Pittige savooiekool met bonen en tomatensaus

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , ,
Voor: 4 personen
Savooiekool met bonen in pittige tomatensaus, veganistisch, vegetarisch

Groene savooiekool is niet bepaald mijn favoriete groente, maar met de juiste bereiding is er best wat smakelijks van te maken. Ik gebruik savooiekool graag in Amerikaanse recepten voor kale (boerenkool) en collards (mergkool). Mergkool is in Nederland vrijwel niet te krijgen, en onze boerenkool vind ik vaak te taai en houterig voor stoofschotels. Ik wilde al een poosje de Hottie Black Eyed Peas van het PPK blog uitproberen, dus ik was best blij met de savooiekool in onze groententas.

Het originele recept vraagt om ogenboontjes. Die vind ik heel lekker, maar ik had ze niet in huis, dus in plaats daarvan heb ik borlottibonen gebruikt. Ik ga het ook zeker nog een keer met ogenbonen maken. In plaats van savooiekool zou je ook malse boerenkool kunnen nemen.

Dit is een relatief simpel gerecht dat je eventueel zelf nog een beetje kunt opleuken. Voor mezelf heb ik er een beetje mosterd op gedaan (ik heb een mosterdfase en zelfs appels met mosterd...) en voor David heb ik er een in stukjes gesneden plantaardig worstje bijgevoegd. Je kunt dit gerecht zo eten, maar het is ook lekker om het op z'n Amerikaans te serveren met aardappelpuree, gepofte aardappel of bataat en zelfs in een wrap.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 kleine savooiekool (400-500 gram), dikste nerven verwijderd en in reepjes gesneden
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 kop bouillon
  • 3 koppen (2 blikjes) borlottibonen, ogenbonen of andere zachte bonen
  • 1 blik ontvelde tomaten, in stukjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel Aziatische hotsaus, sambal of tabasco
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder of 1/4 theelepel liquid smoke

Bereiding

Verhit op middelhoog vuur een scheutje olie in een grote diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe en bak die even mee. Doe nu ook de savooiekool, het zout en de helft van de bouillon in de pan en laat de kool in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Schep de kool af en toe even om.

Voeg nu de rest van de bouillon, de bonen, tomaten en de tomatenpuree toe en laat het geheel nog 5 minuten stoven. Voeg tot slot de hot saus en gerookte paprika toe. Als de stoofpot erg waterig is, kun je eventueel met een aardappelstamper een kwart van de bonen fijnstampen om de vloeistof te binden. Proef de stoofschotel en voeg eventueel nog wat extra zout en/of hot saus toe.

4 Reacties

Judit op 14-1-2017 - 13:52

Ha Martine, ik heb je recept als inspiratie gebruikt. Ik had gedroogde borlottibonen 12 uur in de week gezet en de bonen 1 uur gekookt. In plaats van savooiekool heb ik groene kool gebruikt. Verder jouw aanwijzingen gevolgd. Blik gepelde tomaten toegevoegd, maar geen tomatenpuree, hot saus of gerookte paprika. Gecombineerd met gekookte aardappelen en wienerworstjes van Wheaty en gebakken spekjes van De Vegetarische Slager. Was erg lekker en heb nog over om lekker met quinoa te combineren.

Martine op 15-1-2017 - 0:13

Leuk Judit!

Mariëtte op 30-11-2018 - 18:57

Superlekker! Ik heb je recept gemaakt met zwarte bonen en weinig knoflook en een klein beetje chilipeper, met daarbij een zoete aardappel-appel puree met wat gember en kaneel. Mjammie

Martine op 30-11-2018 - 22:38

Klinkt goed Mariëtte!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.