Amandel-knoflookkaasje

16 January 2013 onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 30 minuten, totaal 15 minuten
Voor: één klein rond kaasje
Amandel-knoflookkaas, veganistisch, zonder melk David en ik hebben nog steeds wel eens zin in een stukje kaas. Daarom experimenteer ik volop met het maken van veganistische notenkaasjes. Gepureerde noten zijn lekker romig van textuur, de ideale basis om plantaardige kaasalternatieven van te maken, zoals dit recept van de Vegetarian Times. Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Je kunt hem makkelijk in plakjes of blokjes snijden. Hij is wel wat kruimeliger dan de gemiddelde dierlijke kaas. Serveer deze amandelkaas als onderdeel van een kaasplankje, eventueel met wat toastjes erbij, of verwerk hem in een salade. Het kaasje uit dit recept is iets kleiner is dan zo'n rond pakje camembert. Als je meer kaas wilt, kun je het recept makkelijk verdubbelen of verdrievoudigen en één grote of meerdere kleine kaasjes maken. Als je de baktijd inkort zou je met dit recept zelfs mini kaasjes van 'babybel' formaat kunnen maken.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiekop

  • 1 kop blanke amandelen, minstens 8 uur voorgeweekt, afgegoten en afgespoeld
  • 3 eetlepels citroensap of witte wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 4-8 eetlepels water

Bereiding

Doe de amandelen, citroensap of azijn, olie, knoflook en zout in je foodprocessor, blender of in de mengbeker van je staafmixer en pureer ze tot een gladde massa. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren. Voeg indien nodig extra water toe om het pureren makkelijker te maken. Zet een vergiet of zeef op een kom en bekleed het met schone theedoek of enkele lagen kaasdoek. Schep met een lepel of spatel de gepureerde notenmassa in het vergiet. Breng de punten van de doek bij elkaar en draai hem dicht zodat de kaas op de bodem tot een bolletje gevormd wordt. Laat de kaas 12 tot 24 uur op kamertemperatuur of eventueel in de koelkast uitlekken en drogen. Giet eventuele vrijgekomen vloeistof af. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenrooster of bakplaat met bakpapier. Haal het zachte bolletje de kaas uit de doek en leg het op het bakpapier. Druk de kaas eventueel een beetje plat en maak de buitenkant mooi glad. Bak de kaas 30-40 minuten, tot hij stevig aanvoelt en aan de buitenkant goudbruin is. Laat de kaas afkoelen en leg hem in de koelkast om nog wat verder op te stijven. Gekoeld is de kaas ongeveer een week houdbaar.

35 Reacties

Bonnie op 16-1-2013 - 15:03
Wat een mooi kaasje! :) Ik heb dat recept van Vegetarian Times ook een paar keer gemaakt maar ik kreeg nooit zo'n mooi korstje aan de buitenkant. Hij was ook altijd behoorlijk kruimelig (maar dat lag misschien aan de keukenmachine...) Nu wil ik het nog eens maken volgens jouw recept (het verschil is denk ik vooral de hogere oventemperatuur?), want dit ziet er erg goed uit!
Martine op 16-1-2013 - 15:27
Dankjewel voor het compliment :-) Ik zie nu eigenlijk pas dat de temperatuur van de Vegetarian Times, in Fahrenheit is, niet Celcius. Had ik moeten weten natuurlijk, Amerikaans recept... Maar blijkbaar werkt het heel goed zo. Misschien scheelt het inderdaad ook dat ik de amandelen extra goed kan pureren met onze vitamix. Ik ben benieuwd naar je resultaten als je het nog een keer probeert.
Bonnie op 16-1-2013 - 16:02
Ik had toen ik het maakte al het idee dat het bakken in de oven niet heel veel effect had (behalve een beetje uitdrogen), dus ik vind heter of langer bakken wel een goed idee :) Misschien lijkt het originele recept wel meer op feta omdat het kaasje helemaal wit blijft, maar echt feta is het toch niet en zo'n korstje lijkt me er wel goed bij passen. Ik ben ook benieuwd, moet snel weer amandelen kopen!
Véro Rigole op 7-9-2013 - 21:56
Wat een lekker kaasje! Het mijne is net iets bruiner...maar superlekker:) Heb er citroenmelisse bijgedaan en sojamelk ipv water, citroen & wijnazijn gecombineerd...enkel 7h gewacht om af te bakken en...gelukt! Ben wel vertrokken van gemalen witte amandelen, zodat alles mooi compact was. Volgende keer gebruik ik Yofu ipv spjamelk, zo zal het iets zuurder smaken waarsch. Bedankt voor het recept!:)
Martine op 8-9-2013 - 7:39
Dankjewel voor de feedback Véro. Fijn dat het goed gelukt is!
Goldie op 6-11-2013 - 20:28
Lekker kaasje! Zou het ook met andere noten zo goed lukken?
Martine op 6-11-2013 - 21:01
Ja, je kunt dit ook met andere noten maken. De smaak van de noten bepaald wel de smaak van de kaas, dus 'neutraal' smakende noten zoals ongeroosterde cashews, paranoten, macadamias etc. werken waarschijnlijk het best. Walnoten en andere noten met een sterkere smaak zijn minder geschikt.
cynthia op 23-1-2014 - 22:26
Vandaag heb ik het kaasje gemaakt. Met mijn franse achtergrond is t een groot succes. Iedereen wilt weten hoe ik m gemaakt heb. :) zeker voor herhaling vatbaar. Dank je voor het recept
Martine op 27-1-2014 - 11:27
Leuk om te horen Cyntia!
Daphne op 11-6-2014 - 10:34
Hoi Martine, Zou dit recept ook werken als ik amandelmeel gebruik? Ik heb namelijk geen foodprocessor en wel een grote zak amandelmeel :) Alvast dank! Groetjes Daphne
Martine op 11-6-2014 - 10:40
Hoi Daphne, je kunt dit recept zeker ook met amandelmeel maken (gebruik dan ongeveer 150 gram), maar je zult het alsnog wel moeten pureren met een staafmixer of blender o.i.d., anders valt de 'kaas' uit elkaar. Succes!
Ramona op 25-8-2014 - 16:10
Hoi Martine, Ik ben vergeten wat ik eigenlijk alweer ging maken vorig keer sorry!Had gezegd dat ik het resultaat zou laten wetenmaar geen flauw idee wat het was (en volgens mij heb ik t ook niet gemaakt uiteindelijk...) Wel heb ik dit kaasje gemaakt. Ik vond de koude prut heel erg lekker, maar toen het gebakken was vond ik het te flauw (maar ik hou van zout eten...). Mijn omnivore moeder vond het trouwens superlekker en heeft het kaasje blij gehouden. Superbedankt!Als mijn moeder internet snapte, zou ze het zoleuk hebben op jouw site (ze vindt koken heelleuk,en wil mij graag volstoppen met vegan lekkers) ik ga wat recepten uitprinten denk ik. Bedankt! Vanavond weer de quiche met kikkererwtenmeel maken mjam
Martine op 25-8-2014 - 16:18
Geeft niet hoor, ik heb ook nog een gigantische stapel recepten liggen waarvan ik ooit gezegd heb dat ik ze zou maken, maar nooit gedaan. :-P Fijn dat je moeder het kaasje zo lekker vond! Je kunt er de volgende keer gewoon meer zout door doen natuurlijk. Ik eet zelf relatief weinig zout en David nog minder, dus kan me voorstellen dat andere mensen het liever wat zouter hebben.
Ramona op 2-9-2014 - 21:43
Ha mijn moeder wil meer ! (langzaam maak ikhaar stiekem vegan). Om duistere redenen heeft ze het op haar brood gegeten met chilisaus? Volgens haar was dat fantastisch :) Bedankt voor alje recepten en tips.Ik heb nuook door jou de olie met botersmaak gekocht, ga kijken wat ik daar mee kan doen
Martine op 3-9-2014 - 8:39
Go you! Lijkt me eigenlijk best lekker die kaas met chilisaus, alleen houd ik niet zo van brood. Ik ben benieuwd hoe je olie bevalt.
Nienke op 10-11-2014 - 21:51
Hoi Martine, mijn kaasje was erg los toen ik het aansneed en helaas wat flauw van smaak. Met aandrukken, druk je het vocht er teveel uit denk ik, heb je een tip hoe ik de kaas steviger krijg? Ook wat betreft een smaakversterker hoop ik dat je nog een suggestie hebt :) extra knoflookteen leek me wat gortig ;) misschien wat zout? Alvast bedankt!
Martine op 10-11-2014 - 22:44
Hoi Nienke, leuk dat je dit recept geprobeerd hebt! Als de kaas er los is helpt het misschien om de noten nog wat fijner te pureren? Bij mij is ie altijd eerder te nat, maar als die van jou erg droog is zou je wat meer vocht kunnen toevoegen. Als je de smaak te flauw vindt zal wat extra zout en eventueel een beetje meer knoflook en azijn wel helpen. Succes!
Fransien op 29-7-2015 - 16:30
Hoi Martine Kan dit ook met koolzaadolie? En ook met walnootolie?
Fransien op 29-7-2015 - 16:37
Hoi Martine Kan dit uitlekken ook in een notenmelk zak?
Martine op 29-7-2015 - 17:42
Hoi Fransien, in een notenmelkzak kan zeker. Koolzaadolie werkt ook prima denk ik, walnootolie smaakt misschien een beetje te sterk.
Eva op 30-9-2015 - 19:40
Wat heb ik toch mijn best gedaan...mijn kaasje was zó mooi en lekker( iets te droog). En wat doet mij vegan schoondochter lief: legt er plakje gekochte jonge vegan kaas op!! Wel met melding dat het zo een lekkere hartig hapje is.... Zo zie je, de beginner (ik dus) heeft geen makkelijke leven!
Martine op 30-9-2015 - 22:05
Haha, als het maar lekker gevonden wordt toch? ;-)
Saarrje op 8-10-2015 - 19:06
Hé Martine, dit recept moet ik dringend proberen! Welke olie heeft een botersmaak? groetjes, Saartje
Martine op 8-10-2015 - 22:52
Er zijn verschillende soorten koolzaadolie met een botersmaakje. Ik koop zelf meestal deze bij AH: https://gewoonvegan.nl/koolzaadolie-met-botersmaak/
WouterJ op 30-4-2017 - 20:47
Hoi Martine! Na het eerdere succes van de rijstmeelkaas proberen we vandaag het amandel-knoflookkaasje. Het uitwringen is denk ik wel gelukt, maar kan ik het bolletje kaasmengsel nu gewoon "los" in de handdoek laten hangen in het vergiet om verder uit te lekken? Als in, lekt hij verder zelf uit zonder op spanning (zoals bij het wringen) te staan? Groetjes, Wouter.
Martine op 1-5-2017 - 15:20
Hoi Wouter, deze kaas 'lekt' sowieso niet echt veel. Het uitlekken/rusten is vooral voor de smaakontwikkeling. Wringen is niet per se nodig.
Evelien op 14-8-2017 - 12:12
Hoi Martine, zojuist dit kaasje uit de oven gehaald. Het ruikt heerlijk maar het heeft niet zo'n mooi korstje. Enig idee waaraan dat kan liggen? Het is ook een beetje gebarsten.
Martine op 14-8-2017 - 13:07
Hoi Evelien, als je kaas geen korstje heeft is je oven denk ik niet heet genoeg geweest. Controleer je oventemperatuur eens met een losse oventhermometer. Het barsten heb ik ook wel eens, ik weet niet zeker wat je daar aan kunt doen.
eva op 6-3-2018 - 21:12
dit is jammer genoeg net gelukt bij mij :( niet hard vanbinnen en nog brokkelig. enkel de onderkant was hard (te hard :/ )
Martine op 2-4-2018 - 12:02
Hoi Eva, ik denk dat je de kaas dan iets te heet of te lang gebakken hebt. Per oven kan de temperatuur en baktijd verschillen.
Kati op 5-4-2018 - 15:01
Martine, ik ben verslingerd aan je website. Ik heb dit kaasje een paar keer gemaakt en ben zo blij met het recept. Ik heb nog een flinke eetlepel edelgist toegevoegd. Dit is de ideale kaasvervanger.
Martine op 16-4-2018 - 11:15
Super leuk om te horen Kati!
Mariska op 19-7-2020 - 16:12
Wat een heerlijk kaasje! Hij had een mooi bruin korstje en was heerlijk zacht en romig van binnen. Net stevig genoeg om niet uit elkaar te vallen. Ik had alleen ietsje meer zout erin gedaan omdat ik las dat jij relatief weinig zout gebruikt en ik wel van wat meer zout houd ;)
Martine op 24-8-2020 - 16:14
Leuk Mariska!
Janneke op 29-1-2022 - 22:22
Als groot kaasliefhebber is mijn motivatie om plantaardige vervangers hiervoor te vinden groot. Ik heb dit recept dus met veel plezier uitgeprobeerd. Helaas smaakt het resultaat meer naar een lekker hartig amandelbroodje dan naar kaas. Maar we proberen gewoon verder en je website is een grote inspiratiebron!

Schrijf een reactie