Andijvietaart met cashewnoten

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , ,
Voor: 3-4 personen
Andijvietaart met cashewnoten, veganistisch, vegetarisch, zonder ei, zonder kaas

Mijn schoonmoeder maakt vaak andijvietaart met cashewnoten, volgens een recept van de Albert Heijn website. Heel lekker, maar er zit wel ei, kaas en room door. We hadden deze week weer eens een monsterlijk grote andijvie in de groententas, dus het was de hoogste tijd om een vegan versie van die taart in elkaar te draaien.

Bereiding

  • 1 grote krop andijvie in reepjes, of voorgesneden andijvie (ongeveer 600 gram)
  • 200 gram stevige tofu
  • 3 eetlepels maizena
  • 3 eetlepels edelgist vlokken
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel miso (optioneel, gebruik 1/4 theelepel extra zout als je dit weglaat)
  • 1/4 theelepel zout (gebruik eventueel zwart zout voor een ei-achtige smaak)
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 125 ml plantaardige kookroom
  • 125 ml plantaardige melk of water
  • 100 g ongezouten geroosterde cashewnoten
  • 8-10 zongedroogde tomaatjes, voorgeweekt en in kleine stukjes (optioneel, maar wel heel lekker)
  • 5 plakjes diepvriesbladerdeeg met plantaardige margarine, ontdooid

Bereiding

Doe de reepjes andijvie in een magnetronschaal en stoom ze in 7 à 10 minuten gaar of roerbak/stoom ze een paar minuten in een pan. Schep de gare andijvie in een vergiet en laat hem goed uitlekken.

Knijp met je handen de tofu in een kom tot fijne kruimeltjes. Doe de maizena, edelgist, knoflook, miso, zout, peper, kookroom en melk bij de tofukruimels in de kom en roer tot alles goed door elkaar gemengd is. Meng nu de ook uitgelekte andijvie, de cashewnoten en de stukjes zongedroogde tomaat erdoor.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een springvorm of ronde ovenschotel met een doorsnee van 24 cm met het ontdooide bladerdeeg. Schep het andijviemengsel op het bladerdeeg en druk het met een lepel of spatel aan tot een stevige gladde laag. Vouw de uitstekende randjes van het bladerdeeg over de vulling. Zet de andijvietaart in de oven en bak 40-50 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is.

Variatie

Andijvie-champignontaart: Snijd 250 gram champignons en eventueel een kleine ui in stukjes, bak ze op middelhoog vuur in een scheutje olie tot het vrijgekomen vocht verdampt is en voeg ze toe aan het andijviemengsel.

4 Reacties

Inge op 1-3-2013 - 8:40

Weer een hit! Hebben hem met z'n tweeën helemaal opgegeten, zo lekker was het! Eindelijk iets lekkers met andijvie:-)

Martine op 4-3-2013 - 9:14

Goed hè! Dankjewel voor je reactie. (je was per ongeluk tussen onze spam terechtgekomen, dus vandaar dat je reactie er nu pas bij staat, excuses)

Linda op 9-10-2014 - 18:32

Wat een goed recept. Op deze manier vindt iedereen andijvie lekker!

Martine op 10-10-2014 - 15:01

Thanks Linda! Fijn dat het lekker was.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.