Veganistische gevulde ‘eieren’

door onder Hapjes
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 8-10 kleine gevulde 'eieren'
Gevulde 'eieren', veganistisch

David miste de smaak van gevulde eieren (hoe dat kan weet ik niet, want ik vind die dingen eigenlijk behoorlijk smerig), en ik had wel zin in een uitdaging, dus ik wilde proberen om voor hem veganistisch alternatief te maken. Even zoeken op internet leverde dit recept op, dat qua smaak en textuur bijna niet van echte eieren is te onderscheiden.

Dit is geen moeilijk recept, makkelijker dan gewone gevulde eieren in ieder geval, want vegan eieren hoef je niet te pellen, ze ploppen zo uit hun vormpjes. Je moet wel even agar en zwart zout in huis halen. Het is natuurlijk het leukst als je echte eiervormpjes hebt, maar eigenlijk is iedere mal geschikt. Ik gebruikte een setje miniscule ronde dipbakjes om de eitjes in te laten stollen.

Het geheim van deze gevulde eieren zit 'm dus in de agar en het zwarte zout. De agar geeft ze hun stevige 'ei-achtige' textuur en het zwarte zout (dat eigenlijk roze is) zorgt voor een zwavelige eiersmaak. Klik op de links in de ingrediëntenlijst voor meer informatie over over deze wondermiddeltjes en waar je ze kunt kopen.

Ingrediënten

Voor de 'eitjes'

Voor de vulling

  • 100 gram stevige tofu
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel edelgist vlokken (optioneel)
  • 1/2 theelepel tabasco (optioneel)
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1/2 theelepel witte wijnazijn
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 1 mespunt versgemalen peper
  • 1 mespunt zwart zout

Bereiding

Maak de eitjes

Doe de ingrediënten voor de eieren een klein pannetje en breng ze al roerend aan de kook. Laat een minuut of twee-drie zachtjes pruttelen tot de agar goed opgelost is. Doe het gekookte mengsel over in een kannetje waarmee je makkelijk kunt gieten en vul hiermee je eier-vormpjes. Laat de eitjes een half uurtje afkoelen en stollen. Als je haast hebt kun je ze even in de koelkast zetten, dan gaat het wat sneller.

Maak de vulling

Doe alle ingrediënten voor de vulling in de mengbeker van je staafmixer, blender of foodprocessor en pureer ze tot een stevige gladde massa. Proef de vulling en voeg eventueel extra smaakmakers toe. Schroef een dopje met een brede stervormige opening op een slagroomspuit of spuitzak en vul deze met het mengsel.

Vul de eitjes

Hol voorzichtig met een theelepel of Amerikaans theelepelmaatje de eitjes een beetje uit. Haal de eitjes nu voorzichtig uit hun vormpjes. Spuit met de slagroomspuit de vulling in de holtes en schik je eitjes op een bord of schaal. Bewaar de gevulde eitjes in de koelkast. Gekoeld zijn ze een dag of drie houdbaar.

46 Reacties

Le Gumo
22-1-2013

Ok. Ik ga dus NU zwart zout bestellen. Ik mis gevulde eieren! :)

Martine
22-1-2013

Haha, ik dacht al dat David waarschijnlijk niet de enige zou zijn die blij is met dit recept. Geniet ervan!

Goldie
22-1-2013

Ik mis ze ook, mijn moeder maakte ze altijd. Ik ga dit recept snel uitproberen!

Winny
23-1-2013

Ik zag laatst zwart zout bij de Vegetarische Slager staan. Misschien is het daar ook wel te bestellen als je niet in dde buurt van Den Haag woont. Het smaakt wel erg naar zwavel...

Martine
23-1-2013

Dankjewel voor de tip. De smaak is inderdaad behoorlijk sterk, je heb maar een heel klein beetje nodig. Ik heb een zakje van 200 gram gekocht, en daar kunnen we waarschijnlijk de komende 10 jaar mee vooruit.

Judith
2-2-2013

Wat een leuk recept! Wat versta je onder stevige tofu? Is dat iets anders dan de gewone tofu uit de supermarkt?

Martine
2-2-2013

Ja hoor supermarkt tofu is prima. Bij natuurwinkels en toko's kun je ook zachte en zijde tofu kopen, dus vandaar dat ik hier bij had gezet dat het stevige moet zijn. Op onze ingrediënt-pagina over tofu kun je eventueel meer lezen over de eigenschappen van de verschillende soorten.

Mariska
21-3-2013

Hoe kom je aan de eiervormpjes? :) De rest lukt wel lijkt me.

Martine
22-3-2013

Voor de vormpjes moet je een beetje creatief zijn. Misschien hebben ze voor pasen bij Xenos of Blokker etc. wel mallen om chocolade-eieren in te maken of zo'n serveerschaal voor gevulde eieren met uithollingen in de vorm van een ei. Als je op internet zoekt zul je ook vast wel iets vinden, bijvoorbeeld op marktplaats of bij een webwinkel voor banketbakkersbenodigdheden. Zelf heb ik dus hele kleine ronde dipschaaltjes gebruikt. Als je eierdopjes hebt, of zoiets als een poffertjespan met een anti-aanbaklaag, dan kan het daar vast ook wel mee. De vormpjes hoeven niet per se ei-vormig te zijn, gewoon rond werkt ook.

Inge
31-3-2013

Geweldig recept dat ik dus gisteren heb uitgeprobeerd. Het leek te lukken maar ik heb toch erg veel moeite met de 'eitjes'. Een aantal keren opnieuw moeten doen omdta ze niet bleken te stollen :-(( Wat doe ik niet goed??

Inge
31-3-2013

Na 4 uur proberen en proberen nog steeds niet het resultaat bereikt zoals op de foto te zien is :-( Ik begrijp er niks van...soyamelk en zout en Agar poeder aan de kook brengen maar het gaat meteen schiften...hoe kan dat nou?? Resultaat is totaal niet zoals ik verwacht had. De 'eitjes' zijn niet wit van kleur maar zien er bruinig uit met geschifte deeltjes erin... Iemand een tip?

Martine
31-3-2013

Hoi Inge, Wat jammer dat het niet lukt met de eitjes. Heel vreemd. Ik heb nog nooit zulke problemen gehad met agar. Misschien heb je het vuur te hoog staan, of is de bodem van de pan erg dun, zodat het aanbrandt? Wat voor merk agar en sojamelk heb je? Ik heb goede ervaringen met Alpro sojamelk en agar van Marmello, Lima of met agar van de Aziatische toko.

Judith
31-3-2013

Vandaag gemaakt (vonden we wel toepasselijk met Pasen, maar nog niet helemaal het resultaat zoals ik hoopte. Het ei gedeelte stolde wel mooi, maar was een beetje klonterig. De vulling vond ik een beetje smaakloos. Daar moeten we nog naar kijken hoe we er meer smaak in krijgen.

Martine
1-4-2013

Hmm, wat vreemd dat het 'eiwit' ging klonteren. Had je agar poeder of vlokjes? De vlokjes moet je wat langer koken voor ze volledig oplossen. De vulling kun je natuurlijk net zo smaakvol maken als je zelf wilt, met (verse) kruiden zoals bieslook, of met wat meer mosterd en tabasco of ketchup.

susanne
18-6-2013

Hoi Martine, Kan je de tofu zo uit het pak gebruiken en "rauw" verwerken of moet je deze eerst koken o.i.d. Alvast bedankt! Ik heb trouwens gelezen dat je zwart zout (kala namak) gewoon bij de toko kunt kopen..als ook agar agar.

Martine
18-6-2013

Ja, hoor tofu kun je ongekookt verwerken. Het wordt gemaakt van gekookte sojamelk, dus het is niet echt rauw. De meeste toko's die ik ken verkopen wel agar, maar geen kala namak, maar wie weet heb je geluk en verkoopt 'jouw' toko het wel.

yvette
14-7-2013

Heerlijk zijn deze eitjes, mijn man heeft ze zonet gemaakt en het was smullen. En in een wip klaar. Hadden alles in huis behalve de tabasco maar het lukt zonder ook. Bedankt voor dit heerlijke receptje.

Martine
14-7-2013

Leuk Yvette! Dankjewel voor je reactie.

Mariska Hol
26-9-2014

Wat bedoel je met stevige tofu ? 1/8-1/4 zwart zout ik bedoel welke hoeveelheid moet ik gebruiken ? Volgende week hebben wij een feestje van mij en mijn zoontje David die 6 jaar word . Dus de eerste verjaardag net vegan hapjes . Heb je verder nog ideeeen voor eenvoudige veganistiche hapjes laat het dan weten als je daar zin en tijd voor heb . Groetjes Mariska Hol .

Martine
26-9-2014

Stevige tofu is de gewone standaard tofu die je bij de supermarkt kunt kopen. Als je op de link in het ingrediëntenlijstje klikt kom je op een pagina met informatie over de verschillende soorten tofu die er bestaan.

Je kunt zelf kiezen of je 1/4 theelepel of 1/8 theelepel van het zout wilt gebruiken. Als je niet zo van zout houdt is 1/8 theelepel beter, als het wel behoorlijk zout mag zijn kun je 1/4 doen.

Ik serveer voor feestjes meestal simpele hapjes. Crackers en hummus, chips, snoeptomaatjes, nootjes, olijven etc. En dan een lekkere soep met afbakbroodjes als mensen blijven voor het avondeten. Veel plezier en succes met de verjaardag!

krissy
28-3-2015

Klinkt erg lekker, helaas heb ik een soja allergie. Kan wel gefermenteerde soja hebben maar geen tofu en melk. Kan je amandelmelk hier ook voor gebruiken en weet je misschien een alternatief op tofu?

Martine
28-3-2015

Hoi Krissy, Je kunt dit zeker ook met een andere plantaardige melk maken. Met amandelmelk krijgen de eitjes misschien wel een beetje amandelsmaak. Ik zou zelf eerder voor havermelk of iets dergelijks gaan, wat een beetje neutraal smaak. In plaats van de tofu zou je bijvoorbeeld avocado kunnen nemen voor de vulling. De olie kun je dan weglaten, want avocado is van zichzelf al vrij vettig. Succes!

José Aarts
5-4-2015

Hallo, Ook ik wilde vandaag met Pasen deze eitjes maken. Het recept zag er simpel genoeg uit, maar ook bij mij ging de zaak meteen schiften! Hoe kan dit? beter nog,... hoe kan ik dit voorkomen? Waarom moet de melk koken om de agar op te lossen? Het is poeder, dus als de melk een klein beetje warm is, zou het toch ook moeten lukken? Ik hoop dat je me hiermee kunt helpen, want ik mis eieren best wel. Hartelijke groeten José

Martine
6-4-2015

Hoi José, wat vervelend dat de melk geschift is bij jou. Ik hoor wel vaker dat dit gebeurt, en ik weet niet goed waar het aan ligt. De agar lost pas echt goed op in een kokende vloeistof. Het moet als het ware smelten om geactiveerd te worden. Als je de melk niet kookt blijft het gewoon melk met agar poeder, in plaats van dat de agar de melk in een gel verandert. Je zou kunnen proberen om ook een half theelepeltje maizena mee te koken met de melk en de agar, misschien helpt dat om het schiften tegen te gaan. Succes!

Sas
17-8-2015

Van het weekend dit recept uitgeprobeerd en het is de eerste keer goed gelukt. Voor zover ik mij kan herinneren, smaakt dit exact naar 'echte gevulde eieren'. Bedankt voor het delen van je recept.

Martine
17-8-2015

Tof! Fijn dat het zo goed bevallen is.

Iris
26-1-2017

Misschien aardig om te weten: de naam "zwart zout" verwijst naar de kleur van de zoutkristallen. Deze zijn donkerbruin tot zwart. Pas als de kristallen vermalen worden krijgt het zout een lichtroze kleur.

Martine
26-1-2017

Leuk Iris, dat wist ink inderdaad niet!

Alynda
14-4-2017

Bij mij ging de melk + agar ook schiften, al bleef ik het goed doorkloppen met de garde. Kwam misschien ook doordat het plots heel hard aan het koken was? Ze zijn wel goed gelukt! Al vond ik de gevulde ei aardappels denk ik lekkerder qua bite, deze zijn wat glibberig, maar dat is vast ook omdat ik al bijna 10 jaar geen ei heb gegeten haha.

Martine
15-4-2017

Hmm, gek dat schiften. Misschien dat het met amandelmelk makkelijker gaat? Ze zijn inderdaad glibberig, dat vond ik van echte eieren niet zo lekker :p

Bo-Ann
16-4-2017

Kijk eens wat ik vind: http://www.deleukstetaartenshop.nl/chocolate-world-polycarbonaat-chocolade-vorm-ei-glad

Martine
16-4-2017

Leuk Bo-Ann. :) Die vormpjes zijn misschien wel een beetje klein?

Bo-Ann
29-4-2017

O haha! Ik had eigenlijk niet naar het formaat gekeken. Vegan gevulde kwarteleitjes ;-)

Mark
19-7-2017

Hallo, misschien een domme vraag maar hierbij worden geen eieren gebruikt? En zitten hier dan uiteindelijk nog eiwitten in?

Martine
20-7-2017

Hoi Mark, je ziet aan de ingrediënten dat er geen eieren worden gebruikt. Het is raar, maar waar! Er zitten wel eiwitten in (proteïne dus, niet het wit van een kippenei), namelijk de plantaardige eiwitten uit de sojamelk en tofu.

S
11-3-2018

I.v.m. met de diverse reacties van anderen waarbij de sojamelk ging schiften, wil ik graag weten welke sojamelk/sojadrink precies van Alpro Soya jij gebruikt hebt. Op de website van Alpro Soya zie ik namelijk dat ze maar liefst 7 soorten sojadrink naturel hebben, nl.: "ongezoet", "ongezoet fresh", "light, "light fresh", "original", "original fresh" en "biologische". Misschien dat niet al die soorten een schiftvrij resultaat geven? Vandaar de vraag. Alvast bedankt!

S
11-3-2018

O sorry, ik zie nu net pas dat er "ongezoete sojamelk" in je recept staat, dus dan blijven er nog 2 soorten van de 7 over: de gewone "ongezoete" of de "fresh ongezoet"?

S
14-3-2018

Graag mijn vraag beantwoorden, zie mijn reactie van 11 maart. Misschien iemand anders die dit recept met goed resultaat heeft gemaakt?

Anna
29-3-2018

Hoi S, Ik heb het recept nog niet uitgeprobeerd maar met dit soort recepten wordt meestal de "normale" houdbare gebruikt, dus ik denk dat Martine de Alpro ongezoet heeft gebruikt en niet de fresh variant. Succes, hopelijk gaat het goed! Ik ga het van het weekend ook proberen. Als ik zo de reacties lees, ga ik denk ik voor een dikke pan en zachtjes aan de kook brengen, zodat het niet warmer dan nodig wordt.

Martine
2-4-2018

Hoi S en Ana, sorry voor de late reactie. Ik gebruik meestal huismerk ongezoete soja- of amandelmelk hiervoor, maar Alpro ongezoet of fresh ongezoet kan ook. Het schiften komt volgens mij vooral van te hard door laten koken, maar ik heb hier nog niet echt een oplossing voor gevonden die altijd voor iedereen werkt.

Loïs
31-3-2019

Hoi Martine! Bij mij lukte het eiwit echt supergoed, alleen in het eigeel bleef de tofu heel erg overheersen waardoor het niet lekker was. Heb je daar misschien tips voor? Dankje!

Martine
31-3-2019

Hoi Loïs, wat leuk dat je dit recept gemaakt hebt! Misschien helpt het om een ander merk tofu te proberen? Verse tofu van de toko is het lekkerst, als je dat kunt kopen. Een andere optie is dat je bijvoorbeeld gekookte aardappel gebruikt als basis voor de vulling, in plaats van aardappel. Succes!

Karolina
20-4-2019

Hoi Martine, geweldig recept, maar..... Ik heb niet op tijd kala namak kunnen krijgen. De vriendin van mijn broer eet vegan en ik was het eventjes helemaal vergeten. Stom, maar ik wil haar wel met "eieren" verrassen. Bestaat er iets anders waarmee ik een beetje die smaak kan nabootsen? Of als ik alleen zout, gaat en sojamelk doe, wordt dat heel vies? Groetjes Karolina

Martine
21-4-2019

Hoi Karolina, zonder kala namak zal de ei-smaak wat minder overtuigend zijn, maar je kunt het vervangen door gewoon zout. Doe dan eventueel ook wat edelgist in het 'eiwit' mengsel, zodat het wat hartiger smaakt.

Nico Oorebeek
29-12-2019

Is het ook mogelijk om Gevulde Veganistische Eieren ergens,kant en klaar te kopen ? En nog mooier als t kan in de buurt van Den Haag.

Martine
2-1-2020

Hoi Nico, ik heb nog nooit gezien dat iemand deze kant-en-klaar verkoopt. Je zou eens aan Veggie4U of Veggiesaurus in Den Haag kunnen vragen of zij ze misschien voor je willen maken.

Schrijf een reactie