Tempeh is een koek van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden gemengd met een schimmel en dan een poosje op een warme plaats weggezet, zodat de schimmel gaat groeien en de bonen met elkaar verbindt tot een stevige koek.
Waar gebruik je het voor?
Tempeh is een fijne bron van plantaardige eiwitten, een ‘vleesvervanger’ dus. Net als alle gefermenteerde voedingsmidddelen heeft het een vrij sterke smaak die je een beetje moet leren waarderen, maar als je er eenmaal aan gewend bent is het heerlijk! Marineer de tempeh met sojasaus, knoflook en kruiden, zodat de sterke smaak van de tempeh gecomplimenteerd wordt door andere sterke smaken die je al kent/lekker vindt. Sommige mensen stomen of koken tempeh voor gebruik, om de smaak milder te maken.
Waar kun je het kopen?
Tempeh is te koop in biowinkels, Aziatische toko’s en sommige supermarkten. Koop zeker als je nog moet wennen aan de smaak alleen hele verse tempeh die nog mooi cremewit van kleur is (geen grijze spikkels).
In artikelen over budget boodschappen lees je vaak dat je aan het einde van de dag naar de markt moet gaan, omdat dan alles het goedkoopste is. Ik heb gemerkt dat dit van markt tot markt nogal kan verschillen. Op onze kleine markt hier in Zaandam kun je juist het beste 's morgens zo vroeg mogelijk komen.
De afgelopen week hadden we een logé in huize Vegetus. Ze heet Bella, maakt hele lekkere verse sojamelk voor ons en staat prachtig te glimmen op het aanrecht. We mochten haar lenen van Tribest, het bedrijf wat de Soyabella importeert naar Nederland. Ik was al langer geïnteresseerd in de Soyabella, dus toen Tribest contact opnam met de vraag of ik het het apparaat wilde uitproberen heb ik meteen ja gezegd!
Ik ben dol op pompoenhummus, maar die bakjes in de winkel vind ik aan de kleine kant, zeker als je ongegeneerd een flinke dot op een bordje wilt scheppen om lekker je groentes in te dippen. Dit is een twee-in-een post, met als extraatje een heerlijk recept voor geroosterde pompoen.
Op Vegetus zeg ik er niet zo vaak iets over, maar ik heb de afgelopen vier jaar heel hard gewerkt aan een academisch proefschrift. Het is nu bijna af en naarmate het einde dichterbij komt ben ik natuurlijk steeds meer aan het nadenken over wat ik hierna ga doen.
Het recept voor deze pasta stamt nog uit mijn studententijd. Toen maakte ik het meestal met crème fraîche en tortellini. Ik ben nog steeds op zoek naar snelle lekkere maaltijden, en ik bedacht dat dit recept waarschijnlijk heel makkelijk te veganiseren zou zijn met sojayoghurt in plaats van crème fraîche. Als je het een beetje uitkient kan deze pasta binnen 20 minuten op tafel staan, ideaal na een lange werkdag.
Mmm, tomatentapenade! Ik gebruik het graag als broodbeleg, saus voor over de pasta en zelfs saladedressing. Zo gaan die kleine potjes uit de winkel vaak best wel snel leeg, dus ik besloot om het weer eens zelf te maken. Met een pot zongedroogde tomaten op olie uit de winkel gaat dat super snel en makkelijk. […]
Ik houd enorm veel van hummus. Als ik het zelf maak is de verleiding groot om het meteen direct uit de blender zo naar binnen te lepelen. Hoog tijd om eens een soep te maken met de smaak van hummus! Deze soep is lekker snel klaar, dus ideaal als je snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten.
Deze prachtige hartige taart is een creatie van Davids moeder. Boerenkooltaart klinkt misschien een beetje bijzonder, maar hij is ontzettend lekker. De combinatie van een knapperige korst, smeuïge boerenkool, pittige saus en een fijne beet van de noten in de vulling is echt heerlijk.
Aldi verkoopt sinds kort hele lekkere spreads op basis van zonnebloempitten. Ik ben helemaal in de ban van de kruidenspread. De ingrediënten leken vrij simpel en ik had nog een grote zak zonnebloempitjes in de kast staan, dus ik heb maar eens een poging gewaagd om zelf zo'n spread te maken.
Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat iemand op social media heeft gevraagd hoe je met cake mix uit de supermarkt vegan cake zonder ei kunt bakken was ik nu hartstikke rijk. Cakemix bestaat gewoon uit bloem, suiker en bakpoeder. Hoet moet toch mogelijk zijn om daar melk en olie aan toe te voegen en dan een heerlijke vegan cake te bakken?