Op de markt

2 May 2016 onder Overige
Kenmerken: 
Groente van de markt, 5 euro, april 2016

Ik ben weer een beetje op de budget tour. Ik probeer de weekboodschappen voor ons tweetjes rond de €50 te houden. Dat lukt lang niet altijd, want we houden van goeie chocola en de verleiding om vegan luxe producten te kopen is altijd groot. We 'moeten' natuurlijk ook regelmatig nieuwe dingen uitproberen voor Gewoon Vegan. Maar toch gaat het eigenlijk verrassend goed! Ik vind het erg fijn om te merken dat ik nog steeds prima van een studentenbudget kan leven. Dat geeft me een groot gevoel van vrijheid. Het is fijn dat de universiteit goed betaalt, maar een hoog salaris is niet noodzakelijk, en zo kunnen we lekker sparen.

In artikelen over budget boodschappen lees je vaak dat je aan het einde van de dag naar de markt moet gaan, omdat dan alles het goedkoopste is. Ik heb gemerkt dat dit van markt tot markt nogal kan verschillen. Op de Albert Cuijp in Amsterdam werkt het inderdaad zo, maar op onze kleine markt hier in Zaandam kun je juist het beste 's morgens zo vroeg mogelijk komen, in ieder geval voor een uur of 10-11. Daarna zijn de beste deals er al door andere mensen tussenuit gevist en zijn er vooral nog duurdere producten en dingen van mindere kwaliteit.

Ik heb niet altijd de zelfdiscipline om 's morgens al naar de markt te gaan, maar als ik het doe dan kom ik vaak wel met mooie vondsten thuis. Dit keer kon ik voor 5 euro bijvoorbeeld alle groentes op de foto kopen. De asperges lagen in een grote bak voor 5 euro per kilo. Ongeveer de helft was niet zo mooi, vandaar dat ze waarschijnlijk zo voordelig geprijsd waren, maar de andere helft was prima. Ik vroeg of ik ze zelf mocht uitkiezen, en zodoende had ik voor €2,50 genoeg voor een prachtig aspergemaaltje.

Het is ook slim om voordat je iets gaat kopen eerst een keer alle kramen langs te lopen. Ik weet dat er achter op de markt een kraam zit die vaak grote zakken met groente aanbied voor een euro. Daar ga ik altijd eerst even kijken. Dit keer hadden ze onder andere zakken met aubergines en courgettes. Bij een andere kraam pikte ik nog een mooie paksoi mee voor 50 cent. Zo had ik dus asperges, aubergines, courgettes en paksoi voor de prijs die ik in de supermarkt voor alleen de asperges zou hebben betaald. Super fijn!

Wat ga ik ermee maken? De asperges aten we lekker lekker traditioneel met aardappeltjes en de nieuwe vegan nuggets van Tivall. De aubergines gaan denk ik in een stoofpotje, de courgettes worden geroerbakt voor bij de pasta, of ik rasp ze voor een salade. En de paksoi gaat denk ik in een Aziatisch roerbakgerecht, of ik maak er nog een keer pasta mee (we houden van pasta!).

Asperges met vegan kaassaus, Tivall nuggets, aardappelwedges en Mayolijn

9 Reacties

Selma op 3-5-2016 - 12:46
Ik heb mezelf ook voorgenomen om weer vaker naar de markt te gaan. Niet alleen is de markt goedkoper, ik vind het ook altijd veel leuker om (bij mooi weer, dat dan weer wel ;) ) over de markt te struinen dan door de supermarkt.
marja op 3-5-2016 - 12:59
Bij ons op de markt mag je niet zelf uitzoeken en ik ben helaas al heel vaak thuisgekomen met groente en fruit waarvan de helft niet mooi meer is, beurse plekken, rotte stukjes, niet vers etc. Ik ben uiteindelijk op deze manier duurder uit dan bij de supermarkt waar ik wel alles zelf mag pakken/uitzoeken...
Martine op 3-5-2016 - 13:46
Leuk Selma! Onze markt is niet zo groot, dus met struinen ben je snel klaar, maar ik vind het wel altijd spannend wat ik er ga vinden. @Marja, dat is jammer zeg. Zoals ik in het artikel ook zeg, er is nogal wat verschil tussen markten. Jij hebt het duidelijk niet getroffen met de jouwe.
Sanne op 7-5-2016 - 13:28
Super leuk! Vooral in de zomermaanden vind ik het echt een uitje om naar de markt te gaan en daar veel groente en fruit te kopen voor weinig geld. Super fijn. Alleen nu zit ik nog twee maanden op stage en ben ik nooit vrij op de dagen dat de markt open is, aangezien ik ook een zaterdagbaantje heb.. dus ik moet nog even wachten! Maar in de zomer ga ik weer met een grote rugtas en extra tassen lekker naar de markt ;). Ik ben ook benieuwd naar die nuggets van de AH, leuk dat er zoveel nieuwe vegan producten zijn! Liefs
Martine op 7-5-2016 - 13:42
Thanks Sanne! Dat is inderdaad lastig als je moet werken op de dagen dat het markt is. De AH nuggets en andere nieuwe producten zijn echt de moeite waard om te proberen. Ik vind ze super lekker, vooral de nuggets en balletjes.
Annemarie op 10-7-2016 - 16:50
Zie nu pas dat je persoonlijke stukjes schrijft voor vechters: leuk! Het aspergeseizoen is voorbij dus dit receptje komt als mosterd na de maaltijd. Maar het was zo lekker en simpel dat ik je het toch wilde laten weten. Asperges met rodebiet-amandelsaus. Voor 4 personen. Schil en kook 2 kilo asperges; bak 70 gr. blanke amandelen in 4 eetlepels olijfolie aan beide zijden bruin. Haal uit olie en laat afkoelen. Snijd 100 gr. gare rode biet aan blokjes. Pureer biet, amandelen en olie tot puree. Gebruik aspergewater om het te verdunnen tot sausdikte. Breng op smaak met 1 theelepel citroensap en misschien wat zout. Geef als saus bij de asperges. Bon appetit volgend jaar.
Martine op 10-7-2016 - 17:00
Dat klinkt heel bijzonder Annemarie. Leuk! Dankjewel voor het delen.
Annemarie op 29-4-2017 - 10:43
De rodebietensaus voor bij de asperges heb ik nu gemaakt met 1 kleine eetlepel van de olie i.p.v. alle olie: minder vet en meer bietensmaak. Lekker in combinatie kruimige nieuwe aardappeltjes met peterselie en wat gesmolten (vegan) boter (daarom de bietensaus minder vet maken).
Martine op 29-4-2017 - 13:08
Klinkt spannend Annemarie, leuk!

Schrijf een reactie