Cakemix bakken zonder ei

door onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 12 plakjes
Vegan boerencake van Koopmans mix

Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat iemand op social media heeft gevraagd hoe je met cake mix uit de supermarkt vegan cake zonder ei kunt bakken was ik nu hartstikke rijk. Mensen proberen het met allerlei dure ei-vervangende poedertjes en huis-tuin-en-keuken ei-vervangers zoals appelmoes en geprakte banaan. Dat werkt soms, maar heel vaak eindigt het met een zielige ingestorte cake.

Zelf bak ik mijn cakes eigenlijk altijd zonder mix, met bloem, suiker, bakpoeder, plantaardige melk en olie. Cakemix bestaat meestal ook gewoon uit bloem, suiker en bakpoeder. Het moet toch mogelijk zijn om daar melk en olie aan toe te voegen en dan een heerlijke vegan cake te bakken? Wie niet waagt die niet wint dus ik heb het maar eens geprobeerd, met heerlijke vegan cake als het resultaat!

Je moet wel een beetje eigenwijs zijn en de instructies op de doos volledig negeren. Cake zonder ei heeft namelijk een heel andere logica dan cake met ei. Bijkomend voordeel is dat deze cake véél makkelijker te maken is dan wanneer je braaf instructies op het doosje zou volgen. Je hebt geen mixer nodig en je hoeft het beslag ook niet lang te kloppen. Gewoon de cakemix met de melk en olie in een kom doen en even roeren met een garde tot het een glad beslag is. In hooguit drie minuten staat de cake in de oven en kun je lekker de beslagkom uitlikken.

Ik heb deze magische truc nu getest met de mix voor fijne cake en de mix voor boerencake van Koopmans, maar ik denk dat het met iedere cake-, cupcake of muffinmix van 400 gram die bestaat uit suiker, meel en bakpoeder wel werkt. Als jouw doos cakemix een ander gewicht heeft dan 400 gram moet je even de hoeveelheden melk en olie omrekenen zodat de verhoudingen kloppen.

Sommige cakemixen (zoals de mix voor fijne cake van Koopmans) hebben van zichzelf niet zo veel smaak, dus dan is het lekker om er nog een zakje vanillesuiker door te doen, of om de plantenmelk te vervangen door vruchtensap. Let ook op dat de cakemix die je gebruikt daadwerkelijk vegan is. Koopmans heeft bevestigd dat hun mixen voor fijne cake en boerencake vegan zijn.

Ingrediënten

  • 400 gram vegan cakemix (bijv. Koopmans mix voor boerencake)
  • 200 ml plantaardige melk, sinaasappelsap of ander vruchtensap
  • 120 ml neutraal smakende olie (bijv. zonnebloem-, koolzaad-, arachide- of milde olijfolie)
  • 1 zakje vanillesuiker (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem in met een beetje olie.

Doe de cakemix in een kom, doe de melk, olie en eventueel vanillesuiker erbij, en roer alles kort maar krachtig met een garde tot een glad beslag.

Giet het beslag in de cakevorm. Zet de vorm in de oven en bak de cake in ongeveer 55-60 minuten goudbruin. Steek een cocktail prikker in het midden van de cake. Als die er schoon uitkomt is de cake gaar.

Laat de cake volledig afkoelen en haal hem dan uit de vorm. Goed laten afkoelen is héél belangrijk voor cakes zonder ei, want als ze nog warm zijn vallen ze makkelijk uit elkaar. Ik vind deze cake het lekkerst als hij een dagje heeft kunnen staan. Snijd de cake in plakjes en serveer.

UPDATE

Ik krijg van veel mensen reacties dat hun cake ingestort is of niet goed gaar wordt. Ik denk dat dat vaak komt door een verkeerde oventemperatuur. Veel ovens geven uit zichzelf niet de temperatuur die je instelt met de temperatuurknop. Als de temperatuur te laag of te hoog is mislukt je cake (zie de foto hieronder die ik van een lezer gekregen heb). Mensen denken vaak dat het aan hen ligt dat ze geen mooie cake kunnen bakken, of dat het recept niet goed is, terwijl het eigenlijk komt doordat hun oven niet de juiste temperatuur geeft.

Oventemperatuur te laag

Als je problemen hebt met cakes bakken raad ik je daarom van harte aan om je oventemperatuur te controleren met een oventhermometer (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Blokker), zodat je weet of je oven wel echt de temperatuur geeft die je ingesteld hebt. Verwarm de oven op de gewenste temperatuur, en kijk met de thermometer of de temperatuur klopt. Als de temperatuur niet goed is kun je de oven warmer of koeler zetten tot de thermometer de juiste temperatuur aangeeft. Als de temperatuur goed is kun je de cake bakken.

125 Reacties

Danielle
21-2-2016

Dit ga ik heel snel maken! Mijn vriend vraagt al heel lang of ik een 'normale' cake wil bakken. Zou het ook werken met de vloeibare Alpro bak en braad? Voor de lekkere botersmaak? Bij onze appie verkopen ze de koolzaadolie met botersmaak namelijk niet meer :(

Martine
21-2-2016

Ja, ik denk dat het prima kan met vloeibare Alpro. Goed idee!

Lotte
21-2-2016

Het is ook lekker met Alpro vruchtenyoghurt, voor de variatie, vooral die met bosbessen, mmm.

Martine
22-2-2016

Oh ja, dat is vast heerlijk. Dankjewel voor de tip!

Daniëlle
23-2-2016

Heb hem vandaag gemaakt maar t werd niks. Precies je instructies gevolgd maar ik eindigde met een ingezakte kleffe cake. Breinaald kwam er schoon uit. Waar gaat t mis? Misschien toch no egg erbij? Help!

Martine
23-2-2016

Wat jammer dat het niet gelukt is! Misschien dat je oven niet van zichzelf de juiste temperatuur heeft. Probeer dat eens te controleren met een oventhermometer.

Eleonora
24-2-2016

Ik heb hem ook gemaakt. Ik heb hem gemaakt met sinaasappelsap. Hij leek ontzettend veel qua smaak en structuur op de sinaasappeltulband recept. Hij was erg bros (ondanks het afkoelen) en moest voorzichtig worden aangesneden anders bleven er alleen kruimels over :)Hij was wel lekker "sappig" en absoluut niet droog :) Ik denk toch dat ik er iets van een binder in ga doen van extra maizena, gemalen lijnzaad of wat no egg.

Martine
24-2-2016

Ja, het valt mij ook op dat de cakes vrij bros worden. Als je de cake een dagje laat staan wordt hij steviger. Ik denk dat die brosheid onder andere komt omdat er vrij veel maizena/zetmeel in de cakemix zit, en daardoor naar verhouding minder gluten die de cake bij elkaar houden. Extra maizena toevoegen zou ik daarom niet doen. Een beetje lijnzaad of zelfs gewoon een theelepeltje tarweglutenpoeder helpt misschien wel.

Danielle
24-2-2016

Ik heb hem gemaakt met boerencake mix en Alpro vloeibaar en sojamelk. Hij was erg zoet en erg bros maar goed van smaak. Nummer 2 staat er nu in met Alpro vloeibaar, ongezoete soja en de mix voor fijne cake. Ik heb er ook 4 el aquafaba bij gedaan (iets minder sojamelk genomen) in de hoop dat hij wat minder uit elkaar zal vallen. Ik ben benieuwd!

Martine
25-2-2016

Leuk! Ik ben benieuwd wat de aquafaba doet.

Frits
25-2-2016

Ik heb hem ook gemaakt, met boerencakemix van Lidl en zelfgemaakte sojamelk. Het was de eerste keer dat ik een cake heb gebakken. Ik heb er 4 gram tarwegluten bij gedaan. Misschien is dat weer ietsje teveel, maar hij is er wel wat elastischer van geworden. Ik had de bodem van de cake vorm niet goed ingevet. Daardoor is er een deel van de cake blijven plakken. Best wel lekker hoor. Ook als het niet lukt smaakt ie lekker. :-) Volgende keer misschien met 2 gram gluten proberen. Of toch maar 4, weet ik nog niet.

Martine
25-2-2016

Leuk dat je het geprobeerd hebt met gluten Frits! Je zou het ook zonder gluten kunnen proberen en dan de cake een dagje laten staan. Dat helpt ook goed om hem wat steviger te laten worden. Hij is inderdaad wat plakkerig. Zelf gebruik ik daarom het liefst bakpapier in de vorm.

Evelien
26-2-2016

Zojuist uitgeprobeerd met een heerlijke cake als resultaat. Bedankt voor het recept!

Martine
26-2-2016

Fijn dat het zo goed gelukt is Evelien! Dankjewel voor de feedback.

petrab
29-2-2016

hoi martine de kace is zo heerlijk ik heb gemaakt met alpro yoghurt en met alpro bak en braad met deze spullen is het ook heel goed gelukt en smaakte heerlijk

Martine
29-2-2016

Fijn dat het zo goed gelukt is Petra! Met yoghurt lijkt me ook erg lekker.

Anthe
15-3-2016

Zo blij met dit recept! Eerste keer gemaakt met sojamelk en chocolade (zowel gesmolten als stukjes erdoor) en hij was echt verrukkelijk!! Tweede keer had ik em gemaakt met havermelk en kokosmelk, was helemaal mislukt hihi. Dus volgende keer gewoon weer met sojamelk :) Zo simpel en toch echt lekker, dankjewel!

Martine
16-3-2016

Klinkt lekker met chocolade! Hopelijk lukt het voortaan gewoon goed.

Ingrid
19-3-2016

Op de pakken van Koopmans wordt wel aangegeven dat ze spore n van ei kunnen bevatten

Martine
19-3-2016

Hoi Ingrid, ‘sporen van’ wil zeggen dat het product is gemaakt in een fabriek waar ook producten met ei geproduceerd worden. Daardoor kan er kruisbesmetting plaatsvinden, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met een ernstige allergie. De meeste veganisten vinden dit geen probleem, omdat het ei niet bewust wordt toegevoegd als ingrediënt en het om minuscule hoeveelheden gaat.

marleen
3-4-2016

Gisteren gemaakt met fijne cakemix (Lidl), koolzaadolie en ongezoete sojamelk (Jumbo). In plaats van een cakeblik heb ik het beslag in een springvorm gedaan. Ging super, mooie cake met goede smaak. Vond 'm wat aan de zoete kant, maar dat zit uiteraard in de mix. Kinderen hebben er lekker van gegeten, ook al 'rook' de cake anders dan normaal. Zo ook een prima basis voor een taart. Dank Martine!!!

Martine
4-4-2016

Fijn dat het goed gelukt is en dat de kinderen het lekker vonden Marleen!

dirk baeke
5-4-2016

Hoi Martine, 'sporen van' staat idd op de pakken van Koopmans,op de pakken van Homemade-bakmixen daarentegen niet! Zal zodadelijk het recept eens proberen

Martine
5-4-2016

'Sporen van' mededelingen zijn niet verplicht, dus als er niks op het pak staat wil dat niet zeggen dat er geen sprake is van kruisbesmetting met melk of ei. Homemade heeft ook bakmixen met melk en ei, dus als die in dezelfde fabriek gemaakt worden zitten er waarschijnlijk ook sporen in. Zolang melk en ei geen ingrediënten zijn is het gelukkig gewoon veganistisch.

dirk baeke
5-4-2016

Dank je Martine, de cake is goed gelukt, lekker en zelfs stevig'heb er bakpoeder bijgedaan" , enkel de bovenkant is verbrand maar die kan iker wel afdoen

kashvi
5-5-2016

Dag IK heb geprobeerd om de cake te maken maar het valt me op dat hij niet luchtig genoeg is. Is er een manier dat hij net zo luchtig wordt als bij de bakker die taarten bakt met ei?

Martine
5-5-2016

Hoi Kashvi, het is moeilijk om zonder ei een cake te maken die heel luchtig is. Probeer dit recept eens, dat is mijn meest luchtige cake: https://vegetus.nl/sinaasappel-cake/

marije
22-5-2016

Wat een uitkomst dit recept! Mijn kinderen vonden mijn vegan cupcakes maar niks.... Met jouw recept maken we nu samen (mij jongste dochter is net 3) cupcakejes en ze smullen er van. Maar voorl is het zo gezellig om samen te bakken!

Martine
23-5-2016

Super tof om te horen Marije!

dirk baeke
22-5-2016

Heb net een cake gemaakt, heel goed gelukt nu en smaakt heerlijk, met homemade boerencake mix - met rijstolie en een pakje bakmeel

Martine
23-5-2016

Leuk Dirk! Fijn dat het zo goed gelukt is.

Yvonne
28-6-2016

Heb laatst mn eerste vegan cake gemaakt, de sinasappel en die was lekker!!en simpel om te doen, ook fijn

Martine
28-6-2016

Leuk Yvonne!

Brechje
28-7-2016

Ik heb deze net gemaakt, en hij is super lekker! Ik heb m nog niet uit het blik gehaald, maar ben benieuwd! Ik heb er suiker en kaneel zelf aan toegevoegd.

Martine
28-7-2016

Leuk Brechtje! Fijn dat het goed gelukt is.

Alina
4-8-2016

Vandaag de cake gemaakt en het is goed gelukt! Erg lekker :)

Martine
4-8-2016

Fijn Alina! Goed om te horen dat het lekker was.

lisanne
6-8-2016

Hey iedereen, Ik heb deze cake nu al twee keer gemaakt en het is net echt. Ten eerste heb ik de boerencakemix van Koopmans gebruikt. Daarna heb ik sojamelk, zonnebloemolie en 3 eetlepels appelmoes toegevoegd aan de mix. Dit allemaal op 175 graden en de melk en olie volgens de hoeveelheid die in het recept hierboven staat. Maar 3 eetlepels appelmoes is het geheim!! Je cake smaakt net echt en meer dan de moeite waard. Super bedankt voor dit recept!

Martine
6-8-2016

Leuk Lisanne! Ik zal het eens proberen als we appelmoes in huis hebben.

Madie
25-8-2016

Ik heb de cake vandaag ook gebakken en hij lukte perfect met 200 ml Alpro mild and creamy yogurt limoen/citroen (in plaats van de plantenmelk), één kleine geprakte banaan (tot er geen stukjes meer inzitten), een extra theelepel bakpoeder en de olie. Het is een heerlijke citroencake, en hij is niet brokkelig. Dankje voor het recept!

Martine
25-8-2016

Dat lijkt me super lekker Madie! Leuk dat je je eigen draai aan het recept gegeven hebt. Dankjewel voor het delen.

Maarten
27-8-2016

Dag Martine, Allereerst dank voor het delen van dit recept (en sowieso de hele website, onwijs handig!). Ik heb deze cake nu twee keer gemaakt, de laatste keer ook met de tip van Lisanne (appelmoes) echter heb ik een vraag. De cake is bij mij gelukkig niet kruimillig, maar ondanks dat ik hem op 175 graden bak en zelfs nog langer dan een uur in de oven heb staan is hij zachter (natter?) dan ik van ´normale´ cake gewend ben. De cocktail prikker komt er gewoon schoon uit dus ik vroeg mij af of jij toevallig wist of ik hem er maar gewoon 75 minuten in moet zetten of dat jij een tip had met betrekking tot de ingrediënten waarvan ik er van één wat minder kan doen om een iets wat minder natte cake te krijgen. Dank alvast!

Martine
27-8-2016

Leuk dat je dit gemaakt hebt Maarten! Vegan cake heeft altijd een iets andere textuur dan cake met ei, maar hij hoeft niet per se 'nat' te zijn. Zelf houdt ik heel erg van smeuïge cake, maar als je hem liever wat droger heb is de makkelijkste oplossing om gewoon wat minder vocht toe te voegen aan het recept. Bijvoorbeeld 150 of 175 ml plantenmelk in plaats van 200. Je moet even uitproberen wat voor jou de juiste hoeveelheid is.

Fiet
12-9-2016

Heb de cake in een springvorm gebakken en banaan en stukjes vijg toegevoegd. Super goed gelukt! Dank je wel voor het recept #blij mee!!

Martine
12-9-2016

Leuk Fiet! Lijkt me heel lekker met banaan en vijg. Goed idee.

Elbrich
6-10-2016

Hahaha, logisch dat er aan de boerencakemix van Koopmans niet zo veel smaak zit, er zit helemaal geen suiker in de mix :D. Dat vind ik niet erg, ik vind "standaard" cakerecepten vaak te zoet. Heb nu naar eigen smaak nog wel wat suiker toegevoegd en voor het eerst appelmoes gebruikt als eivervanger. Ik ben benieuwd wat het wordt.

Martine
6-10-2016

Hoi Elbrich, ik denk dat je in de war bent met het boerencakeMEEL van Koopmans. Daar zit inderdaad geen suiker in. Hun boerencakeMIX bevat wel degelijk een flinke hoeveelheid suiker.

Sanne
12-12-2016

Hallo!! Wat super, deze post. Ik ga m vrijdag maken coor de Bday zaterdag. Nou vraag ik me af of ik evt cacao kan toevoegen aan de helft van het mengsel om zo een soort marmer cake te creëeren, of is dit niet lekker? Bak voor het eerst een cake 🙈

Martine
12-12-2016

Hoi Sanne, dat kan prima inderdaad! Misschien heb je voor het deel van het beslag waar je cacaopoeder aan toevoegt dan wel iets meer vocht nodig, omdat je meer droge stof erbij doet.

Sanne
14-12-2016

Thnx voor de tip!! 😄

Swedo Lea
15-12-2016

nog een cake gebakken, maar ik ga deze wel proberen

Gülbahar
3-1-2017

Beste Martine, ik heb nu best veel producten in huis gehaald mede dankzij uw website en inzet voor het delen met mede-vegatariers/veganisten. Graag zou ik een deel button zien op uw website zodat ik het op Facebook kan delen. Zoals deze recept. U bent geweldig, ga vooral zo door! Mijne fijne wensen voor het nieuw jaar.

Martine
3-1-2017

Hoi Gülbahar, fijn om te horen dat je zo veel aan onze recepten hebt. Als je een recept wilt delen van onze site, dan kun je de link uit het balkje bovenin je browser kopiëren (dat kan op de computer of smartphone), en die dan plakken in een Facebook bericht. Een andere mogelijkheid is om op Facebook naar onze pagina te gaan en daar bij de berichten op delen te klikken. Jij ook een goed nieuw jaar gewenst!

Marieke
3-2-2017

Vanavond de cake gemaakt. Hij is goed gelukt en luchtig! Erg handige site, omdat een van onze kinderen een koemelk en ei allergie heeft. Soms lastig om goede,lekkere recepten te vinden.

Martine
3-2-2017

Leuk om te horen Marieke! Fijn dat de cake goed gelukt is.

Shalini
16-2-2017

Beste Martine, Je recept is echt geweldig! Echter staat op de dozen van Koopmans wel aangegeven dat de cake sporen kan bevatten van melk en ei. Wat is jouw recept voor vegan cake zonder bakmix van Koopmans, dus je eigen recept?

Martine
16-2-2017

Hoi Shalini, 'sporen van' is een waarschuwing voor mensen die allergisch zijn over mogelijke kruisbesmetting in de fabriek. Aangezien het om minuscule hoeveelheden gaat die niet bewust worden toegevoegd heeft gebruiken de meeste vegan dit soort producten gewoon. Uiteraard kun je ook prima cake bakken zonder mix. Als je dit recept maakt met een zakje vanillesuiker in plaats van de kruiden krijg je een 'normale' cake https://vegetus.nl/gembercake/

Jolijn
20-2-2017

Ik heb de cake gemaakt met Mild & Creamy Citroen volgens de aanwijzingen hier in de comments! Met glazuur en citroenrasp erop! Heerlijk! Het cakeje viel goed in de smaak. Hij bleef wel een beetje aan de kleine kant. Ik zit er haast aan te denken dat ik de volgende keer misschien wel 1.5x zoveel mix ga gebruiken zodat hij net zo hoog wordt als een traditionele cake. Dankjewel voor het heerlijke en makkelijke recept! Een aanrader!

Martine
20-2-2017

Fijn dat het goed gelukt is Jolijn! Meer maken kan natuurlijk altijd :D

Chantal
24-3-2017

Hoeveel vloeibare alpromargarine of olie heb ik nodig in een appeltaart?,normaal moet je 125 gram boter gebruiken. Of blijft dat hetzelde. Groetjes chantal

Martine
24-3-2017

Hoi Chantal, ik heb nog nooit appeltaartmix gemaakt met vloeibare margarine, maar ik denk dat je de boter 1 op 1 kunt vervangen. Je zou eventueel ook het recept van de veganchallenge kunnen volgen. Dat is ontwikkeld met vloeibare margarine: https://veganchallenge.nl/hollandsche-appeltaart/

Duco
9-5-2017

Zoek eens op 'vegan soda cake' op Youtube! Je kan een standaard cakemix zoals Koopmans gebruiken en alleen spa rood toevoegen (hoe vreemd het ook klinkt). Even mixen en bakken voor 30 a 45 minuten. Ik heb het net geprobeerd en de cake is heerlijk geworden! Natuurlijk iets minder luchtig dan de normale cakes met ei, melk of olie, maar nu is de cake een stukje gezonder, en net zo lekker! Echt het proberen waard!!

Martine
10-5-2017

Hoi Duco, ik heb het geprobeerd met spa rood, maar ik vond het resultaat niet zo goed. Fijn dat het voor jou wel werkt, maar ik houd het bij mijn eigen recept ;-)

nathalie
3-6-2017

Net een grote versie van de cake gemaakt met chocolade en in een springvorm. alle ingrediënten dubbel gebruikt en de cake smaakt verrukkelijk. Thanks ;)

nathalie
16-6-2017

Beste Martine, Ik lees dat je zelf zonder cake mix een cake bakt. Heb je hiervan misschien het recept? Ik kom er zelf namelijk niet uit.. alvast heel erg bedankt! Groetjes

Martine
16-6-2017

Hoi Nathalie, je zou bijvoorbeeld dit recept kunnen nemen, en dan plantaardige melk gebruiken in plaats van sinaasappelsap. Dan krijg je een 'gewone' cake. Je kunt deze ook in een langwerpige cakevorm bakken in plaats van in een tulband. https://vegetus.nl/sinaasappel-cake/

nathalie
16-6-2017

Lieve Martine, Bedankt voor je snelle reactie. Ik ga het proberen, dank je ;)

Marjolein
10-7-2017

Lekkere cake! Al twee keer goed gelukt ;) Ik had ongezoete sojamelk, zonnebloemolie en 2 zakjes vanille suiker gebruikt.

Evelyn
3-10-2017

Zou ik dit recept ook met een glutenvrije cake mix kunnen maken?

Martine
6-10-2017

Hoi Evelyn, je kun het zeker eens proberen. Ik heb zelf geen ervaring met glutenvrije bakmixen.

Elfie
12-10-2017

Is de baktijd hetzelfde met cupcakes?

Martine
15-10-2017

Hoi Elfie, cupcakes moeten waarschijnlijk ietsje korter bakken. Blijf aan het eind van de baktijd in de buurt van de oven, zodat ze niet verbranden.

Madeleine
14-10-2017

Nog simpeler; blikje coca cola (geen light of iets) van 330ml, in een keer leeg gieten in een kom, mix erbij, voorzichtig mengen en bakken maar. Perfecte cake!

Martine
15-10-2017

Hoi Madeleine, dat hb ik ook wel eens geprobeerd, maar ik vond het resultaat te zoet en ook een beetje taai. Maar smaken verschillen!

Krista
16-10-2017

Hallo Ik mag een klein taartje zonder vulling bakken voor een jongetje dat 5 wordt. Nu mag hij geen koemelk, kipeiwit en pinda/ noten. Nu wilde ik u recept gebruiken maar dan met glutenvrije cake mix. Heeft u nog tips of ideeën zodat ik t goed maak? Mvg Krista

Martine
16-10-2017

Hoi Krista, ik durf niet te garanderen dat dit recept ook werkt met een glutenvrije mix. Mag het jongetje waar je voor gaat bakken ook geen tarwe/gluten? Anders zou ik het liever met een gewone cakemix van tarwemeel doen, of met één van de taart-recepten op deze site.

Krista
17-10-2017

Het jongetje mag geen koemelk, kipeiwit en pinda/ noten. Hij heeft geen gluten allergie hoor ik net.... Probeer ik dat bedankt!!!

Monique
17-10-2017

Echt heel erg goed gelukt! Mijn dochter wilde zo graag vegan cakejes en ik had al een paar pogingen gedaan, maar dat werde kleffe happen. Nu geprobeerd met Lidl mix voor boerencake, sojamelk en olijfolie en dan in kleine cakevormpjes. 30 minuten in de oven en perfecte cakejes! Mooi luchtig met een licht knapperige bovenkant. Bedankt!

Martine
18-10-2017

Fijn Monique!

Emmeke
20-10-2017

Uitstekend recept, dank je wel. Ik heb vandaag deze cake gemaakt met alpro yoghurt limoen/citroen en hij was erg geslaagd.

Martine
23-10-2017

Fijn dat het goed gelukt is Emmeke!

Manfred
13-12-2017

Koopmans boerencake mix met Oatly havermelk, Becel plantaardige margarine en een zakje vanillesuiker. Alles op kamertemperatuur. Cake werd meer een platte scone. Hard en droog. De havermelk en de margarine zijn waarschijnlijk geen goed idee, maar ik vroeg me ook af hoe het met de 400 gram mix zit? Een reguliere cake heeft de helft. Morgen proberen met soja, olie en de drie eetlepels appelmoes uit de comments. Overigens ook de oven gecheckt tijdens het bakken, en hij is slechter dan ik dacht. Schommelt zo 15 graden heen/weer. 🙄

Manfred
14-12-2017

Poging 2... 😁 Ah! Die 400. Ik heb dus p.o. Cakemeel gepakt. Geprobeerd met nu 200 gram en olie en appelmoes. Lekkere cake maar plat! Ik stop met klooien. Zal binnenkort cakemix proberen. Het viel me ook op dat de oven niet meer op temperatuur komt nadat ik de cake erin heb gezet. 150 graden na 55 minuten. Kan niet goed zijn... 😒

Martine
19-12-2017

Hoi Manfred, het is inderdaad essentieel om cakeMIX te nemen en niet cakeMEEL. En het klinkt alsof je oven inderdaad ook niet helemaal goed werkt...

Raneshma
1-2-2018

Hoi Martine, Ik wil de cake ook graag gaan maken, maar kan er ook andere melk dan soja melk gebruikt worden. Iemand die lactose intolerantie heeft en ook nog allergisch is voor soja zal dit ook eten. Hoor het graag van je!

Martine
5-2-2018

Hoi Raneshma, je kunt ieder soort plantenmelk gebruiken voor dit recept, dus bijvoorbeeld amandel- of havermelk. Succes!

Amber
31-3-2018

Gister gemaakt voor een babyshower, mijn eerste vegan cake. Geweldig! Super goed gelukt en iedereen vond het heerlijk. Ik had de boerenmix gebruikt met sojamelk en zonnebloemolie. En feestelijk versierd met glazuur en blauwe muisjes. Ga zeker vaker zo'n cake bakken, dank!

Martine
2-4-2018

Super leuk Amber! Fijn dat het zo goed in de smaak viel.

Ans
20-4-2018

Best wel goed gelukt! Dank je wel voor het recept. Ik ga er een trifle mee maken.

Martine
11-5-2018

Leuk Ans!

Marlous
21-5-2018

Hoi Martine, ik heb hem gemaakt met de Alpro Soya Baristo, deze melk is nog wat steviger en werkte super, de cake kwam perfect uit de oven, zonder thermometer gebruikt te hebben. Dank voor je recept!

Martine
21-5-2018

Dankjewel voor de tip Marloes! Fijn dat het zo goed gelukt is.

Marjolein
3-8-2018

Zou eieren vervangen door lijnzaadei ook kunnen denk je? (plus plantaardige melk natuurlijk)

Martine
5-8-2018

Hoi Marjolein, persoonlijk heb ik niet zulke goede ervaringen met dergelijke alternatieven als je een groot aantal eieren moet vervangen in een recept als cake. Het wordt snel te nat, of niet luchtig genoeg.

Ei-vrij
30-8-2018

Dus, ik volg braaf het bovenstaande recept, en de ingredientenlijst... Voor wat extra smaak appelpartjes (met wat suiker en kaneel) er boven op gedaan. Mooi gelukt, maar iets teveel het boerencakemix pak genegeerd en alleen de bovenstaande ingredientenlijst gevolgd: en dus geen suiker in mijn beslag gedaan, of is dat juist de bedoeling? Nou calorie-arm en een beetje neutraal van smaak is die wel geworden ;-) Misschien toch ook suiker in het beslag de volgende keer?

Martine
30-8-2018

Hoi Ei-vrij, in echte cakemix zit al suiker (dat kun je op de verpakking nakijken). Jij had misschien cakemeel, zonder suiker en andere toevoegingen? Cakemeel is niet geschikt voor dit recept.

Ei-vrij
30-8-2018

Hoi Martine, klopt wat je zegt. Ik had het pak van koopmans (boerencake mix) en op die gebruiksaanwijzing staat wel 200 gram suiker toevoegen. Had ik helemaal overheen gelezen. Ach, hij is toch aardig gelukt zonder suiker. Straks even naar de supermarkt voor alpro vegan caramel seasalt schepijs, is er vast erg lekker bij :-)

Hans
25-10-2018

Ia het ook mogelijk een cake te maken waarbij je in plaats van olie en melk sojayoghurt gebruikt? En dan voor de eieren bijvoorbeeld baksoda?

Martine
25-10-2018

Hoi Hans, de melk kun je vervangen door sojayoghurt, maar als je de volledig olie vervangt krijg je een taaie cake. Je kunt wel de helft van de olie vervangen door sojayoghurt. In cakemix zit al baksoda en/of bakpoeder, dus dat hoef je niet los toe te voegen.

Hans
27-10-2018

Super bedankt! Ik ga het vandaag proberen, gewoon met olie :-) Wel met gewone bloem en los bakpoeder en soda.

Sandra
4-11-2018

Na alle leuke reacties op dit recept mijn eerste vegan cake gebakken voor een vegan vriendin die langskwam; supergoed gelukt, bedankt! Mijn variant (Na doorlezen verschillende tips): cakemix met zonnebloemolie, blauwe bessen sojayoghurt en en handje schuddebuikjes erin. Iedereen wilde een 2e plak! ;)

Martine
4-11-2018

Tof dat het zo goed gelukt is Sandra! Jouw variatie klinkt heel lekker.

Jaquelien
17-11-2018

Super, dit recept! Ik heb zojuist glutenvrije vegan cupcakes gebakken met behulp van jouw werkwijze. De glutenvrije cakemix van de Albert Heijn die ik gebruikt heb, bevat 450 gram mix. Daar heb ik gewoon 400 gram van afgewogen. Met 200 ml sojamelk en 120 ml soja-olie erbij een beslag gemaakt en dit in cupcakevormpjes gedaan (12 stuks). Na 25 minuten in de oven kwamen daar prima glutenvrije vegan cupcakes uit! Helemaal blij mee!

Martine
18-11-2018

Fijn dat het zo goed gelukt is Jaquelien! Goed om te weten dat het ook met glutenvrije mix werkt.

Jaquelien
17-11-2018

Oh, zie alleen dat één van de Exnummers uit de mix (E471) niet altijd vegan is. Voor ons als ei- en melk-mijders vanwege allergie niet relevant, maar voor mensen die volgens een strikt veganistisch dieet leven mogelijk niet geschikt.

Martine
18-11-2018

E471 is tegenwoordig vrijwel altijd plantaardig, zeker bij Albert Heijn, dus veganisten kunnen dit ook gewoon gebruiken. :)

Hedi
4-12-2018

Heerlijke cupcakes heb ik gemaakt van dit recept. Ik heb het wel een beetje aangepast; koopmans boerencake mix, 200 ml alpro Yoghurt naturel, 120 ml vloeibare boter Becel (vegan), 3 eetlepels appelmoes, zakje vanillesuiker en een beetje kaneel. Heerlijk!! Hartelijk bedankt voor dit geweldige recept. Ik kan hier heel veel kanten mee uit en allemaal Vegan!

Martine
5-12-2018

Oh dat klinkt heel goed Hedi! Dankjewel voor het delen.

petra b
4-12-2018

hoi ik heb een tip ik heb vanavond deze cake gemaakt en als extra 2 eetlepels oploskoffie gebruikt dan heb je koffiecake zo heerlijk smaakt echt naar koffie hahaha

Martine
5-12-2018

Wat een leuke tip Petra! Dankjewel voor het delen.

Daniëlle Munnik
2-1-2019

Tweede poging met oventhermometer. Hij is wel ingezakt toen de oven uit ging, terwijl de prikker er schoon uit kwam. Is dat bij jullie ook zo dat ie inzakt? En is het beter om hem in de oven te laten afkoelen of juist niet?

Martine
2-1-2019

Hmm, een klein beetje inzakken gebeurt bij mij ook wel, maar niet veel. Je ziet op de foto dat de bovenkant mooi bol blijft. Op afstand is het moeilijk om te zeggen wat er precies aan de hand is bij jou.

Annika
13-1-2019

Hoi, ik heb vandaag de cake gemaakt. Smaakt lekker! Ook lekker smeuig, wel een beetje plakkerig en toen ik het losmaakte van het bakpapier wat ik in de cakevorm had gedaan ging de zijkant er mee af, wel alleen een klein laagje (met de mooie donkere kleur) maar hoe zorg ik dat dat volgende keer niet gebeurd?

Martine
14-1-2019

Hoi Annika, het kan helpen om het bakpapier in te vetten met margarine of kokosolie. Ook helpt het vaak om de cake nog wat langer af te laten koelen voor je het bakpapier eraf haalt.

Liana
13-1-2019

Hoihoi, ik kreeg als enige opmerking dat het erg zoet was (gemaakt met boerencakemix) verder superlekker! Tips om het minder zoet te maken? Ik heb zonnebloemolie en ongezoete sojamelk gebruikt

Martine
14-1-2019

Hoi Liana, de hoeveelheid suiker in de cakemix ligt vast, dus er is geen hele makkelijke manier om het minder zoet te maken. Probeer eens één van mijn andere cakerecepten, zoals de sinaasappelcake of gembercake. Die zijn bijna net zo makkelijk, en dan kun je er zelf wat minder suiker in doen. Als je een gewone cake wilt, kun je de smaakmakers in deze recepten vervangen door vanille-extract of vanillesuiker, dan krijg je een 'normale' gele cake. Succes!

Carla
18-3-2019

Zaterdag de cake gebakken voor een vriendin die geen eieren en boter mag hebben. De cake was heerlijk. Vandaag weer een gebakken. Helaas gaat mijn heteluchtoven maar naar 170° en daardoor was de cake kruimelig. Kan ik dan proberen op 180° en dan toch 1 uur erin denk je? Wel bedankt voor dit recept ook namens mijn vriendin.

Martine
20-3-2019

Wat lief dat je cake gebakken hebt voor je vriendin Carla! Deze cake is altijd een beetje kruimelig. Dat komt door de samenstelling van de mix. Je zou mijn recept voor sinaasappelcake eens kunnen proberen. Die is lekker luchtig en smeuïg en minder kruimelig. Wat langer bakken op 180 moet op zich prima werken denk ik ja.

Soof
27-6-2019

Dag Martine, Wat een fijn recept zo! Eindelijk een supersimpele manier om cake te bakken zonder veel ingredienten. Ik heb de cake nu 3x gemaakt. Eerste keer caramel gemaakt van Wajang en suiker. Dit op bodem van springvorm verdeeld. Hierover afgedebte plakjes ananas uit blik. Cakemix aangemaakt met ananassap, olie en kokosrasp, erover verdeeld en gebakken. Na afkoelen ondersteboven serveren. Tweede keer vergelijkbaar maar dan met halve perzikken uit blik en perziksap in de cake zonder de kokos. Derde keer geen karamel gemaakt maar een pot kersen verdeeld over de bodem. Cake aangemaakt met kersensap, olie en cacaopoeder. Na volledig afkoelen van de cake omkeren en super bittere(95%) chocola gesmolten en als raster eroverheen gegoten. In de koelkast en zooo lekker die krakende bittere chocola op de heerlijke zoete choco-kersencake (ra ra welke was mijn favoriet? Haha) Mijn man en ik zijn allemaal ideetjes voor volgende keren aan het bedenken. Appel kaneel, peer, dolce de leche(van kokos natuurlijk) amandelspijs. De ideetjes zijn eindeloos en de cake is elke keer weer perfect! Bedankt!

Martine
28-6-2019

Leuk Soof! Dankjewel voor het delen van jouw variaties.

sam x
9-1-2020

hi Martine, ik heb gisteravond de vegan cake gemaakt met de cakemix van Joannusmolen, gekocht bij Ekoplaza, omdat daar t e-nummer e471 niet in zit, zoals bij de boerencakemix van Koopmans. want t klopt toch dat t een ongezond e-nummer is? de cakemix van Joannusmolen is wel n stuk duurder, maar dat heb ik er wel voor over :). ik hen er nog n stuk pure chocolade met hazelnoot bij gedaan. t smaakte echt heerlijk, wel aan de zoete kant maar dat kan natuurlijk aan de cakemix liggen en/of de chocoladereep. volgende keer maak ik t met stukjes appel. iig ben ik zo enorm blij met t recept, hartelijk dank hiervoor!!

Martine
19-1-2020

Hoi Sam, jouw variatie op het recept lijkt me heel lekker! E471 is gewoon een vetzuur, net als andere vetten. Dit is geen ongezond e-nummer.

Kay-Leigh
29-3-2020

Hoi! Ik ga dit voor het eerst maken, maar ik heb alleen een heteluchtoven waarmee het aantal graden alleen tientallen ingesteld kan worden.. op het koopmanspak geven ze 160 graden elektrische oven aan en 150 voor hetelucht. Jij geeft 175 graden aan, zal ik dan voor 160 hetelucht gaan? Groetjes!

Kay-Leigh
29-3-2020

Oh, ik had niet alle comments gelezen, maar zie nu net dat je gereageerd hebt dat 180 in een uur prima is. Ga ik dat proberen!

Martine
7-4-2020

Hoi Kay-Leigh, is het gelukt met de hetelucht? In de meeste heteluchtovens moet dit recept denk ik op 160. Mijn reactie hierboven was gericht op een specifiek geval van iemand wiens oven waarschijnlijk niet helemaal de juiste temperatuur geeft.

Schrijf een reactie