Tomatentapenade

1 April 2016 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten
Voor: 400 gram
Tomaten tapenade, vegan

Mmm, tomatentapenade! Ik gebruik het graag als broodbeleg, saus voor over de pasta en zelfs saladedressing. Zo gaan die kleine potjes uit de winkel vaak best wel snel leeg, dus ik besloot om het weer eens zelf te maken. Met een pot zongedroogde tomaten op olie uit de winkel gaat dat super snel en makkelijk. Zelfgemaakte tapenade is lekkerder en een stuk voordeliger.

Je verspilt niks bij dit recept, want de hele inhoud van het potje zongedroogde tomaten wordt verwerkt, inclusief de olie en eventuele kruiden en knoflook die erin zitten. Zoals je op de foto kunt zien gebruikte ik ook het potje waar de tomaten in zaten opnieuw om de tapenade in te bewaren. Dit recept maakt wel iets meer tapenade dan in het oorspronkelijke potje past, dus je hebt nog een tweede potje of bakje nodig om de extra tapenade in te doen.

Behalve de zongedroogde tomaten op olie gaat er ook nog een blikje tomatenpuree in voor extra tomaat-smaak. Je kunt er lekker mee variëren. Doe er bijvoorbeeld wat chili vlokken bij om het wat pittiger te maken, pureer wat olijfjes of verse kruiden mee. Als je liever een pesto wilt in plaats van tapenade, laat dan de citroensap en het zoetmiddel achterwege en voeg wat pijnboompitten of noten en twee eetlepels edelgist toe.

Ingrediënten

  • 1 potje (ongeveer 300 g) zongedroogde tomaten op olie (ik had die van AH huismerk)
  • 1 klein blikje (2 flinke eetlepels) tomatenpuree
  • 3-4 eetlepels olijfolie (of water)
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • 1 teen knoflook
  • 1/4 theelepel zout (aanpassen aan hoe zout je tomaten zijn)
  • 1/2 eetlepel zoetmiddel (suiker, agavesiroop etc.)

Bereiding

Doe de inhoud van het potjes zongedroogde tomaten (inclusief de olie, kruiden, stukjes knoflook etc.) in de mengkom van je foodprocessor of staafmixer. Doe de overige ingrediënten erbij en pureer alles tot een mooie gladde tapenade zonder grote brokken.

Doe de tapenade in een potje. Giet er eventueel een laagje olie op zodat de tapenade langer goed blijft. In de koelkast kun je de tapenade op deze manier zeker drie weken tot een maand bewaren. Misschien nog wel langer.

Schrijf een reactie