Soyabella test

28 April 2016 onder Overige
Kenmerken: 
Soyabella sojamelk machine

We hebben een nieuwe bewoner in huize Vegetus. Ze heet Bella, maakt hele lekkere verse sojamelk voor ons en staat prachtig te glimmen op het aanrecht. We kregen haar opgestuurd van Tribest, het bedrijf wat de Soyabella importeert naar Nederland. Ik was al langer geïnteresseerd in de Soyabella, dus toen Tribest contact opnam met de vraag of ik het het apparaat wilde uitproberen heb ik meteen ja gezegd!

De Soyabella is een soort mix tussen een blender en een waterkoker. Met de verschillende hulpstukken die erbij zitten kun je er behalve sojamelk ook notenmelk, granenmelk en zelf kleine porties amandelmeel, fijngemalen kruiden en notenpasta mee maken. Doordat het apparaat zo veel verschillende dingen kan is dit review nogal lang geworden. Als je daar geen geduld voor hebt, scroll dan gerust snel naar beneden voor de conclusie.

Ik heb al een super goeie Vitamix blender waar ik af en toe plantenmelk mee maak, maar het is toch altijd een heel gedoe om de melk te zeven door een doek en in het geval van sojamelk ook nog gaar te koken in een pan. De Soyabella belooft je een hoop werk uit handen te nemen. Je doet water in de kan en voorgeweekte bonen of noten in het metalen zeefje, schroeft de blenderkop erop, drukt op de knop en 20 minuten later is je melk klaar. Het lijkt de droom van iedereen die graag dingen zelf maakt, maar is dit mooie sprookje echt waar?

De voor- en nadelen

Op zich ben ik heel tevreden over dit apparaat. Hij is goed ontworpen en doet wat hij moet doen. Er zijn wel een paar minpuntjes. Allereerst krijg je er alleen een Engelstalige gebruiksaanwijzing/receptenboekje bij. Dat is voor mij persoonlijk geen punt, want ik kan dat prima lezen. Als je het Engels niet zo goed machtig bent is het denk ik lastig om alle functies echt goed te begrijpen, zeker omdat het apparaat zoveel verschillende dingen kan. Het zou goed zijn als Tribest dit boekje in het Nederlands zou laten vertalen.

Een ander nadeel is dat de melk die je met deze machine maakt niet verrijkt is met calcium zoals de meeste plantenmelk uit de supermarkt. Je zou er eventueel wel zelf calciumcarbonaat aan toe kunnen voegen, of natuurlijk je calcium uit andere voedingsmiddelen zoals groene bladgroente halen. Daarvoor moet je dan wel echt veel groene bladgroente eten.

Na het melk maken moet je de machine schoonmaken. De losse onderdelen kunnen in de vaatwasser, als je die hebt. De binnenkant van de kan en de mixerkop moet je even met de hand schoonmaken. Gekookte sojamelk laat wat aangekoekte resten achter, dus dan moet je echt even goed schrobben. Je moet hier ook niet te lang mee wachten, want dan drogen de aankoeksels op en zijn ze lastig te verwijderen. Als je notenmelk of amandelmeel gemaakt hebt is even omspoelen voldoende om het apparaat weer schoon te krijgen.

Okara en sojamelk uit de Soyabella

Het grote voordeel van de Soyabella is dat je er veel geld en afval mee kunt besparen. Afhankelijk van hoeveel je meestal betaalt voor plantenmelk uit de winkel en wat je bonen of noten kosten, ben je per liter zelfgemaakte melk al snel 50 cent tot een euro goedkoper uit. Het apparaat kost bij Tribest 99 euro dus na 100 tot 200 keer melk maken heb je de kosten er al uit. Zelf gebruik ik ongeveer 3 pakken sojamelk per week, dus ik zou de Soyabella in een jaar makkelijk kunnen terugverdienen. Bovendien hoef je geen melkpakken meer weg te gooien, wat heel veel afval scheelt. De pulp die je overhoudt van het melk maken kun je nog verwerken in vegaburgers, muffins en pannenkoekjes. Of je kunt hem composteren voor de bemesting van je tuin of plantenbakken.

Het duurt ongeveer 20-25 minuten (niet 15 zoals in de handleiding staat) om met de 'Milk' knop een kan vol sojamelk te maken. Gedurende die tijd zoemt het apparaat, vergelijkbaar met een vaatwasser. Hij maakt wel vier keer een paar seconden een hard blendergeluid als de bonen gepureerd worden. Als je rauwe notenmelk of amandelmeel maakt met de 'Mill' knop heb je alleen harde maalgeluid, maar niet het gezoem, want dat doet de Soyabella alleen als er iets verwarmd moet worden. Het pureergeluid is best irritant als je een open keuken hebt zoals wij. Je kunt de trillingen redelijk goed dempen door de machine op een dubbelgevouwen theedoek te zetten. De metalen buitenkant van de kan wordt tijdens het koken van de melk heel heet, dus je moet opletten dat je je daar niet aan brandt.

Ik vind de sojamelk uit dit apparaat erg lekker. De melk is verrassend zoet, ondanks dat ik er geen zoetmiddel bij doe. Hij is zoeter dan ongezoete sojamelk uit de winkel en ook zoeter dan wanneer ik zelf op de 'ouderwetse manier' sojamelk maak met de vitamix en een pan. De melk heeft ook een stuk minder wrange bijsmaak dan andere soorten ongezoete sojamelk die ik heb geproefd.

Het is wel een beetje lastig dat de melk niet helemaal glad wordt. Het grootste deel van de pulp blijft achter in het zeefje, maar er komt toch ook nog wat in de melk terecht. Deze pulp bezinkt op de bodem van de kan als je melk even laat staan, dus je hebt er niet super veel last van, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Als je echt pulpvrije melk wilt moet je hem nog even door een dunne doek te zeven. Dat gaat dan wel een stuk makkelijker dan met sojamelk uit de blender, omdat het grootste deel van de pulp er al uit is.

Wat kun je er nog meer mee?

Zoals ik hierboven al zei kan de Soyabella nog veel meer dan alleen maar melk maken. Ik heb onder andere cashewmelk, havermelk, soep en pindakaas gemaakt en specerijen en lijnzaad fijngemalen. Zeker als je verder geen krachtige blender of foodprocessor hebt zijn dit allemaal heel handige functies. Op de foto zie je van links naar rechts kleine potjes fijngemalen mosterdzaad, kardemom, lijnzaad en pindakaas.

Lijnzaad, mosterdzaad, pindakaas en kardemom gemalen met de sojabella

De rauwe notenmelk en havermelk maak je met de 'Mill' functie en het sojamelk zeefje. Dit gaat super snel. Je drukt vier à vijf keer op de Mill knop, de machine maalt de noten of haver fijn en je melk is klaar. Alles bij elkaar duurt het nog geen 2 minuten. Net als bij de sojamelk blijft het grootste deel van de pulp achter in het metalen zeefje. Een beetje pulp komt in de melk terecht, maar dat kun je er nog even uit filteren met een doek of laten bezinken in de kan.

Ook pindakaas maak je met de 'Mill' functie. Hiervoor doe je geroosterde pinda's met een beetje zout en een klein scheutje olie in het kunststof maalbekertje. De olie helpt om een pasta te vormen. Zonder olie wordt het pindameel in plaats van pindakaas. Waarschijnlijk moet je de blenderkop met het maalbekertje tussendoor een paar keer loshalen om te schudden zodat alle pinda's goed vermalen worden. Het maalbekertje is niet zo groot, dus om een flinke pot vol pindakaas te maken zou je dit proces een paar keer moeten herhalen.

Ik was verbaasd over hoe goed de Soyabella lijnzaad en specerijen kan fijnmalen. Vooral lijnzaad gaat super goed. Een keer of 3 op de Mill knop drukken en je hebt een mooie portie perfect fijngemalen lijnzaad. Ook als je graag zelf kruidenmixen maakt van hele specerijen is het kunststof maalbekertje heel erg handig. Het mosterdzaad en de kardemom werden met een paar keer drukken op de Mill knop goed fijngemaakt, al bleven de stukjes wel wat groter dan je bij fijngemalen specerijen uit de winkel hebt.

Ik heb ook soep proberen te maken met de 'Paste' functie. Dat vond ik een beetje lastig omdat je niet even tussendoor kunt proeven of iets toevoegen. Dat is niet zo handig als je zoals ik meestal soep maakt uit de losse pols en dan naar smaak dingen toevoegt tot het lekker is. Je kunt uiteraard wel aan het eind van de kooktijd nog smaakmakers toevoegen als het apparaat klaar is (na 20-25 minuten). Zoals ook in het instructieboekje uitgelegd staat kun je drie soorten soep maken. (1) Als je de blendermessen afschermt met het metalen zeefje en de groente met het water in de kan doet kun je heldere groentesoep maken. (2) Als je wat groente of linzen bij de messen in het zeefje doet, kun je een gebonden soep maken die gedeeltelijk gepureerd is. (3) Als je het zeefje helemaal weglaat worden alle groente in de soep gepureerd en krijg je als alles goed gaat een gladde soep. Ik gebruikte het zeefje met de grote gaatjes om linzen in te pureren, maar het was een beetje lastig om het hete zeefje los te maken en de peulvruchtenpuree die erin zat bij de rest van de soep te doen. Ik blijf mijn soepen denk ik gewoon in een pan maken en als er dan iets gepureerd moet worden pak ik de staafmixer.

Tofu en cashewmelk uit de Soyabella

Er zat ook een klein tofu persje in het pakket dat ik opgestuurd kreeg. Deze is precies groot genoeg voor de hoeveelheid tofu die je krijgt van één portie sojamelk uit de Soyabella, een blokje van ongeveer 200 à 250 gram. Zie hier mijn recept voor zelfgemaakte tofu. Er zitten ook instructies voor het maken van tofu bij de pers, maar die vond ik niet zo duidelijk.

Conclusie

Is de Soyabella echt een aanwinst voor je keuken? Net zoals altijd wanneer je zelf sojamelk maakt moet je nog wel de bonen voorweken, de machine schoonmaken en de melk eventueel nog even nazeven om de laatste pulp eruit te halen. Een nadeel van zelfgemaakte plantenmelk vind ik dat het niet verrijkt is met calcium, zoals die uit de winkel. Maar, het is met de Soyabella wel een stuk makkelijker om zelf melk te maken dan wanneer je het met een blender en pan doet. Het is een goeie manier om geld en afval te besparen, en de melk die je met dit apparaat maakt vind ik persoonlijk lekkerder smaken dan sojamelk uit de winkel. De Soyabella is ook goed betaalbaar in verhouding tot een krachtige blender en je kunt er behalve plantenmelk ook een aantal andere dingen mee maken waar je anders een foodprocessor voor nodig hebt. Je moet er geen wonderen van verwachten, maar ik vind het oprecht een fijn apparaat.

Er zijn verschillende Nederlandse webwinkels die de Soyabella en andere producten van Tribest verkopen. Als je op Google 'Soyabella kopen' invoert vind je er verschillende.

23 Reacties

Frits op 5-5-2016 - 16:11
Ik heb een sojamelk machine van Lactoferm. Die is niet zo veelzijdig als deze Soyabella. Je kunt er geen kruiden mee malen. Ik vond het eerst ook nogal vervelend dat je zelfgemaakte melk niet verrijkt is met calcium en/of vitamine B12. Maar de melk die je eruit krijgt is wel veel voller en rijker van smaak dan wat je uit welke winkel dan ook koopt. Bij mij komt de prijs voor zelfgemaakt sojamelk op ongeveer 33 cent per liter. Dat is dan inclusief vanille aroma en cacao om er chocolademelk van te maken. Ik betaal €1,25 per pond voor de sojabonen bij de toko. Ik vind het ook heel prettig dat je veel minder boodschappen hoeft te doen. Geen gesleep meer met melkpakken. Alleen om de paar maanden een paar pond sojabonen. Notenmelk is ook veel goedkoper als je het zelf maakt. Ik gooi de pulp altijd terug in de melk en ik doe er zelfs ook nog 2 eetlepels havermout bij om de melk nog wat dikker te maken. Zo gooi je niets weg van de waardevolle bouwstoffen en je hoeft het dan ook niet te bewaren om het in andere gerechten te verwerken. Je krijgt er een lekkere dikke melk van. Hazelnootmelk met cacao is helemaal om te smullen. Ik ben heel blij dat ik zo'n machine heb. Het scheelt geld, boodschappen en het is veel gezonder. Maar, eerlijk is eerlijk, je moet dan wel zelf je calcium en B12 in supplement vorm gaan slikken. Ik heb gemerkt dat ik in de loop der jaren een calcium tekort had opgebouwd. Dat is pas verdwenen toen ik die supplementen begon te slikken. Toen ik dat tekort nog had waren mijn gewrichten nogal stram geworden. Sinds ik calcium slik is die stramheid helemaal verdwenen. Dus wat dat betreft heb ik er alleen maar baat bij gehad. Soms loop je per ongeluk tegen verbeteringen aan terwijl je dat helemaal niet zo bedoeld had.
Martine op 5-5-2016 - 16:14
Dankjewel voor de uitgebreide reactie Frits!
Sanne op 7-5-2016 - 7:39
Wat een fijne review! Ik ben al een tijdje aan het twijfelen over deze soyabella! Via internet kwam ik bij jouw blog terecht! Heerlijke recepten, ga ze allemaal proberen! XX!
Martine op 7-5-2016 - 8:29
Dankjewel Sanne. Veel plezier met dingen uitproberen!
Sanne op 7-5-2016 - 22:41
Een sojamelkmachine, wauw! Wat leuk dat je 'm uit mag proberen, fijn zeg :). Ik denk dat ik eerst maar eens sowieso plantaardige melk moet gaan maken, als je dat vaker doet lijkt deze machine me wel een uitkomst. En je hebt helemaal gelijk dat het pakken en afval scheelt, dat is ook wel heel erg fijn. Veel plezier ervan! Liefs
Crista op 19-5-2016 - 10:28
Klinkt mij echt heel goed. Ik ben dol op havermelk en denk dat dit nog meer geld scheelt aangezien havermout 39 cent per 500 gram is en die pakken havermelk ben ik nog niet goedkoper als 1,99 tegengekomen. Ik denk dat ik wel weet wat ik wil voor de afronding van mijn bachelor ;)
Martine op 19-5-2016 - 10:43
Hoi Crista, zelf havermelk maken is echt super makkelijk. Als je een blender of staafmixer hebt kan het daar ook heel goed mee. Kijk eens naar mijn recept voor zelfgemaakte havermelk: https://vegetus.nl/romige-budget-havermelk/
Sabrina op 12-1-2018 - 8:11
Hoi Martine, ik overweeg de soyabella aan te schaffen en kwam bij jouw review van 2016 terecht. Ben je nog steeds tevreden over het apparaat? Groetjes, Sabrina
Martine op 12-1-2018 - 10:34
Hoi Sabrina, ik ben op zich tevreden over het apparaat, maar ik gebruik het maar zelden. De sojamelk die eruit komt is heerlijk, maar hij bevat geen calcium, wat sojamelk uit de winkel wel heeft. Bovendien is het toch iedere keer wel een gedoetje om het apparaat uit de kast te halen, bonen te weken en vervolgens het apparaat weer schoon te maken en op te bergen. Dus het komt er niet zo vaak van.
Anna op 23-8-2018 - 22:05
Ik heb mijn Soyabella herontdekt. Helaas heb ik, toen ik hem net had, vaak kokosmelk gemaakt. Lukte op zich prima, maar nu is het bakje voor sojamelk behoorlijk verstopt geraakt en ik was bezit met online zoeken naar dit onderdeel (en ik aldus op deze recensie kwam). Jij zegt dat je noten- en havermelk kan maken met de Mill-functie. Dat klopt volgens mij (en de handleiding) niet. Ik maakte die altijd met de Milk-functie, anders kunnen de fijngemalen noten of de haver toch niet goed mengen met het (koude) water? Dat maakt het wel steeds weer een gedoe, maar ik heb het er toch voor over. Een pak biologische havermelk is toch algauw 2 euro, terwijl een ons biohaver rond de 25 cent kost. Sojamelk maak ik niet meer, die was te kort houdbaar (twee, hooguit drie dagen) en minder geschikt om op te schuimen. Tot zover mijn ervaringen met de Soyabella. En o ja, ik laat het apparaat gewoon op het aanrecht staan, anders is het inderdaad helemaal hoogdrempelig om hem te gebruiken ;)
Anna op 23-8-2018 - 22:08
O en wat de calcium betreft. Ik had toen ik net begon met het maken van sojamelk twee potjes kalkpoeder (voor culinair gebruik) gekocht. Intussen ben ik ervan overtuigd dat ik toch wel voldoende calcium binnen krijg (vegans schijnen efficiënter calcium op te nemen, daarbij eet ik veel groene groenten e.d.) en maak/koop ik meestal geen verrijkte melken meer.
Robert op 5-4-2020 - 23:00
Toch nog een vraagje Anna. Ik sta op het punt een Soyabella te kopen voor het naken van (met name) havermelk. Ik begrijp dat je daarvoor de Milk functie gebruikt, maar dat dat dan wel een gedoe is. Hoezo is dat een gedoe; ik wilde dit juist kopen om het eenvoudiger te maken dan helemaal handmatig met een zeef enzo ..?
Martine op 7-4-2020 - 18:12
Hoi Robert, Anna leest hier denk ik niet meer mee, maar ik wil je vraag wel beantwoorden. Ondanks dat het op zich makkelijk is om zelf plantaardige melk te maken met dit apparaat, ben je toch nog best wat tijd kwijt met het schoonmaken nadat je melk hebt gemaakt. Vooral de fijne zeefjes zijn een klusje en met de milk functie die de melk kookt, koekt ook het verwarmingselement onderin een kan behoorlijk aan.
Robert op 9-4-2020 - 16:44
Dank voor het antwoord Martine! Ik had hem toch tweedehands gekocht, dus ik ben benieuwd! Misschien ook wel eens soyamelk proberen.
Robert op 9-4-2020 - 19:12
Denk dat ik het apparaat nog niet helemaal begrijp; heb de haver in het bakje voor soybean milk gedaan, water in het kookdeel en op milk gezet, maar het ziet er allesbehalve als havermelk uit, noch heeft het enige smaak :).
Martine op 10-4-2020 - 11:47
Hoi Robert, havermelk kun je het beste met de 'mill' functie maken, zodat het niet verhit wordt. Zie mijn recept voor havermelk voor de juiste verhoudingen.
Robert op 10-4-2020 - 9:26
Ah, snap hem nu denk ik; gebruik nu grovere filter en alleen mill en niet de milk functie.
Leonie Carree op 24-5-2020 - 14:15
Had nog niet gehoord van dit apparaat , ff onthouden maar net dus je simpele havermelk recept geprobeerd wat lekker is ! Ik zie op Marktplaats de Vitamix2 voor bijna gratis. Ik kan niet vinden of dit een heel oude model is ? Of je er veel mee kan ? Als gaat om havermelk houd ik t bij je simpele recept. Zijn de latere Vitmix versies veel beter en echt veel handiger, bestaat uit 1 zeg maar ? Ik zie bij de Vitamix2 allemaal losse onderdelen. Maar ik lees van jou dat het schoonmaken veel werk is, mss laat ik het dan omdat ik mijn sapcentrifuge ook al snel verkocht vanwege het vele schoonmaken en water. Bedankt !
Martine op 24-8-2020 - 14:17
Hoi Leonie, sorry voor het late antwoord. Ik heb nog nooit gehoord van de Vitamix2, dus daar kan ik niks over zeggen. Er zijn tegenwoordig wel steeds meer budgetvriendelijke sterke blenders die een goed alternatief zijn voor de Vitamix, zoals de Magimix blender. Die is redelijk makkelijk schoon te maken.
Jeanette op 13-6-2020 - 7:19
Hoi, Gisteren voor het eerst sojamelk gemaakt, en na heel veel onderzoek gekozen voor een recept van Mijoko Schinner (gebruik ik dat boek toch nog ergens voor), maar nou heb ik dus een bakje vol okara. Ook heel veel onderzoek gedaan, burgers (in mijn okara zit vanille en suiker, dus even verder kijken) en brownies (die gaan het worden). Als ik nou heel serieus wordt in mijn sojamelkproductie, krijg ik die okara natuurlijk never nooit weggegeten.... Dat komt onder andere omdat er in de meeste recepten die ik zie, alsnog ook nog tofu door moet, en/of tarwebloem... dan genereert een liter sojamelk toch al gauw 10 burgers, of een emmer "buffalo wings" Hoe doe jij dat? Heb je kippen of zo? hahaha!
Martine op 24-8-2020 - 15:38
Hoi Jeanette, ik gebruik vooral sojamelk uit de winkel en maak het maar af en toe zelf. Ik gebruik de okara graag in plaats van kikkererwten in mijn malse kikkererwtenburgers, en het kan ook door de havermout voor het ontbijt. Maar als je veel melk maakt heb je toch snel meer okara dan je kunt verwerken. Hier verdwijnt het dan in de compostbak/gft.
Tanja op 5-8-2022 - 13:06
Ik gebruik de Soyabella iedere week om amandelmelk en sojamelk te maken. Van de sojamelk maak ik vervolgens sojayoghurt. Ik vind het een erg fijne machine. De melk lukt iedere keer goed. Het schoonmaken na het maken van amandelmelk is zo gedaan. Alle pulp eruit, eventueel een beetje schrobben met een sponsje onder de warme kraan, omspoelen, en klaar. Schoonmaken na de sojamelk is echter een heel gedoe. Daar heb ik wat op gevonden. Als de sojamelk klaar is, zet je het metalen zeefje met blenderkop in de plastic container. Je kunt dan de blenderkop van het metalen zeefje draaien. De mesjes omspoelen onder heet stromend water. Laat zoveel mogelijk sojamelk uitlekken in de plastic container. Eventueel met behulp van een lepel er nog wat uit drukken. Dan lepel je de pulp uit het metalen zeefje en spoelt de zeef af onder heet stromend water, zodat zoveel mogelijk pulp verwijderd is. Je schept een eetlepel schoonmaaksoda in de plastic container, zet het metalen zeefje erin en voegt kokend water toe tot net onder de rand. Een half uurtje laten weken. De metalen zeef komt er pulpvrij uit. Geen aangekoekte restjes. Goed omspoelen, zodat je geen soda smaak krijgt. Het is wel belangrijk dat je dit meteen doet zodra de machine klaar is. Denk eraan dat de metalen zeef nog heet is van de kokende melk. Dus vasthouden met een tang of een ovenwant.
Jasmijn op 14-2-2024 - 10:45
Hoi! Gebruik je hele haverkorrels over havermout om havermelk te maken?

Schrijf een reactie