Zonnebloemspread met dille

29 February 2016 onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten
Voor: 300 gram
Zonnebloempit kruidenspread, vegan

UPDATE: ik heb dit recept opnieuw gemaakt en op de één of andere manier kloppen de verhoudingen niet. Er zit te veel citroensap in (zie ook de opmerking van Willeke hieronder). Blijkbaar heb een meet- of schrijffout gemaakt. Ik moet dit recept opnieuw testen. Als je dit recept toch wilt proberen, neem dan maximaal 50 ml citroensap. Als ik het opnieuw gemaakt heb zal ik de exacte juiste hoeveelheid erbij zetten.

Aldi verkoopt sinds kort hele lekkere spreads op basis van zonnebloempitten. Ik ben helemaal in de ban van de kruidenspread. De ingrediënten leken vrij simpel en ik had nog een grote zak zonnebloempitjes in de kast staan, dus ik heb maar eens een poging gewaagd om zelf zo'n spread te maken.

Het heeft een paar experimenten gekost, maar nu ben ik nu echt heel dicht in de buurt gekomen van de smaak van de Aldi spread. De truc is om de zonnebloempitjes even te roosteren voor een lekker hartige smaak, en om niet te zuinig te zijn met de citroensap en het zout. Ik had alleen geen peterselie in huis, dus ik heb in plaats daarvan gedroogde dille gebruikt. Ook lekker!

Met dit recept maak je in een handomdraai voor minder dan een euro meer spread dan wat er in zo'n potje van de Aldi zit. Wij eten de spread het liefst op knäckebröd met avocado, een plakje vegan kaas, augurkjes, rucola of andere toppings. Ik ben helemaal in de ban van het zelf broodbeleg maken, dus er komen in de toekomst vast nog meer van dit soort receptjes op de site.

Ingrediënten

  • 100 g zonnebloempitten
  • 50 100 ml citroensap (mag uit een flesje)
  • 80 ml water
  • 3 eetlepels olie (ik had koolzaadolie, voor de omega-3 vetten)
  • 1/2 eetlepel agavestroop (of ander zoetmiddel naar smaak)
  • 1 theelepel gedroogde dille (of 1 eetlepel verse fijngehakte peterselie)
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder (of 1 teen knoflook)
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de zonnebloempitjes een paar minuten tot ze een beetje beginnen te verkleuren. Laat ze niet te donker worden.

Doe alle ingrediënten samen in de mengkom van je foodprocessor, staafmixer of blender en pureer ze tot een mooi smeerseltje. Voeg eventueel nog wat water of olie toe als de massa te dik is om goed te pureren. Het is niet erg als er nog wat stukjes in zitten, een beetje textuur is juist wel lekker.

Proef of je de smaak goed vind en voeg eventueel nog wat extra citroensap, zoetmiddel, zout of kruiden toe. Je kunt de spread het beste nog een paar uur laten staan zodat de smaken zich nog verder kunnen ontwikkelen. In een bakje in de koelkast blijft hij ongeveer een week goed.

12 Reacties

Sanne op 29-2-2016 - 17:52
Wat leuk en wat lijkt me het lekker! Ik had laatst een spread gemaakt op basis van silken tofu maar ik vond het niet zo lekker geworden, helaas. Het was te zoet voor een frisse spread. Vet jammer! Maarja, wel leuk om uit te proberen ;) nog leuker als het lukt natuurlijk haha. Dit klinkt echt wel goed :). Liefs
Martine op 1-3-2016 - 10:28
Thanks Sanne! Ik ben benieuwd hoe deze bevalt als je het probeert.
inge op 10-3-2016 - 18:53
Ik heb het vandaag gemaakt en vind het erg lekker. Ik heb wat minder vocht gebruikt en omdat ik net te weinig zonnebloempitten had, er wat pijnboompitjes aan toegevoegd. Dank voor het recept. Heb hier al veel bruikbare recepten gevonden!!
Martine op 11-3-2016 - 10:57
Fijn dat het lekker was Inge! Goed idee om er wat pijnboompitjes door te doen ook.
W. op 14-3-2016 - 12:00
Vandaag gemaakt.. De eerste gelijk in de prullenbak gegooit. Ik vond hem heel zuur.. Heb er al wat zoetstof bij gedaan maar het bleef ontzettend zuur..De tweede poging was met echt citroensap dat is iets beter maar nog steeds zuur. Denk je dat ik er ook wat minder citroensap bij kan doen? Denk niet dat ik het weg kan laten, Hoeveel denk je minimaal?
Martine op 14-3-2016 - 15:15
Oh, jammer dat je het niet lekker vond! Je kunt er net zo veel of weinig citroensap bij doen als je wilt. Ik zou dan beginnen met een eetlepel of twee, en dan opvoeren tot de gewenste zuurheid. In plaats van citroensap gebruik je dan water om de spread smeuïg te maken.
W. op 15-3-2016 - 16:46
Fijn om te weten dat niet heel essentieel is. Ik ga er mee spelen..er spelen eindeloze combinaties in mijn hoofd.. Zou natuurlijk ook groentesap kunnen gebruiken van mijn slowjuicer.. Of de pulp erdoor.. Ik laat het wel weten.
Coby van os op 23-1-2017 - 17:27
Lekkere recepten op jullie site. Ik ga die zonnebloempitten uitbproberen. Ik hou ook niet van het zure van teveel citroen. Ik gebruik daarom altijd in mijn tartinades( Frans woord voor spreads. Ik woon Nl in Frankrijk) olijfolie met citroen. In Nl ook wel te krijgen. Superlekker
Lou op 16-9-2018 - 12:52
Zelfgemaakte spread van geroosterde wortelschijfjes met komijn, koriander, knoflook, p+z... Mjommjom !!
Martine op 17-9-2018 - 18:05
Leuk Lou, klinkt heerlijk!
Mariska op 30-8-2019 - 10:19
Heerlijk! ik heb 40 ml citroensap gebruikt en het was perfect.
Martine op 30-8-2019 - 10:51
Goed om te horen Mariska!

Schrijf een reactie