Boerenkooltaart met champignon-kerriesaus

14 March 2016 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 40 minuten, koken 30 minuten, totaal 70 minuten
Voor: 3-4 personen
Boerenkooltaart met kerriesaus, vegan Deze prachtige hartige taart is een creatie van Davids moeder. Boerenkooltaart klinkt misschien een beetje bijzonder, maar hij is ontzettend lekker. De combinatie van een knapperige korst, smeuïge boerenkool, pittige saus en een fijne beet van de noten in de vulling is echt heerlijk. Heel erg de moeite waard om eens te proberen. Misschien dat het bij jou in de familie ook een nieuwe favoriet wordt. Als je deze taart met boerenkool wilt maken moet je snel zijn, voordat hij weer uit het seizoen is. (Waarom hebben we hier geen zomerboerenkool, zoals in de VS!?) Als er geen boerenkool is kun je de taart ook met savooiekool of broccoli maken. Dit recept is genoeg voor 3 grote of 4 kleinere eters. Als je er nog een stevige soep als voorafje bijgeeft is het genoeg voor 5 à 6 mensen. Op zich is dit geen super bewerkelijk recept, maar als je de tijd hebt en je wilt het jezelf helemaal makkelijk maken bereid je de taart 's middags al voor, en dan hoef je hem rond etenstijd alleen nog maar in de oven te schuiven.

Ingrediënten

Voor de bodem en vulling

  • 25 gram margarine of olie
  • 3 middelgrote uien, in halve ringen
  • 4 grote tenen knoflook, gesnipperd
  • 600 gr verse gesneden boerenkool (geen diepvries, want dat is voor dit recept niet lekker)
  • 100 gram paranoten (of walnoten), in stukjes
  • 2 theelepels gedroogde dille
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel miso

Voor de saus

  • 50 gram margarine of olie
  • 400 gram champignons, in niet al te grote stukken
  • 2 theelepels gedroogde bieslook
  • 50 gram bloem
  • 400 ml ongezoete sojamelk
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Zout naar smaak

Voor de bodem van de taart

  • 7 à 8 plakjes diepvries bladerdeeg of deeg voor hartige taart

Bereiding

Maak de vulling

Verhit de margarine in een ruime pan en bak hierin de uien en knoflook tot de uien glazig en een beetje bruin zijn. Doe geleidelijk de boerenkool erbij en laat deze tot ongeveer de helft slinken. Voeg de noten, cayennepeper, dille en miso toe en meng deze er goed door. (Lezerstip, los de miso eerst even op in een beetje heet water om te zorgen dat het makkelijker over de kool te verdelen is, thanks Gerard!) Haal de pan van het vuur en zet hem even opzij.

Maak de saus

Laat de margarine smelten in een pan en voeg de champignons en de bieslook toe. Bak deze totdat ze net niet gaar zijn. Haal de pan van het vuur (tegen het aanbakken op de bodem) en voeg de kerrie toe. Roer de bloem er beetje bij beetje doorheen totdat alle champignons een jasje hebben en er geen wit meer over is. Zet de pan terug op het vuur en voeg beetje bij beetje de sojamelk al roerende toe, zodat er een vrij stevige saus ontstaat. Laat het geheel twee minuten heel zachtjes doorkoken. Proef de saus en voeg naar smaak eventueel wat zout toe.

Maak de taart

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg bakpapier op de bodem van een springvorm van 26 à 28 cm. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Laat wat extra deeg over de randen hangen zodat je dit straks over de vulling kunt vouwen. Vul de springvorm met ongeveer de helft van het boerenkoolmengsel. Bedek dit met een laagje champignon/kerriesaus. Leg daar de rest van de boerenkool op en verdeel daarover de rest van de saus. Vouw het overhangende deeg over de vulling en maak er een mooie rand van. Zet de taart in het midden van de oven en bak hem 25 tot 30 minuten goudbruin.

15 Reacties

Susanne op 14-3-2016 - 20:35
ooooooh... lekker!!
Marja op 14-3-2016 - 22:17
Ziet er heerlijk uit! Ga ik ook proberen :-)
Evelien op 15-3-2016 - 19:22
Zojuist genoten van deze heerlijke boerenkooltaart. Voor mij geen stamppot meer maar wel deze taart.
Martine op 15-3-2016 - 20:00
Leuk om te horen Evelien! Fijn dat het zo goed in de smaak viel.
Laura op 20-3-2016 - 16:55
Oh! Ik hou niet zo van boerenkool maar dit ziet er fantastisch uit!
Annemarie op 2-4-2016 - 11:08
Ik heb de taart gemaakt, maar helaas overheerst voor mij de kerrie en chili dusdanig dat er van de rest niets meer te proeven valt. Idee is leuk, dus ik ga hem nog wel eens maken, maar dan zeker zonder de kerrie (past ook niet bij dille) en hooguit een snufje chili.
Sara op 5-4-2016 - 20:59
Dit klinkt echt geweldig lekker!
Linda schoormans op 18-3-2018 - 19:21
Super bedacht. Lekker combi. Wij vonden hem alleen juist vrij flauw dus volgende keer iets meer kruiden. Maar gaan hem zeker nog een keer maken.
Daniëlle op 29-1-2019 - 15:47
Taart staat af te koelen om vanavond de oven in te gaan. Ik ben erg benieuwd! Wat ik me afvroeg: ik lees nergens dat er zout in moet, klopt dat? Ik heb bovenop de taart/saus toch wat zout gedaan anders leek het me wat flauw?
Martine op 29-1-2019 - 15:53
Leuk Daniëlle! Nu je het zegt, ik zou hier zelf denk ik ook wat zout in doen. Ik zet er even een notitie bij. Dankje!
Daniëlle op 29-1-2019 - 16:36
Oh ja nog een vraag; we zijn maar met twee personen (dus ik had beter alles de helft kunnen doen maar dat bedacht ik te laat) maar is de taart koud ook lekker of kun je hem opnieuw in de oven ook opwarmen?
Martine op 29-1-2019 - 17:15
Ik zou de taart inderdaad even opnieuw opwarmen. Op kamertemperatuur is ie net wat minder lekker denk ik. Vegan spekjes is vast heel lekker in dit recept, dus als je de paddenstoelen weglaat is dat denk ik een fijn alternatief!
Daniëlle op 29-1-2019 - 16:38
Ok laatste vraag haha; ik ken twee mensen die geen champignons lusten. Wat zou jij doen; ze gewoon weglaten of vervangen door vegan spekjes?
Daniëlle op 29-1-2019 - 21:22
Bedankt Martine! En hij was heerlijk! Viel ook in de smaak bij de vriendin die kwam eten!
Tilda op 17-3-2024 - 18:31
Onlangs jouw website ontdekt via een fb-pagina. Wat een gat in mijn eetcultuur! Deze boerenkooltaart staat nu 2-wekelijks op tafel. Hemels lekker, dankjewel!

Schrijf een reactie