Rare bonen, seitan en een persoonlijk verhaaltje

15 April 2016 onder Overige
Kenmerken: ,
Proefschrift over vroegmiddeleeuwse begraafplaatsen

Op Vegetus zeg ik er niet zo vaak iets over, maar ik heb de afgelopen vier jaar heel hard gewerkt aan een academisch proefschrift (lees: dik ingewikkeld boek) over begraafplaatsen uit de Vroege Middeleeuwen. Het is nu bijna af, dus als het een beetje meezit ben ik over een aantal maanden Dr. Martine!

Nu het einde dichterbij komt ben ik natuurlijk steeds meer aan het nadenken over wat ik hierna ga doen, en één van de dingen die ik heel graag wil is meer tijd besteden aan Vegetus. Ik weet nog niet precies wat dat allemaal gaat worden, maar als experiment ga ik om te beginnen maar eens wat vaker een persoonlijk verhaaltje op de site zetten in plaats van alleen maar recepten.

Ik blijf ook gewoon fijn recepten posten hoor, maar ik dacht dat jullie het misschien ook wel eens leuk zouden vinden om wat meer te lezen over de rare experimenten die hier in de keuken plaatsvinden, de capriolen van onze poes Mindl, hoe ons huis ingericht is, wat voor avonturen we in het weekend beleven etc. Ik ga rustig een beetje opbouwen en kijken hoe het bevalt. De komende tijd moet ik ook nog flink aan mijn boek werken, maar ik verwacht dat mijn schrijfenergie straks vanzelf wat meer naar Vegetus verschuift als ik niet meer zo veel moeilijke teksten over archeologie hoef te maken.

Jarpresie/ veldbonen

Vandaag dus een verhaaltje over rare bonen en seitan. We hebben een hele poos veel uit pakjes, zakjes en potjes gegeten omdat ik geen zin had om in de keuken te staan, maar met de komst van de lente is dat gelukkig overgegaan en nu maak ik weer regelmatig dingen zelf. Bijna iedere week kook ik een pan met bonen (zie hier mijn post over zelf droge bonen koken) die we gebruiken in stoofpotjes, salades en om broodbeleg van te maken. Wat ik niet meteen nodig heb vries ik in, zodat ik altijd een portie bonen bij de hand heb voor een snelle maaltijd.

Ik vind het leuk om af en toe eens een ander soort bonen uit te proberen, en zo kwam ik pas thuis van de toko met dit zakje mysterieuze mini-boontjes. Op de verpakking staat 'Jarpresie' en 'veldbonen'. Jarpresie kent Google niet en veldbonen zijn volgens Wikipedia hetzelfde als tuinbonen, maar deze waren duidelijk veel te klein voor tuinbonen. Nadat ik wat plaatjes van verschillende bonen en erwten had bekeken dacht ik dat het misschien een soort lichter gekleurde azukibonen zijn? Ik weet het nog steeds niet, maar ik heb gewoon gedaan wat ik altijd doe met bonen: een dagje voorweken en dan lekker lang koken tot ze zacht en gaar zijn.

Basis seitan, veganIk had ook net een driedubbele portie seitan gemaakt volgens ons basisrecept. Dit is nog steeds één van mijn favoriete seitan recepten. Het kan lastig zijn om een goeie textuur te krijgen met gekookte seitan, maar als je het deeg zo droog mogelijk maakt, en dan de stukjes nog een paar keer uitrekt, dubbelvouwt en plat drukt krijg je super stevige, malse seitan met dit recept. I love it! Met deze hoeveelheid seitan kunnen we ongeveer een maandje vooruit. Ik weet nog niet precies wat ik er allemaal van ga maken, maar we eten regelmatig seitan in pitabroodjes voor de lunch en pas heb ik uit het boek Afro Vegan een hele toffe manier geleerd om seitan te paneren met azijn en maïsmeel.

Seitan, bouillon en bonen in weekwaterVan het seitan koken was nog een pan vol bouillon van over (op de foto in de bakjes met deksel). Seitanbouillon is super smaakvol, dus als het even kan gebruik ik die graag nog ergens voor, meestal in een stoofpotje. Dit keer viel het precies samen met de mystery bonen, en ik bedacht dat die vast wel wat smaak konden gebruiken van de bouillon. Ik deed er nog een grof gesneden ui bij, en nu hebben we heerlijk smaakvolle boontjes die klaar zijn om verwerkt te worden tot mystery chili en mystery hummus.

Ik hoop dat jullie dit soort verhaaltjes leuk vinden! Als je vragen of opmerkingen hebt lees ik die zoals altijd graag in de comments of op onze facebook pagina. Tot de volgende keer!

21 Reacties

Ruth op 15-4-2016 - 17:44
Leuk om eens wat meer over jou te weten te komen. Wat een interessant onderwerp, begraafplaatsen uit de Middeleeuwen. Wat onderzoek je dan precies?
rianne op 15-4-2016 - 19:59
Hoi Martine, ik wilde je gewoon even laten weten dat ik je idee van meer verhaaltjes e.d. erg leuk vind. Ik volg je site nu inmiddels zeker een jaar en ben er zeer over te spreken en ik denk dat als je het leuk vind om je site meer uit te gaan breiden richting een soort van blog, dat ook dat zeker in dank wordt afgenomen, je hebt immers ook nog de site gewoonvegan voor de directe productinformatie zeg maar en dan is het wellicht leuk om vegetus wat meer uit te breiden naar iets persoonlijks. Maar wat je ook beslist, ik blijf je in elk geval volgen met veel plezier :) groetjes rianne
Marianne op 15-4-2016 - 20:17
Leuk dat je je site gaat verbreden. Ik vond het al de beste site als informatiebron voor beginnende vegans. Op het NVV-forum staat natuurlijk meer, maar dat raakt wat versnipperd omdat iedereen (opnieuw) een topic kan beginnen. Ik ben benieuwd wat jou nog meer inspireert. Heel veel succes met je dissertatie. PS: Jouw seitan ziet er inderdaad mooi stevig uit.
Martine op 15-4-2016 - 20:41
Dankjulliewel voor de leuke reacties! Het was toch best een beetje spannend om eens iets 'anders dan anders' te posten. Ik ga er lekker een beetje mee experimenteren de komende tijd. Voor wie meer wil lezen over mijn onderzoek, dat kan hier (wel in het Engels): https://www.universiteitleiden.nl/en/research/research-projects/archaeology/in-touch-with-the-dead
Denise op 16-4-2016 - 9:18
Leuk, een wat meer persoonlijk blog!
Desi op 16-4-2016 - 10:26
Yay wat leuk Martine! Ik kijk er naar uit om wat meer persoonlijke schrijfsel te lezen. Succes met de laatste loodjes van je proefschrift.
els op 16-4-2016 - 11:44
Hoi Martine, gaan met die banaan: als je uitgebreider wilt gaan bloggen, moet je dat zeker doen! Je blog-kriebels en de goesting om er verder mee te gaan, lees je overduidelijk in deze post. Ik kijk in elk geval al uit naar je schrijfsels. Deze post vind ik persoonlijk wel te "gevuld". Zelf lees ik liever kortere posts over telkens 1 onderwerp, opgefleurd met mooie foto's. Zo zou je van deze posts 3 posts kunnen maken: over je proefschrift, bonen en seitan. De tekst blijft dan korter en je zou er telkens een receptje aan kunnen koppelen. Succes verder met je proefschrift!
Gnoe op 16-4-2016 - 23:29
Rode mungbonen! :D
Martine op 17-4-2016 - 10:24
Oh, dat zou goed kunnen Gnoe! Ze waren wel wat groter dan mungboontjes, maar de smaak klopt.
Marijke Mollema op 21-4-2016 - 17:05
Wat ontzettend leuk en ook leerzaam! Binnen niet al te lange tijd hoop ik toch eens seitan te "durven" maken. Ik heb het 2x gegeten. 1x in een voorgerecht en 1x in een hoofdgerecht en vond dat echt heerlijk! Ik hoop nog veel meer van je te mogen leren. Heel veel succes met jouw proefschrift en het afstuderen!
Martine op 21-4-2016 - 17:24
Dankjewel Marijke! Laat maar weten als je nog tips nodig hebt voor de seitan.
Sandra op 23-4-2016 - 22:57
Ja superleuk om iets meer over jou te lezen, en leuk gemixt op deze manier met een product en tips, you go girl!
Martine op 23-4-2016 - 23:09
Thanks Sandra!
Connie op 26-4-2016 - 16:48
Succes met de laatste loodjes! En, toch de vraag naar de preciese techniek van het paneren van seitan met azijn en maismeel?
Martine op 26-4-2016 - 16:53
Dankjewel Connie! Het is heel makkelijk, gewoon de seitan in plakjes snijden, dan eerst in gewone azijn dopen en daarna in grof maïsmeel. Daarna kun je de plakjes bakken in een koekenpan met een laagje olie.
Astrid Vega op 16-5-2016 - 15:14
Hoi Martine, Heb je al crowdfunding opgezet voor wat support voor vegetus? Lijkt me een goede optie. Succes met alles.
Martine op 16-5-2016 - 15:23
Hoi Astrid, Dankjewel voor de tip! Zoiets ga ik misschien wel doen inderdaad. Ik krijg de komende maanden nog gewoon salaris, dus nu is het nog niet nodig, maar daarna ga ik zeker kijken wat de mogelijkheden zijn.
Danielle op 13-9-2016 - 14:28
hoihoi, jarpesi is een Surinaamse bruine boon.surinamers gebruiken het vaak om moksie alesie te maken(gemengd rijst). maar leuk want ik volg je site pas ik ben nog niet zo ver. groetjes danielle
Martine op 13-9-2016 - 14:54
Hoi Daniëlle, dankjewel voor de informatie! Als ik de boontjes nog eens koop ga ik zeker een recept voor moksie alesie opzoeken. Veel plezier op de site!
Iris op 14-7-2017 - 16:33
Hoe lang kan je de seitan bewaren?
Martine op 16-7-2017 - 10:38
Hoi Iris, de seitan blijft in de koelkast 4-5 dagen goed. In de vriezer meerdere maanden.

Schrijf een reactie