Tarwemeel

Engels: flour

Verschillende soorten meel

Bakkers maken onderscheid tussen allerlei soorten meel die van elkaar verschillen in het aanwezige percentage zemelen, het eiwit-gehalte en hoe fijn het meel gemalen is. De meest fijngemalen meelsoort is patent bloem, terwijl griesmeel juist heel grof gemalen is.

Volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel, inclusief het vliesjes die eromheen zitten (dit zijn de tarwezemelen). Bij witte bloem zijn die zemelen verwijderd zodat het meel een lichtere kleur en een fijnere textuur heeft. Er bestaat ook een tussenvorm: gebuild tarwemeel (ook wel lemairemeel genoemd). Dit is volkorenmeel dat is gezeefd, zodat de grootste stukjes zemelen eruit zijn. Dit meel heeft een fijnere textuur dan volkorenmeel, maar bevat toch nog een aanzienlijk percentage zemelen.

Er bestaat ook nog zelfrijzend bakmeel. Dit is gewone bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd zodat het makkelijker rijst bij het bakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf bakpoeder aan je bloem toevoegen

Waar gebruik je het voor?

Meestal wordt bloem gebruikt voor koekjes en gebak, terwijl volkorenmeel en gebuild meel worden verwerkt tot volkorenbrood en bruinbrood. Omdat volkorenmeel meer voedingsstoffen en -vezels bevat dan bloem kiezen veel mensen ervoor om ook voor gebak volkorenmeel of gebuild meel te gebruiken. Hierdoor krijgt het gebak een wat zwaardere en minder zachte textuur. Een mooi compromis is om slechts een deel (bijvoorbeeld de helft) van de bloem in een recept te vervangen door volkoren of gebuild meer. Het gebak bevat dan wat meer voedingsstoffen maar smaakt niet te ‘gezond’.

Waar is het te koop?

Bloem is in bijna iedere supermarkt te koop. Sommige supermarkten verkopen ook volkoren tarwemeel. Gebuild tarwemeel en andere bijzondere meelsoorten zijn over het algemeen alleen in biowinkels en gespecialiseerde bakkerswinkels en molenwinkels verkrijgbaar.

Behalve van tarwe wordt er natuurlijk van nog veel meer soorten granen en zaden meel gemalen. Denk bijvoorbeeld aan spelt, rogge, haver, rijst, quinoa, boekweit, kikkererwten en zelfs amandelen. Elk van deze meelsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen.

Recepten

Recepten met: "bloem", "tarwebloem", "gebuild tarwemeel", "volkoren tarwemeel", "volkoren meel", "griesmeel", "gebuild meel".

Luchtig koolhydraatarm bruinbrood

David eet voor de lunch vaak een paar sneetjes van dit brood met notenpasta of tartex paté erop, een fijne vullende lunch. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon' bruinbrood, maar de textuur is iets veerkrachtiger, vanwege het hoge percentage glutenmeel.

Feeststol

paasstol, kerststol, veganistisch, plantaardig, zonder ei, zonder melk

Paas- en kerststollen uit de winkel bevatten bijna altijd eieren en melk. En de enkele keer dat er dan een keer eentje bijzit die wel plantaardig is, dan blijkt het een droge hap. Je zou bijna denken dat je zonder dierlijke producten geen lekkere stol kunt maken. Gelukkig is dat niet waar!

Geroosterde Tandoori tofu

Deze Indiaas gekruide tofu blokjes zijn een makkelijk en lekker gerechtje voor bij een rijsttafel, maar je kunt ze ook eten in een wrap, in een traditionele aardappelen-groente-tofu combinatie, of zelfs los als snack. Ze bevatten erg weinig koolhydraten, dus ze passen ook in een koolhydraatarm dieet.

Chia chocopudding

Chia pudding is zo ongeveer de makkelijkst te maken pudding die er bestaat. Het hoeft niet te koken, je kunt gewoon de ingrediënten mengen en te wachten tot de zaadjes de melk opnemen en in een gel veranderen.

Zijden chocolademousse

Zijdezachte chocomousse, vegan

Dit is een heerlijke zachte chocolademousse waarvan niemand gelooft dat het voor meer dan de helft uit tofu bestaat. Voor een mild smakende versie neem je de lage dosis chocolade en suiker, voor een heftige chocoladesmaak de hoge dosis.

Zeeuwse wafels

Toen ik klein was bakte mijn Zeeuwse oma voor verjaardagen en familiebijeenkomsten altijd wafels. Ik eet ze tegenwoordig nog maar zelden en als het er dan een keer van komt moet ik ze meestal zelf bakken, maar iedere keer dat ik ze eet vind ik ze weer zo ontzettend lekker!

Kokos-havermout koekjes

Havermout koekjes veganDeze koekjes zijn heerlijk knapperig, en blijven dat ook als je ze een paar dagen bewaart. Vergeleken met andere koekjes zijn deze ook redelijk gezond omdat ze voornamelijk uit volkoren granen bestaan, met relatief weinig suiker. Je kunt eindeloos experimenteren met de de smaken en ingrediënten. Probeer ze bijvoorbeeld eens met fijngehakte noten, gedroogde vruchten […]

Oma’s notenbrood

Lekker notenbrood, gevonden op een los blaadje in een kookboek van Davids oma. Dit notenbrood is makkelijk koolhydraatarm te maken als je het meel vervangt door de bakmix. De suiker en rozijnen kun je weglaten of vervangen door zoetmiddel en wat ongezoete gedroogde bessen (bijvoorbeeld goji bessen)