Tarwemeel

Engels: flour

Verschillende soorten meel

Bakkers maken onderscheid tussen allerlei soorten meel die van elkaar verschillen in het aanwezige percentage zemelen, het eiwit-gehalte en hoe fijn het meel gemalen is. De meest fijngemalen meelsoort is patent bloem, terwijl griesmeel juist heel grof gemalen is.

Volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel, inclusief het vliesjes die eromheen zitten (dit zijn de tarwezemelen). Bij witte bloem zijn die zemelen verwijderd zodat het meel een lichtere kleur en een fijnere textuur heeft. Er bestaat ook een tussenvorm: gebuild tarwemeel (ook wel lemairemeel genoemd). Dit is volkorenmeel dat is gezeefd, zodat de grootste stukjes zemelen eruit zijn. Dit meel heeft een fijnere textuur dan volkorenmeel, maar bevat toch nog een aanzienlijk percentage zemelen.

Er bestaat ook nog zelfrijzend bakmeel. Dit is gewone bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd zodat het makkelijker rijst bij het bakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf bakpoeder aan je bloem toevoegen

Waar gebruik je het voor?

Meestal wordt bloem gebruikt voor koekjes en gebak, terwijl volkorenmeel en gebuild meel worden verwerkt tot volkorenbrood en bruinbrood. Omdat volkorenmeel meer voedingsstoffen en -vezels bevat dan bloem kiezen veel mensen ervoor om ook voor gebak volkorenmeel of gebuild meel te gebruiken. Hierdoor krijgt het gebak een wat zwaardere en minder zachte textuur. Een mooi compromis is om slechts een deel (bijvoorbeeld de helft) van de bloem in een recept te vervangen door volkoren of gebuild meer. Het gebak bevat dan wat meer voedingsstoffen maar smaakt niet te ‘gezond’.

Waar is het te koop?

Bloem is in bijna iedere supermarkt te koop. Sommige supermarkten verkopen ook volkoren tarwemeel. Gebuild tarwemeel en andere bijzondere meelsoorten zijn over het algemeen alleen in biowinkels en gespecialiseerde bakkerswinkels en molenwinkels verkrijgbaar.

Behalve van tarwe wordt er natuurlijk van nog veel meer soorten granen en zaden meel gemalen. Denk bijvoorbeeld aan spelt, rogge, haver, rijst, quinoa, boekweit, kikkererwten en zelfs amandelen. Elk van deze meelsoorten heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen.

Recepten