Tarwegluten zijn een magisch poeder. Het bestaat uit de eiwitten (=gluten) in tarwemeel en is het basis-ingrediënt voor seitan, een malse en veelzijdige vleesvervanger. Omdat tarweglutenpoeder voor het grootste deel uit eiwitten bestaat, is het ook geschikt als ingrediënt voor koolhydraatarm brood en gebak. Bakkers gebruiken tarwegluten als broodverbetermiddel.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt met tarwegluten allerlei soorten fantastisch plantaardig vlees maken, zoals stoofvlees, worst en shoarma reepjes. Dat gaat als volgt in zijn werk: je mengt de gluten met water, kruiden en eventueel wat meel, gepureerde bonen of tofu. Je vormt het deeg tot een grote rol of kleinere worstjes of steaks die je kunt koken, stomen of bakken in de oven.
Als je tarwegluten wilt gebruiken in koolhydraatarme baksels, moet je met mengen met andere soorten meel zoals sojameel, amandelmeel of lijnzaadmeel. Onderaan de pagina vind je recepten die gebruik maken van zo’n koolhydraatarme bakmix.
Waar kun je het kopen?
Tenzij je een groothandel voor bakkersbenodigdheden of een uitgebreide molenwinkel in de buurt hebt zul je je tarwegluten via internet moeten bestellen, bijvoorbeeld op De-Zuidmolen.nl of DeHoopKlarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Bakkers gebruiken gluten als broodverbetermiddel, dus als je een warme bakker in de buurt hebt, zou je daar kunnen vragen of ze je een zak willen verkopen.
Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo vleesvervangers maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers. Wij onze bestellen tarwegluten in zakken van vijf kilo, wat hier in huis makkelijk op gaat, omdat we het glutenpoeder ook gebruiken om koolhydraatarm brood en gebak mee te maken.
David eet voor de lunch vaak een paar sneetjes van dit brood met notenpasta of tartex paté erop, een fijne vullende lunch. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon' bruinbrood, maar de textuur is iets veerkrachtiger, vanwege het hoge percentage glutenmeel.
Paas- en kerststollen uit de winkel bevatten bijna altijd eieren en melk. En de enkele keer dat er dan een keer eentje bijzit die wel plantaardig is, dan blijkt het een droge hap. Je zou bijna denken dat je zonder dierlijke producten geen lekkere stol kunt maken. Gelukkig is dat niet waar!
Deze Indiaas gekruide tofu blokjes zijn een makkelijk en lekker gerechtje voor bij een rijsttafel, maar je kunt ze ook eten in een wrap, in een traditionele aardappelen-groente-tofu combinatie, of zelfs los als snack. Ze bevatten erg weinig koolhydraten, dus ze passen ook in een koolhydraatarm dieet.
Chia pudding is zo ongeveer de makkelijkst te maken pudding die er bestaat. Het hoeft niet te koken, je kunt gewoon de ingrediënten mengen en te wachten tot de zaadjes de melk opnemen en in een gel veranderen.
Dit is een heerlijke zachte chocolademousse waarvan niemand gelooft dat het voor meer dan de helft uit tofu bestaat. Voor een mild smakende versie neem je de lage dosis chocolade en suiker, voor een heftige chocoladesmaak de hoge dosis.
Toen ik klein was bakte mijn Zeeuwse oma voor verjaardagen en familiebijeenkomsten altijd wafels. Ik eet ze tegenwoordig nog maar zelden en als het er dan een keer van komt moet ik ze meestal zelf bakken, maar iedere keer dat ik ze eet vind ik ze weer zo ontzettend lekker!
Deze koekjes zijn heerlijk knapperig, en blijven dat ook als je ze een paar dagen bewaart. Vergeleken met andere koekjes zijn deze ook redelijk gezond omdat ze voornamelijk uit volkoren granen bestaan, met relatief weinig suiker. Je kunt eindeloos experimenteren met de de smaken en ingrediënten. Probeer ze bijvoorbeeld eens met fijngehakte noten, gedroogde vruchten […]
Lekker notenbrood, gevonden op een los blaadje in een kookboek van Davids oma. Dit notenbrood is makkelijk koolhydraatarm te maken als je het meel vervangt door de bakmix. De suiker en rozijnen kun je weglaten of vervangen door zoetmiddel en wat ongezoete gedroogde bessen (bijvoorbeeld goji bessen)