Tahin is een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Er bestaan verschillende soorten: lichte tahin van gepelde sesam en donkere tahin van zaadjes met een velletje er nog aan. Tahin van de biologische winkel is vaak ook minder vloeibaar dan de Tahin die je in Turkse winkeltjes vindt. In recepten gebruik ik altijd Turkse tahin, maar je kunt ook andere soorten nemen, voor de smaak maakt het niet veel uit.
Waar gebruik je het voor?
Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip. Ik eet bijvoorbeeld graag in tahin gedoopte stukjes appel.
Waar kun je het kopen?
Tahin is te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels (hier heet het soms sesampasta), en Aziatische toko’s (daar heet het vaak sesam saus).
Zoals bij de meeste notenpasta’s scheidt de olie zich van de vaste deeltjes als de tahin een poostje ongebruikt in de winkel of in je (koel)kast heeft gestaan. In dat geval moet je even een paar minuten stevig roeren om de olie weer door de pasta te mengen. Het kan ook helpen om de pot een paar dagen op zijn kant te leggen, zodat de zwaartekracht meehelpt om de twee delen van de pasta weer bij elkaar te brengen.
Ik ben lid van de Vegan Cookalong groep op Facebook. Iedere week kiest één groepslid een recept, wat dan door zo veel mogelijk mensen gemaakt wordt. Erg leuk om nieuwe recepten te proberen die je anders misschien niet gemaakt zou hebben, en ook een handige manier om nieuwe kookboeken te leren kennen! Dit recept voor […]
Hartige havermout?!? Ja, dat bestaat en het is zelfs best wel lekker. Het lijkt qua smaak en textuur een beetje op risotto, maar het is veel sneller klaar omdat havermout niet zo lang hoeft te koken. Eerlijk is eerlijk, het is een beetje hippievoer. David maak ik er niet blij mee, maar zelf houd ik […]
Mmm, tempeh manis! Ik denk vaak dat Indonesisch koken veel werk is, en dan begin ik er maar niet aan. In dit recept neem ik een paar short cuts zodat je super snel een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Om een vieze pan en een pit op het fornuis te besparen stoom ik de […]
Ik was eindelijk weer eens bij Amazing Oriental, en daar vond ik Koreanse chilipasta (gochujang). Een goed moment om eens wat Koreaanse recepten uit te proberen. Bibimbap (rijst met verschillende groente en chilisaus) is een lekker snel gerecht dat in een half uurtje op tafel staat. Je hebt voor dit recept dus Koreaanse gochujang nodig. […]
Mijn kookinspiratie begint weer terug te komen! Het afgelopen jaar heb ik bijna geen kookboeken aangeraakt en ook weinig nieuwe recepten geprobeerd, afgezien van wat hier op de site verscheen. Nu mijn proefschrift zo goed als afgerond is (nog een paar kleine dingetjes…) heb ik eindelijk weer ruimte in mijn hoofd voor wat nieuws. Deze […]
Dit goedje wordt ook wel 'Burmese tofu' of kikkererwtentofu genoemd. Het lijkt inderdaad een beetje op tofu qua textuur, maar omdat je tijdens de bereiding al smaakmakers kunt toevoegen kun je het veel makkelijker smaakvol maken dan gewone tofu. Het is natuurlijk sojavrij en glutenvrij, dus handig voor mensen met allergieën en intoleranties.
Afgelopen zondag hebben we voor het derde jaar op rij weer een fijne kerstproeverij georganiseerd met de plaatselijke werkgroep van de Partij voor de Dieren (zie hier mijn post van een eerdere editie). Het was weer super leuk! Er kwamen ruim 40 mensen, waarvan een flink aantal die nog helemaal niet bekend waren met plantaardig […]
Afgelopen zondag gaf ik een presentatie op VegFestNL over vegan eten met een klein budget. Het was super leuk! De zaal zat bomvol met lieve geïnteresseerde mensen. Voor wie er graag bij had willen zijn, maar niet kon, en voor de deelnemers die alles nog eens rustig willen nalezen (ik had te weinig handouts gemaakt…), […]
Ja, je ziet het goed. Dit is vegan witschimmelkaas! Super romig, met een overweldigende briesmaak en een stevige korst. Hij smelt ook nog eens super goed. Je hebt een beetje lef en een hoop geduld nodig om deze kaas te maken, maar hij is het 100% waard.
Meestal koop ik falafel kant-en-klaar, maar nadat ik het verse falafeldeeg van Albert Heijn had geprobeerd voor Gewoon Vegan, had ik ineens zin om het ook eens helemaal ‘from scratch’ zelf te maken. Ik heb dat lang geleden wel eens eerder gedaan, maar toen was het niet zo’n succes. Daarom heb ik me dit keer […]