Vegan kerstborrel 2016!

20 December 2016 onder Hapjes
Kenmerken: ,
Kerst 2016, vegan

Afgelopen zondag hebben we voor het derde jaar op rij weer een fijne kerstproeverij georganiseerd met de plaatselijke werkgroep van de Partij voor de Dieren (zie hier mijn post van een eerdere editie). Het was weer super leuk! Er kwamen ruim 40 mensen, waarvan een flink aantal die nog helemaal niet bekend waren met plantaardig eten. We hadden heel veel lekkere vegan hapjes en ik gaf een presentatie over plantaardig koken.

Het is altijd een flinke klus om voor zo veel mensen hapjes te maken. Ik maakte de hartige dingen en een andere vrijwilliger heeft de taarten gebakken. We hadden bovendien ook nog gesponsorde producten van Vegafit en Vegan Bakery. Er waren onder andere appel-kruimeltaart, red velvet mini-cupcakejes, kerststol, tofu-roomkaas, 'eier'salade, Linzen-gehaktbroodjes, kikkererwtenquiche, wraps, en gevulde peppadew pepertjes. Verder waren er koffie en thee, plantaardige chocolademelk en glühwein. Ik heb gefilmd tijdens het koken van al dit lekkers, dus als je het leuk vindt kun je dat hier terugzien.

Wat eet een veganist met kerst?

Ik vind het super leuk om mensen te verrassen met alles lekkere dingen die je kunt maken van plantaardige ingrediënten. Een vredige kerst begint op je bord! Hieronder geef ik wat linkjes voor inspiratie als je zelf aan de slag wilt in de keuken maar nog niet zo goed weet hoe of wat.

Heb jij nog goeie tips voor een fijne vegan kerst? Wat ga je dit jaar maken? Vegetus wenst je alvast hele gezellige feestdagen en een goed nieuwjaar!

12 Reacties

Emmy op 20-12-2016 - 13:25
Hoi Martine! Je bent echt mijn heldin wat betreft koken! En mijn redster in nood, want ik had nog geen idee wat ik wilde maken voor kerst, maar de worstenbroodjes en kruidenkaas worden zeker geserveerd! De rijstkaas staat al in de koelkast. Ik zag dat je in het recept voor de kruidenkaas "ongebrande cashewnoten" gebruikt, maar in het filmpje niet. Scheelt dat veel qua smaak? En ik vroeg me af of ik ook linzen uit pit kan gebruiken voor de worstenbroodjes, zodat ze nog sneller op tafel kunnen staan. Nogmaals bedankt voor alle recepten en voor het filmpje!
Martine op 20-12-2016 - 13:38
Hoi Emmy, leuk dat je mijn recepten gaat maken voor de kerst! Met de cashewnoten wordt de kaas nog ietsje romiger, maar het verschil is niet zo groot, je kunt ze dus ook prima weglaten. En de worstebroodjes kun je inderdaad ook heel goed maken met linzen uit een pot of blik. Wel even goed afgieten dan.
Inez op 23-12-2016 - 14:29
Handig, alle menu's op een rij. Geeft inspiratie. En erg leuk, een gefilmd kijkje in je keuken. Ik ga sowieso je feeststol maken: de rol spijs heb ik al voorbereid.
Martine op 23-12-2016 - 15:17
Dankjewel Inez! Veel plezier met koken!
Angelika op 24-12-2016 - 18:37
Ha Martine, Wat een fijne video, die zal zeker nog van pas komen! Nu zelf druk aan het voorbereiden van eigen kerstdiner. Ik wens je fijne dagen en veel geluk in 't nieuwe jaar. Hartelijke groet, Angelika
Martine op 25-12-2016 - 12:04
Dankjewel Angelika, jij een een ook goede kerst een een gelukkig nieuwjaar!
Emmy op 26-12-2016 - 13:39
Hoi, ben ik weer! ;) De gehaktbroodjes waren een enorm succes! "Smaakt net als vlees", zei de moeilijkste eter! Ik had ook nog twee verschillende soorten rijstkaas gemaakt (een 'normale' en een met kruiden) en daar stond iedereen versteld van (ik laat overigens de azijn weg en doe er een extra lepel ongebrande cashewnoten door). En de roomkaas werd ook verslonden. Heel erg bedankt voor de recepten! Hopelijk hebben jullie ook een fijne en lekkere kerst gehad!
Martine op 26-12-2016 - 17:31
Gaaf Emmy! Fijn dat iedereen het lekker vond. Onze kerst was ook fijn ja, dankjewel.
Timo op 16-4-2017 - 12:48
Hoi Martine, In een recept van eiersalade in bovenstaande video gebruikte jij mayonaise? Of was dit een merk zonder eieren?
Martine op 16-4-2017 - 15:06
Hoi Timo, dat was de vegan Mayolijn 100% plantaardig van Remia: https://gewoonvegan.nl/remia-mayolijn-100-plantaardig/
Vincent op 4-9-2017 - 13:37
Hoi Martine,Die linzen sauzijzenbroodjes lijkt me erg lekker,waar is de link voor de kruiden die daar in moeten?
Martine op 7-9-2017 - 11:01
Hoi Vincent, ik denk dat ik gewoon gehaktkruiden in de broodjes heb gedaan (het is al weer een poos geleden, dus ik weet het niet helemaal zeker meer). Je kunt ook naar de kruidenmix voor mijn worstebroodjes kijken: https://vegetus.nl/brabantse-worstenbroodjes/

Schrijf een reactie