Koreaanse bibimbap

18 January 2017 onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 10 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2 personen
Vegan bibimbap

Ik was eindelijk weer eens bij Amazing Oriental, en daar vond ik Koreanse chilipasta (gochujang). Een goed moment om eens wat Koreaanse recepten uit te proberen. Bibimbap (rijst met verschillende groente en chilisaus) is een lekker snel gerecht dat in een half uurtje op tafel staat.

Je hebt voor dit recept dus Koreaanse gochujang nodig. Deze chilipasta heeft een hele lekkere gefermenteerde smaak. Als je geen gochujang hebt kun je eventueel een andere hete chilisaus zoals sriracha, sambal of harissa gebruiken, maar dat geeft wel een wat andere smaak.

De saus bij dit gerecht is PITTIG, zeker als je de echte Koreaanse chilipasta gebruikt. Als je onze andere recepten al vrij pittig vindt dan kun je de hoeveelheid chilipasta in dit recept misschien beter halveren.

Je bent helemaal vrij om zelf de groente te kiezen die je bij bibimbap serveert. Ik ben hier voor komkommer, broccoli, wortel en paprika gegaan, maar taugé, groene asperge, spinazie, paddestoelen en paksoi zijn bijvoorbeeld ook lekker. Handig als je wat restjes wilt opmaken! In plaats van tempeh kun je er ook tofu, vegan kipstukjes, seitan of een andere eiwitbron bij serveren. Je kunt het gerecht zelfs koolhydraatarm maken door de rijst te vervangen door bloemkoolrijst.

Ingrediënten

  • 100 g (zilvervliesrijst) rijst (of bloemkoolrijst voor low carb versie)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn (of gewone witte azijn)
  • 200 g tempeh, in vierkante plakjes
  • 1 kleine rode paprika, in reepjes
  • 4-6 roosjes broccoli, in dunne reepjes
  • 1 kleine winterwortel, geraspt
  • 1/2 komkommer, in reepjes
  • 2 eetlepels gochujang chilipasta (of 2 el sriracha of sambal)
  • 2 eetlepels rijstazijn (of gewone witte azijn)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel suiker of ander zoetmiddel naar smaak
  • 2 eetlepels sesamzaadjes

Bereiding

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de sojasaus en rijstazijn in een bakje en dip de stukjes tempeh erin aan twee kanten. Zet de tempeh even weg zodat de marinade kan intrekken. Snijd ondertussen de groente.

Verhit een scheutje olie in een pan en bak de tempeh op middelhoog vuur. Als de tempeh gaar is haal je hem uit de pan. Doe nu de paprika, broccoli en wortel in de pan en dek die af met een deksel. Bak de groente een minuutje of twee-drie tot ze beetgaar zijn.

Meng in een kommetje de chilipasta, azijn, sojasaus, olie en zoetmiddel. Leng de saus eventueel aan met wat water als hij erg dik is. Verdeel de rijst over twee borden. Schik daar bovenop de gebakken tempeh, paprika, broccoli, wortel en rauwe komkommer. Giet de chilisaus erover (als je niet van super pittig houdt doe er dan eerst een beetje op om te proeven) en bestrooi met de sesamzaadjes. Voor je gaat eten hussel je alles lekker door elkaar.

2 Reacties

Jan op 21-1-2017 - 20:04
Hoi Martine, kook of stoom je de tempeh eerst voordat je hem bakt?
Martine op 21-1-2017 - 20:44
Hoi Jan, nee dat doe ik niet, maar ik heb ook altijd goed verse tempeh en ik stoor me niet aan de smaak. Als je jouw tempeh overheersend vindt smaken kun je hem inderdaad eerst even koken of stomen en dan marineren en bakken.

Schrijf een reactie