Tahin

Engels: Tahini

Wat is het?

Tahin is een pasta van fijngemalen sesamzaadjes. Er bestaan verschillende soorten: lichte tahin van gepelde sesam en donkere tahin van zaadjes met een velletje er nog aan. Tahin van de biologische winkel is vaak ook minder vloeibaar dan de Tahin die je in Turkse winkeltjes vindt. In recepten gebruik ik altijd Turkse tahin, maar je kunt ook andere soorten nemen, voor de smaak maakt het niet veel uit.

Waar gebruik je het voor?

Tahin is een belangrijk ingrediënt voor recepten uit het Midden-Oosten, zoals hummus en baba ganoush. Je kunt het ook gebruiken als smaakmaker voor veganistische smeersels, sauzen, ovenschotels en kaasvervangers. Je kunt tahin ook in pure vorm gebruiken als broodsmeersel of dip. Ik eet bijvoorbeeld graag in tahin gedoopte stukjes appel.

Waar kun je het kopen?

Tahin is te koop bij Turkse toko’s, biologische winkels (hier heet het soms sesampasta), en Aziatische toko’s (daar heet het vaak sesam saus).

Zoals bij de meeste notenpasta’s scheidt de olie zich van de vaste deeltjes als de tahin een poostje ongebruikt in de winkel of in je (koel)kast heeft gestaan. In dat geval moet je even een paar minuten stevig roeren om de olie weer door de pasta te mengen. Het kan ook helpen om de pot een paar dagen op zijn kant te leggen, zodat de zwaartekracht meehelpt om de twee delen van de pasta weer bij elkaar te brengen.

Recepten

Frisse salade met miso-tahin dressing

16 April 2014 - 6:16 door Martine onder Lunch, Salades
Kenmerken: , ,
Voor: 2 personen
Salade met miso-tahindressing, vegan De combinatie van miso en tahin geeft deze maaltijdsalade een lekker hartige smaak. Ik maakte hem dit keer boerenkool, maar andere bittere bladgroentes zoals rucola, veldsla of andijvie werken ook goed.

Kaasworkshop recepten

3 September 2012 - 7:37 door Martine onder Bijgerecht, Overige, Sauzen en spreads
Kenmerken: , ,

Deze post bevat twee plantaardige kaasrecepten, een fondue en een chèvre op basis van cashewnoten, die we hebben gebruikt voor een workshop op het Amsterdamse Magneetfestival. Ze zijn weer heel lekker, dus zeker de moeite waard om zelf uit te proberen!