Havermout scones

24 February 2017 onder Cake en gebak, Ontbijt
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 20 minuten, totaal 30 minuten
Voor: 8 punten
Havermout scones, vegan Ik ben lid van de Vegan Cookalong groep op Facebook. Iedere week kiest één groepslid een recept, wat dan door zo veel mogelijk mensen gemaakt wordt. Erg leuk om nieuwe recepten te proberen die je anders misschien niet gemaakt zou hebben, en ook een handige manier om nieuwe kookboeken te leren kennen! Dit recept voor scones is bijvoorbeeld een variatie op een recept uit het boek 'Chloe's Vegan Italian Kitchen' van Chloe Coscarelli. Nu ik via de groep een paar recepten uit haar boek geprobeerd heb, denk ik dat ik het ook voor mezelf ga kopen, want er staan echt lekkere dingen in! (Misschien minder handig als je probeert af te kicken van je kookboekenverslaving...) In het oorspronkelijke recept zaten er chocoladestukjes in deze scones, maar daar had ik niet zo'n zin in. Die heb ik dus weggelaten, en om de scones toch een interessante textuur te geven heb ik een deel van het meel vervangen door havermout. Het is dus een flexibel recept wat je aan je eigen smaak kunt aanpassen. Eventueel zou je het beslag ook in muffinvormpjes kunnen bakken, voor ronde scones. Traditioneel worden scones met jam en 'clotted cream' gegeten. Die laatste zou je kunnen vervangen door opgeklopte kokosroom. Ik besmeerde mijn muffins met de nieuwe walnoot-margarine van Becel. Dat was ook érg lekker! De scones blijven op kamertemperatuur een paar dagen goed en je kunt ze ook invriezen. Leuk als luxe ontbijtje of als extraatje in je lunchbox.

Ingrediënten

  • 1 1/2 kop (210 g) bloem
  • 1/2 kop (50 g) havermout
  • 1/3 kop (70 g) suiker, plus extra om erover te strooien
  • 1 afgestreken eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 4 eetlepels vegan margarine (of olie)
  • 1/2 kop (120 ml) plantaardige melk
  • 2 eetlepels sinaasappelsap (of extra melk)
  • Rasp van 1 middelgrote sinaasappel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bodem van een springvorm van 22-24 cm met bakpapier. Meng in een kom de bloem, havermout, suiker, bakpoeder, zout en kaneel. Doe de margarine erbij en hak of prak die fijn tot kleine kruimeltjes met twee messen of een vork (dit kan ook met de hakmessen in een keukenmachine). Voeg de melk, sap en rasp toe, en roer met een lepel tot er een nat deeg ontstaat. Meng zo kort mogelijk, zodat de scones straks lekker los van textuur zijn. Stort het deeg in de springvorm en vorm en een mooie ronde koek van. Snijd het deeg in punten met een scherp mes en strooi er nog wat extra suiker over. Zet de springvorm midden in de oven een laat de scones 20-25 minuten bakken tot ze goudbruin beginnen te worden. Laat ze een beetje afkoelen en snijd dan de puntjes los. Eet de scones heel, of snijd ze open en doe er beleg naar keuze op. Neem er een lekker kopje thee bij!

15 Reacties

Eva op 24-2-2017 - 7:45
Ziet er goed uit! Ik ben nog opzoek naar iets lekkers om te maken vandaag. Dit wil ik wel proberen. Alleen 1 vraag: 400 graden?? Is dat een foutje? Of heb ik iets gemist want mijn oven gaat niet zo ver...
Martine op 24-2-2017 - 8:24
Oeps, typefout! Het moet 200 zijn :D
Aafke op 24-2-2017 - 12:21
Ziet er echt heerlijk uit! Wel heb ik een vraag: Moet er suiker in? Of kan ik ook een vervangend product gebruiken?
Martine op 24-2-2017 - 13:02
Hoi Aafke, je kunt een suikeralternatief gebruiken of de suiker helemaal weglaten. Gebruik in het laatste geval dan iets meer havermout en/of bloem. Als je een vloeibare suikervervanger neemt heb je misschien ook wat meer havermout of bloem nodig.
Aafke op 24-2-2017 - 13:33
Bedankt! Ik denk dat ik de suiker helemaal weglaat (doe ik in bijna alle recepten waar dat mogelijk is) Van het weekend gelijk uitproberen! :)
Monique Janssen op 26-2-2017 - 16:01
Deze namiddag heb ik de scones gebakken - met kokosbloesemsuiker - en ze werden door alle proevers meer dan goedgekeurd ! Heerlijk ! Dat recept komt bij mijn favorieten ! Bedankt 😃
Martine op 26-2-2017 - 21:45
Leuk Monique!
els op 28-2-2017 - 18:03
Hier ook jouw scones gebakken: een blijvertje! Lekker!
Martine op 1-3-2017 - 9:33
Fijn dat ze zo goed in de smaak vallen Els!
Anja op 5-8-2017 - 8:43
Ik heb er een banaan in gedaan i.p.v. suiker. Dat was erg lekker.
Yvonne op 20-11-2017 - 20:52
Ze zijn erg lekker, maar ik vond het deeg erg plakken. Klopt dat? Als je muffinvormpjes gebruikt, moet je dan de temperatuur en/of baktijd aanpassen?
Martine op 22-11-2017 - 11:58
Hoi Yvonne, het klopt dat het deeg/beslag vrij nat is ja. Als je muffinvormpjes gebruikt is de baktijd mogelijk iets korter. Houd ze de laatste minuten even goed in de gaten. De oventemperatuur blijft hetzelfde.
Monique op 12-1-2018 - 10:24
Deze scones stonden bij ons op tafel tijdens het kerstontbijt, samen met de traditionele zelfgebakken tulband (dit jaar voor het eerst zonder eieren en boter; het recept voor walnootcake van deze site, maar dan met rozijnen in plaats van walnoten). Allemaal goedgekeurd door de drie Hongerige Jongens en mijzelf :-)!
Martine op 12-1-2018 - 10:35
Super leuk om te horen Monique, fijn dat het zo lekker was.
Catherine op 12-3-2019 - 16:20
Kan dit ook met glutenvrije bloem gemaakt worden?

Schrijf een reactie