Stevia zoetmiddel

Wat is het?

Stevia rebaudiana of honingkruid is een plantje uit Zuid-Amerika dat een heel sterke zoete smaak heeft. Sinds kort is het ook goedgekeurd voor consumptie in de Europese Unie, en je ziet het op steeds meer plaatsen verschijnen.

Waar gebruik je het voor?

Het voordeel van stevia ten opzichte van de meeste andere zoetmiddelen is dat het zo goed als geen calorieën bevat en geen zoetkracht verliest als je het verhit. Het kan dus heel goed in cakes, koekjes en andere baksels verwerkt worden. Sommige zoetmiddelen op basis van stevia hebben een drop-achtige bittere bijsmaak, die je vooral goed proeft als je er veel van gebruikt. Er komen gelukkig steeds meer stevia producten op de markt die geen of weinig bijsmaak hebben.

Waar koop je het?

Stevia is te koop in biowinkels, natuurgeneeswinkels en sinds kort ook in sommige supermarkten. Pure stevia is verkrijgbaar in vloeibare en poedervorm. Er zijn ook steeds meer samengestelde zoetmiddelen met stevia. Die bevatten vaak kunstmatige zoetmiddelen of lactose uit koemelk.

Recepten

Recepten met: "zoetmiddel", "vloeibaar zoetmiddel", "vloeibaar stevia zoetmiddel", "vloeibare stevia zoetmiddel", "stevia".

Zelf tofu maken

Zelfgemaakte tofuIk dacht altijd dat tofu heel lastig zelf te maken is, maar eigenlijk valt het reuze mee. Het actieve werk kost maar een half uurtje. Je hebt een blender of foodprocessor, een vergiet of zeef, een grote pan en een dunne (thee)doek nodig. Verse zelfgemaakte tofu is véél lekkerder dan supermarkt tofu die al weken in hetzelfde zurige water ligt te dobberen.

Burrito’s met zoete aardappelvulling

Burrito's met zoete aardappel, veganMmmm, burrito's met zoete aardappel erin! Mexicaanse kruiden en zoete aardappel is één van mijn favoriete combi's en in deze burrito's komen ze goed tot hun recht. Dit recept is lekker snel klaar en je kunt er veel mensen mee te eten geven, of gewoon zelf een paar keer burritos eten voor de lunch of het avondeten. Als je de dichtgevouwen burrito's in folie wikkelt, kun je ze ook best meenemen naar je werk, of naar een picknick.

Groente met zoetzure saus, kipstukjes en rijst

Zoetzure groente met kipstukjes en rijst, veganIk testte voor Gewoon Vegan pas de zoetzure roerbak saus van AH huismerk, en het resultaat was zo lekker dat ik het graag als 'recept' wil delen. Dit is een super snel roerbakgerechtje: klaar in de tijd die nodig is om een pannetje rijst te koken, 15-20 minuten dus.

Bladerdeeg plaatpizza met zoete aardappel

Plaatpizza met zoete aardappel, veganMmm, zoete aardappel! In de Allerhande vond ik deze heerlijke plaatpizza met bladerdeeg en zoete aardappel. Dit is serieus één van de lekkerste dingen die ik de afgelopen tijd gegeten heb. De kruiden accentueren de aardse zoete smaak van de aardappel en de tomaat en kaassaus passen er super goed bij. En - niet onbelangrijk - het ziet er ook nog eens fantastisch mooi uit!

Couscoussalade met tomaatjes en munt

Couscous salade met munt en tomaatjes, veganAls ik haast heb haal ik wel eens een kant-en-klare salade bij Albert Heijn. Vooral de couscoussalade met muntdressing vind ik erg lekker, dus het leek me leuk om eens te proberen om die zelf na te maken. Dat is heel goed gelukt, al zeg ik het zelf. Het kost niet eens zo veel tijd, […]

Pasta ‘carbonara’ met baba ganoush

Pasta 'carbonara' met baba ganoush, veganIk keek naar het bakje baba ganoush in de koelkast, en vroeg me af of dat ook lekker zou zijn met pasta. Het antwoord is ja! Het geeft de pasta een romige textuur en een fijn rooksmaakje wat een beetje aan carbonara doet denken. Het smaakt natuurlijk wel een beetje anders, maar het is heel lekker, echt een aanrader. Dit recept kan makkelijk binnen 20 minuten op tafel staan, dus het is fijn voor die momenten dat uitgebreid koken geen optie is, maar je wel iets lekkers wilt eten.

Pastasalade met hummusdressing

Pastasalade met hummus, veganIk was pas op de verjaardag van een vriendin die heel lief voor mij hummus had gekocht en een apart bakje vegan pastasalade had gemaakt. Ze had alleen geen dressing bij de salade. Eén + één = twee. Pastasalade met hummusdressing! Dat was zo lekker, dat ik dit thuis nog eens nagemaakt heb.

Frisse rijstsalade met een rooksmaakje

Rijstsalade meRijstsalade met een rooksmaakje, veganNu het weer lekker warm en zonnig is krijg ik spontaan zin in lunchsalades. Ik heb nog steeds weinig tijd om die salades te maken, dus ze moeten makkelijk en snel klaar te maken zijn. Salades op basis van granen zijn daarvoor ideaal. Je kookt de granen van tevoren, bijvoorbeeld door wat extra te koken […]

Citrustaart met bessen

Citrustaart met bessen, vegan, zonder ei, zonder melkSoms heb je zin in een mooie taart, maar je hebt geen zin om er lang voor in de keuken te staan. Deze taart is perfect voor die momenten. In hooguit 15 minuutjes staat hij in de oven, en dan heb je er verder geen omkijken meer naar. De taart is lekker fris van smaak, en door de bessen ziet ie er heerlijk zomers uit.

Brabantse worstenbroodjes

Brabantse worstebroodjes, veganZo lang als ik me kan herinneren eet mijn Brabantse familie bij feestelijke gelegenheden enorme hoeveelheden worstenbroodjes. Gek genoeg wordt deze specialiteit niet met worst gemaakt, maar met gekruid gehakt. Ik ben al zo lang vegetariër dat ik me niet kan herinneren dat ik ooit wel eens die 'wostebroikes' gegeten heb, dus ik vond het wel eens tijd om een vegan-variant te maken.