Sojalecithine

Wat is het?

Lecithine is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften. Om deze reden zie je soja lecithine vaak als ingrediënt in kant en klare sauzen en andere producten.

Waar gebruik je het voor?

Als je zelf thuis allerlei sauzen en dergelijke maakt, dan kun je er ook een beetje lecithine aan toevoegen om te zorgen dat ze goed binden en langer gebonden blijven. Ik doe bijvoorbeeld vaak een theelepeltje lecithine poeder door mijn huisgemaakte plantaardige mayonaise. Dit is in de meeste gevallen niet echt nodig, zeker niet als je de saus binnen een paar dagen opgebruikt, maar ik vind het soms wel handig. Vooral bij de zelfgemaakte ‘boter’ waarvoor hieronder een recept staat, is het belangrijk om wat lecithine toe te voegen.

Waar kun je het kopen?

Sojalecithine is te koop bij veel biowinkels en natuurgeneeswinkels. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement. Behalve lecithine uit soja bestaan er ook andere vormen, zoals lecithine uit zonnebloempitten, koolzaad en kippenei.

Recepten

Recepten met: "sojalecithine", "lecithine", "sojalecithine poeder".

Havermout scones

Havermout scones, veganIk ben lid van de Vegan Cookalong groep op Facebook. Iedere week kiest één groepslid een recept, wat dan door zo veel mogelijk mensen gemaakt wordt. Erg leuk om nieuwe recepten te proberen die je anders misschien niet gemaakt zou hebben, en ook een handige manier om nieuwe kookboeken te leren kennen! Dit recept voor […]

Hartige havermout met spinazie en avocado

Hartige havermout met spinazie, veganHartige havermout?!? Ja, dat bestaat en het is zelfs best wel lekker. Het lijkt qua smaak en textuur een beetje op risotto, maar het is veel sneller klaar omdat havermout niet zo lang hoeft te koken. Eerlijk is eerlijk, het is een beetje hippievoer. David maak ik er niet blij mee, maar zelf houd ik […]

Snelle tempeh manis met satésaus

Tempeh manis met pindasaus en groente, veganMmm, tempeh manis! Ik denk vaak dat Indonesisch koken veel werk is, en dan begin ik er maar niet aan. In dit recept neem ik een paar short cuts zodat je super snel een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Om een vieze pan en een pit op het fornuis te besparen stoom ik de […]

Koreaanse bibimbap

Vegan bibimbapIk was eindelijk weer eens bij Amazing Oriental, en daar vond ik Koreanse chilipasta (gochujang). Een goed moment om eens wat Koreaanse recepten uit te proberen. Bibimbap (rijst met verschillende groente en chilisaus) is een lekker snel gerecht dat in een half uurtje op tafel staat. Je hebt voor dit recept dus Koreaanse gochujang nodig. […]

Palak tofu ‘paneer’

Palak tofu 'paneer', veganMijn kookinspiratie begint weer terug te komen! Het afgelopen jaar heb ik bijna geen kookboeken aangeraakt en ook weinig nieuwe recepten geprobeerd, afgezien van wat hier op de site verscheen. Nu mijn proefschrift zo goed als afgerond is (nog een paar kleine dingetjes…) heb ik eindelijk weer ruimte in mijn hoofd voor wat nieuws. Deze […]

Kikkererwten ‘tofu’

Kikkererwten 'tofu', veganDit goedje wordt ook wel 'Burmese tofu' of kikkererwtentofu genoemd. Het lijkt inderdaad een beetje op tofu qua textuur, maar omdat je tijdens de bereiding al smaakmakers kunt toevoegen kun je het veel makkelijker smaakvol maken dan gewone tofu. Het is natuurlijk sojavrij en glutenvrij, dus handig voor mensen met allergieën en intoleranties.

Vegan kerstborrel 2016!

Kerst 2016, veganAfgelopen zondag hebben we voor het derde jaar op rij weer een fijne kerstproeverij georganiseerd met de plaatselijke werkgroep van de Partij voor de Dieren (zie hier mijn post van een eerdere editie). Het was weer super leuk! Er kwamen ruim 40 mensen, waarvan een flink aantal die nog helemaal niet bekend waren met plantaardig […]

Low budget vegan op VegFest

Presentatie VegFest NLAfgelopen zondag gaf ik een presentatie op VegFestNL over vegan eten met een klein budget. Het was super leuk! De zaal zat bomvol met lieve geïnteresseerde mensen. Voor wie er graag bij had willen zijn, maar niet kon, en voor de deelnemers die alles nog eens rustig willen nalezen (ik had te weinig handouts gemaakt…), […]

Cashewbrie!

Cashewbrie, veganJa, je ziet het goed. Dit is vegan witschimmelkaas! Super romig, met een overweldigende briesmaak en een stevige korst. Hij smelt ook nog eens super goed. Je hebt een beetje lef en een hoop geduld nodig om deze kaas te maken, maar hij is het 100% waard.

Zelfgemaakte falafel

Zelfgemaakte falafel, veganMeestal koop ik falafel kant-en-klaar, maar nadat ik het verse falafeldeeg van Albert Heijn had geprobeerd voor Gewoon Vegan, had ik ineens zin om het ook eens helemaal ‘from scratch’ zelf te maken. Ik heb dat lang geleden wel eens eerder gedaan, maar toen was het niet zo’n succes. Daarom heb ik me dit keer […]