Sojalecithine

Wat is het?

Lecithine is een emulgator. Dat wil zeggen dat het wordt gebruikt om te voorkomen dat mengels (emulsies) die bestaan uit verschillende stoffen gaan ontmengen. De emulgator zorgt er dus voor dat een emulsie (bijvoorbeeld een saus) langer stabiel blijft en niet gaat schiften. Om deze reden zie je soja lecithine vaak als ingrediënt in kant en klare sauzen en andere producten.

Waar gebruik je het voor?

Als je zelf thuis allerlei sauzen en dergelijke maakt, dan kun je er ook een beetje lecithine aan toevoegen om te zorgen dat ze goed binden en langer gebonden blijven. Ik doe bijvoorbeeld vaak een theelepeltje lecithine poeder door mijn huisgemaakte plantaardige mayonaise. Dit is in de meeste gevallen niet echt nodig, zeker niet als je de saus binnen een paar dagen opgebruikt, maar ik vind het soms wel handig. Vooral bij de zelfgemaakte ‘boter’ waarvoor hieronder een recept staat, is het belangrijk om wat lecithine toe te voegen.

Waar kun je het kopen?

Sojalecithine is te koop bij veel biowinkels en natuurgeneeswinkels. Het wordt vaak verkocht als voedingssupplement. Behalve lecithine uit soja bestaan er ook andere vormen, zoals lecithine uit zonnebloempitten, koolzaad en kippenei.

Recepten

Instant omelet mix

2 September 2013 - 8:45 door Martine onder Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , , ,
Voor: Droge mix 6 omeletten
Veganistische omelet mix, zonder ei Ik vind deze omeletten super handig, want je hebt er geen verse ingrediënten voor nodig, zoals bij veel andere vegan omelet recepten wel het geval is. Ze zijn bovendien super snel te maken en helemaal glutenvrij!

Plantaardige boter

4 May 2012 - 8:34 door Martine onder Sauzen en spreads
Kenmerken: , , , , ,
Voor: Maakt 1 kop (215 gram) plantaardige boter
boter, plantaardig, veganistisch, zonder melk, koolhydraatarm, glutenvrij

Is er bij jou in de buurt geen transvetvrije plantaardige margarine te koop, wil je een 'boter' zonder palmvet of zoek je gewoon een plantaardige boter die lekkerder is dan margarine? Probeer het eens met dit recept!