TVP staat voor Textured Vegetable Protein (plantaardig eiwit met textuur), en het is een soort gepoft en gedroogd soja-eiwit. In hun droge vorm zien de sojabrokken er niet erg smakelijk uit, maar je kunt er heel gemakkelijk en goedkoop plantaardige vleesvervangers mee maken door ze te weken in bouillon en vervolgens te kruiden en te bakken in een beetje olie of te verwerken in curries, tomatensauzen of stoofschotels.
Waar kun je het kopen?
Er zijn verschillende formaten sojabrokken te krijgen, van fijn granulaat tot grote filets. In de meeste biowinkels kun je meestal alleen de kleine brokjes kopen, vaak van het merk Vetara, die heel geschikt zijn om plantaardig gehakt mee te maken. Een zak kost iets meer dan € 3,-. Daar kun je wel 10 keer met zijn tweeën van eten, dus het is veel goedkoper dan kant en klaar vegagehakt uit de supermarkt.
Als je goed zoekt zijn er in toko’s en op internet nog veel meer formaten, vormen en merken TVP te koop. Bij de toko zijn er soms vrij grote brokken waar je bijvoorbeeld saté mee kunt maken en kleine brokjes, die vooral geschikt zijn als vervanger voor gehakt. Bij Chinese toko’s in Amsterdam heb ik ook een soort bieflapjes en shoarmareepjes gezien. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt reepjes (schnetzel) en lapjes (medaillons en big steaks).
Hoe maak je ze klaar?
Voordat je ze verder kunt verwerken moet je sojabrokken eerst weken of koken, zodat ze zacht worden. Het is lekker om daarvoor een krachtige bouillon te gebruiken, zodat de brokjes wat meer smaak krijgen. Omdat de grotere soorten na bereiding een beetje sponzig kunnen zijn is het belangrijk om ze te weken in weinig water of goed uit te knijpen voor gebruik, vooral als je ze wilt bakken.
Als je een gerecht maakt dat van zichzelf vrij veel vocht bevat, zoals tomatensaus, dan kun je de sojabrokken in droge vorm toevoegen en minstens 20 minuten laten meekoken. Het neemt dan de smaak en een deel van het vocht van de saus op. Wil je de TVP toevoegen aan iets wat droger is, bijvoorbeeld een ovenschotel, dan moet je het zoals gezegd weken of koken in water met een smaakmaker, zoals bouillon, kruidenmix of sojasaus, 5 tot 20 minuten, afhankelijk van het soort TVP, hoe zacht je het wilt hebben en wat je er daarna nog mee gaat doen. Eenmaal geweekt kun je het verder net zo gebruiken als kant en klare vleesvervangers.
Ik ben lid van de Vegan Cookalong groep op Facebook. Iedere week kiest één groepslid een recept, wat dan door zo veel mogelijk mensen gemaakt wordt. Erg leuk om nieuwe recepten te proberen die je anders misschien niet gemaakt zou hebben, en ook een handige manier om nieuwe kookboeken te leren kennen! Dit recept voor […]
Hartige havermout?!? Ja, dat bestaat en het is zelfs best wel lekker. Het lijkt qua smaak en textuur een beetje op risotto, maar het is veel sneller klaar omdat havermout niet zo lang hoeft te koken. Eerlijk is eerlijk, het is een beetje hippievoer. David maak ik er niet blij mee, maar zelf houd ik […]
Mmm, tempeh manis! Ik denk vaak dat Indonesisch koken veel werk is, en dan begin ik er maar niet aan. In dit recept neem ik een paar short cuts zodat je super snel een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Om een vieze pan en een pit op het fornuis te besparen stoom ik de […]
Ik was eindelijk weer eens bij Amazing Oriental, en daar vond ik Koreanse chilipasta (gochujang). Een goed moment om eens wat Koreaanse recepten uit te proberen. Bibimbap (rijst met verschillende groente en chilisaus) is een lekker snel gerecht dat in een half uurtje op tafel staat. Je hebt voor dit recept dus Koreaanse gochujang nodig. […]
Mijn kookinspiratie begint weer terug te komen! Het afgelopen jaar heb ik bijna geen kookboeken aangeraakt en ook weinig nieuwe recepten geprobeerd, afgezien van wat hier op de site verscheen. Nu mijn proefschrift zo goed als afgerond is (nog een paar kleine dingetjes…) heb ik eindelijk weer ruimte in mijn hoofd voor wat nieuws. Deze […]
Dit goedje wordt ook wel 'Burmese tofu' of kikkererwtentofu genoemd. Het lijkt inderdaad een beetje op tofu qua textuur, maar omdat je tijdens de bereiding al smaakmakers kunt toevoegen kun je het veel makkelijker smaakvol maken dan gewone tofu. Het is natuurlijk sojavrij en glutenvrij, dus handig voor mensen met allergieën en intoleranties.
Afgelopen zondag hebben we voor het derde jaar op rij weer een fijne kerstproeverij georganiseerd met de plaatselijke werkgroep van de Partij voor de Dieren (zie hier mijn post van een eerdere editie). Het was weer super leuk! Er kwamen ruim 40 mensen, waarvan een flink aantal die nog helemaal niet bekend waren met plantaardig […]
Afgelopen zondag gaf ik een presentatie op VegFestNL over vegan eten met een klein budget. Het was super leuk! De zaal zat bomvol met lieve geïnteresseerde mensen. Voor wie er graag bij had willen zijn, maar niet kon, en voor de deelnemers die alles nog eens rustig willen nalezen (ik had te weinig handouts gemaakt…), […]
Ja, je ziet het goed. Dit is vegan witschimmelkaas! Super romig, met een overweldigende briesmaak en een stevige korst. Hij smelt ook nog eens super goed. Je hebt een beetje lef en een hoop geduld nodig om deze kaas te maken, maar hij is het 100% waard.
Meestal koop ik falafel kant-en-klaar, maar nadat ik het verse falafeldeeg van Albert Heijn had geprobeerd voor Gewoon Vegan, had ik ineens zin om het ook eens helemaal ‘from scratch’ zelf te maken. Ik heb dat lang geleden wel eens eerder gedaan, maar toen was het niet zo’n succes. Daarom heb ik me dit keer […]