Seitan lijkt wat textuur betreft bijzonder veel op vlees, maar is gemaakt van tarwegluten. Als je het kant en klaar koopt is het behoorlijk duur, maar je kunt het ook zelf maken door een gekruid deeg van tarwegluten te stomen, bakken of koken in water. Net als TVP, tofu en vegaburgers kun je seitandeeg met kruiden verschillende smaken geven.
Traditioneel wordt glutendeeg gemaakt door gewoon tarwedeeg een hele poos te spoelen onder stromend water tot al het zetmeel eruit is en alleen de gluten overblijven. Gelukkig kun je tegenwoordig speciaal tarwegluten poeder kopen, zodat zelf seitan maken heel makkelijk is.
Waar gebruik je het voor?
Afhankelijke van de bereidingswijze kun je seitan gebruiken als vleesvervanger in roerbakgerechten, stoofschotels, of zelfs gewoon gebakken als een soort biefstukje of shoarma. Je kunt het lekker knapperig bakken, of juist meestoven in een gerecht zodat het heerlijk mals wordt. Je kunt ook worstjes vormen van het seitandeeg, die je vervolgens als broodbeleg of snack kunt eten.
Waar koop je het?
Kant-en-klare seitan vind je bij biowinkels in houdbare potten en in de koeling. Bij Aziatische toko’s is het te koop in de vorm van ‘mock duck’ en andere soorten nepvlees in een blikje met een blauw etiket.
Tarwegluten poeder is te koop bij groothandels voor bakkersbenodigdheden, uitgebreide molenwinkels en op internet, bijvoorbeeld op de-zuidmolen.nl of dehoopklarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo seitan maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers.
In het kader van 'salade maken met wat je in huis hebt' leek het me wel leuk om ajvar eens als dressing te proberen. Dat was een goed idee, want het is echt ontzettend lekker!
Ga de uitdaging aan! Ben je geïnteresseerd in veganisme of speel je met de gedachte om veganist te worden? Doe dan mee met de VeganChallenge volgende maand! Dit is een initiatief van Viva las Vega’s en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Op 1 oktober begint alweer de 5e editie, ruim 5800 mensen gingen je voor. […]
In deze pittige salade komt de zoet-zure smaak van de nectarine heel goed tot zijn recht. Dit is een super snel recept dat je in een minuut of vijf in elkaar kunt draaien.
Ik wil deze maand graag meedoen met de Vegan Month of Food, maar ik heb weinig tijd, dus ik ga salades maken, simpele salades die in minder dan 10 minuten te bereiden zijn.
Dit is een ideaal recept als je ergens moet trakteren. Het is makkelijk te maken, makkelijk mee te nemen en je kunt de grootte van de stukjes aanpassen aan het aantal mensen (maximaal 30) dat een stukje lekkers wil.
Ik heb soep weer helemaal herontdekt als makkelijke maaltijd. Met deze handleiding kun je zelf geïmproviseerde soep maken met dingen die je nu in de kast en koelkast hebt.