Kikkererwtensalade met romige dilledressing

3 September 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 0 minuten, totaal 10 minuten
Voor: 1 persoon
Kikkererwtensalade met romige dilledressing, vegan

Kikkererwten zijn mijn favoriete peulvrucht. Ze hebben een fijne stevige beet en ze heerlijk nootachtige smaak. Ik gebruik ze overal voor: salades, curries en burgers. Bijna iedere twee weken kook ik een grote pan vol en dan snoep ik na het afgieten altijd een handje direct uit de pan. Dat kan ik van kidneybonen niet zeggen!

Met kikkererwten kun je eindeloos variëren want ze zijn echt overal lekker bij. Traditioneel worden ze meestal gecombineerd met kruidige Indiase en Midden-Oosterse smaken zoals kerrie, komijn en knoflook, maar ze zijn ook heerlijk met Italiaanse en zelfs typisch Nederlandse gerechten. In deze salade doe ik er bijvoorbeeld een lekker romige mayo-dressing met dille overheen.

Ingrediënten

  • 1 kop gekookte kikkererwten of kikkererwten uit blik
  • 1 eetlepel mayonaise zonder ei, bijvoorbeeld Remia Mayolijn
  • 1 theelepel azijn
  • 1/2 theelepel siroop, suiker of ander zoetmiddel (optioneel)
  • 1/2 theelepel gedroogde dille
  • 1 mespunt knoflookgranulaat (optioneel)
  • 1 tomaat, in blokjes of 1 wortel, geraspt
  • 3 grote slabladen, in reepjes
  • 1 eetlepel geroosterde pompoenpitten

Bereiding

Meng in een kom de kikkererwten met de mayonaise, azijn, suiker, dille en knoflook. Doe de tomaat, sla en pompoenpitten erbij en hussel alles lekker door elkaar. Als je de salade mee wilt nemen naar je werk kun je beter wachten met husselen tot vlak voordat je gaat eten.

11 Reacties

Danielle op 3-9-2014 - 10:20
Ik moet echt vaker met kikkererwten werken, maar op de een of andere manier vergeet ik ze vaak :-) Handige salade weer, dankjewel! groetjes Danielle
Martine op 3-9-2014 - 10:28
Kikkererwten vergeten, hoe kan dat? Bij mij is het juist andersom. Ik moet af en toe bewust eens wat meer variatie aanbrengen in de voorraad peulvruchten, anders eten we alleen nog maar kikkererwten. :P
w. op 3-9-2014 - 10:36
haha.. dat ken ik! Ik vind kikkererwten het meest veelzijdig.. Ik eet het zelf ook nog wel eens geprakt tot een soort puree met ei-vrije mayo, uitjes augurk en wortel.. dan is het net huzare salade en echt heel lekker en koolhydraat arm. Volgens mij lijkt dit er voor een groot deel op misschien ter variatie van de week maar op het menu zetten!
Martine op 3-9-2014 - 10:40
Die huzarensalade klinkt goed W.! Overigens bevatten kikkererwten behalve eiwit ook nog best veel koolhydraten, dus super koolhydraatarm zal het niet zijn, maar dat vind ik niet erg :-)
Daniëlle op 3-9-2014 - 12:47
Wat grappig, mijn favoriete peulvruchten zijn linzen. Kikkererwten vind ik niet echt lekker om zo te eten. Ik kan me voorstellen dat ik ze met deze dressing wel lekker vind!
Martine op 3-9-2014 - 13:08
Zeker een keer proberen! Ze smaken heel anders met de dressing. Ik vind zelfgekookte kikkererwten trouwens wel veel lekkerder dan die uit blik. Ik weet niet of jij ingeblikte gebruikt, maar zelf koken is voor kikkererwten echt aan te raden. (in tegenstelling tot bijvoorbeeld kidneybonen, die ik uit blik vaak lekkerder vind.)
Bonnie op 3-9-2014 - 13:41
Ha, ik heb ook eerder het probleem dat ik vergeet om eens bonen te kopen die niet kikkererwten zijn. Ik vind kikkererwten ook bijna overal wel lekker in, dus ik kan er meer mee dan met bijvoorbeeld een pan bruine bonen. Maar m'n vriend begint te klagen als ze ineens in steeds meer maaltijden opduiken, dus ik wissel ook wel af. :)
Martine op 3-9-2014 - 13:53
Grappig, David komt ook in opstand als er te vaak kikkererwten in het eten zitten. Daarom eet ik ze vaak tussen de middag als hij brood eet.
Daniëlle op 3-9-2014 - 15:55
Oooh, ik ben een gemakzuchtige luilak, alles komt hier uit blik! Goed om te weten dat het zelfgekookt anders smaakt. Mocht ik er ooit de motivatie eens voor vinden.... ;)
Dawn op 3-9-2014 - 19:50
Dat ziet er heerlijk uit! Dressing, kikkererwten en tomaten hebben allemaal samen om een van de slimste dingen ooit. (I hope google translated that correctly.)
Martine op 3-9-2014 - 21:30
Hi Dawn, nice Dutch! Thanks for the comment :-)

Schrijf een reactie