Aubergine-tomatensalade met witte bonen

4 September 2014 onder Lunch, Salades
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 5 minuten, koken 10 minuten, totaal 15 minuten
Voor: 1 persoon
Aubergine-tomatensalade, vegan

Dit is al weer mijn derde VeganMoFo Salade! Op het plaatje staan kikkererwten, maar eigenlijk is de salade het lekkerst met witte bonen. Helaas had ik had geen witte bonen toen ik de foto wilde maken (zie de comments van gisteren ), maar met kikkererwten smaakt het gelukkig ook goed.

Omdat je de aubergine moet laten garen kost deze salade ietsje meer tijd dan de twee die ik gisteren en eergisteren heb gepost, maar niet meer dan tien minuutjes. De heerlijk smeuïge textuur en nootachtige smaak van de aubergine is het waard!

Als je geen magnetron hebt kun je de aubergine ook even roosteren boven een gasvlam. Hij krijgt dan een lekker rokerig smaakje wat goed bij de salade past. Je hebt wel een vuurbestendige tang nodig om de aubergine boven de vlam te houden en vervolgens moet je de verbrande velletjes van de aubergine afpellen. Dat gaat makkelijker als je de aubergine even laat nastomen in een afgesloten bakje of zak.

Ingrediënten

  • 1 kleine aubergine
  • 1 grote tomaat, in blokjes
  • 1 kop gekookte witte bonen (kikkererwten of linzen zijn ook heel lekker)
  • 1 mespuntje zout
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel citroensap (optioneel)
  • 1 mespuntje knoflookgranulaat (optioneel)
  • een paar blaadjes verse basilicum (optioneel)
  • een eetlepel pijnboompitten (optioneel)

Bereiding

Verwijder de steelaanzet van de aubergine en snijd hem in de lengte doormidden. Bestrooi de snijvlakken met een beetje zout en doe de aubergine in een afgedekte magnetronbestendige schaal. Stoom de aubergine in ongeveer 7 minuten op de hoogste stand gaar.

Doe ondertussen de tomaat en kikkererwten in een kom en meng er olijfolie en eventueel citroensap, knoflook en/of baslicum door. Haal de gare aubergine uit de magnetronschaal en snijd hem in stukjes (pas op dat je je vingers niet brandt!). Schep de aubergine door de salade en strooi er eventueel wat pijnboompitten over.

Deze salade wordt lekkerder als hij een paar uur kan staan, dus je kunt hem gerust 's morgens al maken en meenemen voor de lunch.

2 Reacties

Bonnie op 4-9-2014 - 17:27
Ik heb aubergine volgens mij nog nooit in de magnetron bereid, klinkt wel handig! Boven de gasvlam moet ik ook nog steeds proberen. Lijkt me lekker, zeker met de tomaat en basilicum. :)
Martine op 4-9-2014 - 18:05
Aubergine uit de magnetron kreeg ik een keer als tip van een lezer en het werkt echt heel goed vind ik. Roosteren in de oven of boven een gasvlam geeft wel wat meer smaak, maar de magnetron is lekker makkelijk :-)

Schrijf een reactie