Wortelcake met romige citroenfrosting

26 August 2014 onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Voor: 20 grote of 30 kleine stukjes
Wortelcake met citroenfrosting, vegan, zonder melk, zonder ei

Een groepje vegans en andere dierenliefhebbers gaan hier in de buurt een Partij voor de Dieren werkgroep opstarten. Dat moest natuurlijk gevierd worden met een stukje cake! Ik had weinig tijd om iets te bakken en al helemaal geen tijd om boodschappen te doen, dus ik heb gewerkt met wat ik in huis had. Het resultaat was heerlijk!

Dit is een ideaal recept als je ergens moet trakteren, want je kunt het makkelijk meenemen in de ovenschaal en je kunt de grootte van de stukjes aanpassen aan het aantal mensen (maximaal 30). De frosting kun je het beste even apart meenemen in een bakje en vlak voor het serveren op de cake smeren, dan ziet hij er het mooiste uit.

De frosting is gebaseerd op het recept voor slagroom van De Plantaardige Keuken. De werkwijze lijkt sterk op hoe je vegan mayonaise maakt, maar dan zoet. Als je een deel kokosolie gebruikt krijg je een stevige frosting, als je alleen gewone olie gebruikt, blijft de frosting zacht. Mijn favoriete combinatie is kokosolie en koolzaadolie met botersmaak.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

Voor de cake

  • 2 1/2 koppen (300 g) tarwebloem (eventueel half bloem half volkorenmeel)
  • 1 zakje (3 1/2 theelepel) bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 kop (200 g) witte suiker, rietsuiker of oersuiker
  • 1 1/3 kop (320 ml) plantaardige melk
  • 1/2 kop (120 ml) neutraal smakende olie of milde olijfolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 2 grote wortels (300 g), geraspt

Voor de frosting

Bereiding

Maak de cake

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een rechthoekige bakvorm of oveschaal van 25 bij 30 cm in met olie.

Meng in een kom de bloem, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout. Meng in een andere grotere kom de suiker, plantenmelk, olie en vanille-extract. Voeg het droge mengsel bij het natte mengsel en roer kort. Klontjes zijn niet erg. Doe nu ook de geraspte wortel erbij en roer nog even goed door, maar niet te lang.

Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak ongeveer 45 minuten tot de cake van boven goudbruin is en een tandenstoker er schoon uitkomt. Maak ondertussen de frosting. Laat de cake volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en de frosting erop smeert.

Maak de frosting

Meng in een hoge beker de sojamelk, citroensap, zoetmiddel, vanille-extract en xanthaangom of ander bindmiddel. Giet de olie er bovenop. Steek je staafmixer in de vloeistof en blend op de hoogste stand een minuutje of twee, tot de olie en het melkmengsel geëmulsifieerd zijn tot een dikke witte massa. Zet de frosting een paar uur in de koelkast om op te stijven.

Wacht tot vlak voor het serveren tot je de frosting op de cake smeert, anders kan de olie in de cake trekken en ziet het er niet zo mooi uit. Haal de cake eerst los uit de vorm, snijdt hem in het gewenste aantal stukjes, doe hem terug in de vorm en smeer dan de frosting erop, zodat je de stukjes er netjes uitzien en je ze makkelijk kunt uitdelen.

58 Reacties

Heidi op 26-8-2014 - 13:12
De cake was ook erg lekker. Ga het zeker ook een keer maken!
Martine op 26-8-2014 - 13:36
Thanks Heidi!
Heidi op 28-8-2014 - 22:35
Ik weet niet of het lastig is om te maken op de website maar mijn lijkt het heel makkelijk als je het recept zo uit kan printen wat je wel eens bij pagina's heb dat je zo'n plaatje van een printer erbij staat.
Martine op 29-8-2014 - 8:29
Hey Heidi, We hebben inderdaad geen printknop, maar je kunt je recepten wel printen door in het menu van je browser (firefox, chrome, explorer etc.) op afdrukken te klikken. Je kunt ook het recept kopieren en plakken naar een Word document en dat dan printen.
Angelika op 31-8-2014 - 22:51
Lekkere cake, maar die frosting slaat alles!
Martine op 1-9-2014 - 8:59
Haha, fijn dat het lekker was! :-)
Inostrate op 22-10-2014 - 10:05
Wat een creativiteit zit er in je recepten en mooie foto's! Ik hou ook erg van worteltaart en je apaprte glazuur is ook niet zo mierzoet. Er is een grappige website: "mijn naam is haas" waar je dit recept kunt doorgeven! Zelf heb ik een bakblog met o.a. lactosevrije en glutenvrij gebak en een categorie gebak met aparte meelsoorten. Recent heb ik maanzaadkaviaar gemaakt voor bij blini's. Vind je misschien wel leuk. Iedereen is welkom op: www.dasanderekoek.wordpress.com
Martine op 22-10-2014 - 10:49
Dankjewel voor het compliment! Jouw blog ziet er ook heel tof uit. Leuk dat veel van je recepten ook geschikt zijn voor vegans. Ik ga zeker eens wat uitproberen. Ik ben archeoloog, dus misschien moet ik die potscherf koekjes maar eens maken voor mijn collega's. ;-)
Arabella op 27-11-2014 - 18:50
Echt super lekker! Dit wordt mijn nieuwe lievelings. Heel erg bedankt voor de duidelijke omschrijving en aantrekkelijke foto. Mijn frosting bleef dun (ik heb geen staafmixer dus ik had het in de magimix gemaakt) maar was alsnog lekkere doop ;-).
Martine op 27-11-2014 - 22:14
Thanks Arabella! Fijn dat het zo in de smaak viel :-)
Pietjepiet op 12-2-2015 - 14:01
Hoi, ik wil graag dit recept proberen :). Kan een handje walnoten er in kwaad als toevoeging? Leek me lekker er in.
Martine op 12-2-2015 - 14:04
Dat lijkt mij ook heel lekker! Kan zeker geen kwaad :-)
Pietjepiet2 op 14-2-2015 - 12:11
Nou ik heb hem gemaakt (ben wel een beetje lopen experimenteren met het recept door wat sinaasappelrasp en noten toe te voegen en een mandarijn partje als topping) en de cake was echt super lekker en totaal niet droog! Zelfs m'n kritische grootouders vonden het lekker, al gingen er geen eieren in. Bedankt voor het delen, heerlijk!
Martine op 14-2-2015 - 14:37
Dankjewel voor de feedback Pietje! Leuk dat je grootouders het ook lekker vonden. Mijn andere cakerecepten zijn ook lekker smeuïg, dus die kun je met een gerust hart proberen.
Lisa op 17-3-2015 - 9:17
Hoi, ik wil graag dit recept proberen maar ik heb een probleem, en dat probleem is ik lust geen nootmuskaat dus moet het het er perse in of kan ik het ook weglaten?
Martine op 17-3-2015 - 9:58
Hoi Lisa, de nootmuskaat kun je rustig weglaten, geen probleem. :)
Lisa op 18-3-2015 - 16:35
Waarom lukt het bij niet ik heb alles goed gedaan maar toch en blijft een beetje rauw vanbinnen en als ik het langer laat zitten verbrand het. Wat doe ik fout ?
Martine op 18-3-2015 - 16:56
Vervelend dat het niet lukt Lisa. Is je oven misschien te heet? Sommige ovens geven de temperatuur niet betrouwbaar aan, dit kun je controleren met een oventhermometer. Probeer eens om de temperatuur 20 à 30 graden lager in te stellen.
petra b op 1-5-2015 - 9:09
ik heb geen vierkante bak vorm kan je ook in een cake vorm doen ?
Martine op 1-5-2015 - 9:27
Hoi Petra, dat kan denk ik wel. Ik denk dat je dan misschien wel twee cakevormen nodig hebt, omdat het niet in één past. Je zou het recept ook kunnen halveren zodat het in één vorm past. Heb je misschien een ronde springvorm van 26 of 28 cm? Daar past het vast ook in.
petra b op 1-5-2015 - 9:50
die vormen heb ik ook djw voor de tip
petra b op 1-5-2015 - 10:08
wat is 1/4 theelepel? is dat een puntje van de theelepel? of iets meer ben niet goed in rekenen
Martine op 1-5-2015 - 11:21
1/4 theelepel is ongeveer 2 mespunten vol. Bij Hema kun je een handig setje maatlepels kopen voor 1 eetlepel, 1 theelepel, 1/2 theelepel, 1/4 theelepel en 1/8 theelepel. Dat maakt het afmeten van kleine hoeveelheden een stuk makkelijker.
petra b op 2-5-2015 - 10:18
wat bedoel je trouwens met witte suiker ? is het gewone suiker of basterd suiker ?
Martine op 2-5-2015 - 10:51
Ik gebruik meestal gewone suiker of rietsuiker. Met witte basterdsuiker zal het ook wel gaan, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
petra b op 4-5-2015 - 9:49
de taart heb ik gisteren gemaakt en was de zelfde dag al op hahaha ze vonden het zo lekker dat er voor mij maar een stukje over was de frosting was nog beetje van over die hebben ze maar op de aarbeien gedaan ik kreeeg de kans meer voor om de frosting te proeven hahahahahaha
Martine op 4-5-2015 - 12:38
Fijn dat het zo goed in de smaak viel!
Danielle op 18-9-2015 - 15:18
Een groot succes! Al mijn niet vegan vrienden en collega's snappen er niks van dat je zo'n heerlijke cake kan maken zonder ei en boter, ze moesten eens weten hoe heerlijk ik altijd eet!
Martine op 20-9-2015 - 21:37
Tof Danielle!
Lammie op 16-10-2015 - 17:31
Kan deze wortelcake ook worden ingevroren? Ik eet zelf KH arm, en wil deze cake in de KH arme versie proberen te maken met sojameel en amandelmeel en zoetstofpoeder.
Martine op 17-10-2015 - 7:59
Ja, de cake zelf kun je prima invriezen. De frosting niet denk ik, die gaat waarschijnlijk schiften. Kijk even naar mijn koolhydraatarme cakerecepten voor inspiratie. Ik heb gemerkt dat zulke cakes met alleen amandelmeel en sojameel niet zo'n goeie textuur hebben. Met wat tarweglutenpoeder erbij lukt het beter.
Marloes op 17-3-2016 - 11:57
De cake is heerlijk van smaak en heel smeuïg, maar de frosting is mislukt bij mij, de olie ontmengt met de rest en als ik het door elkaar roer is het veel te dun. Heb je een goede tip?
Martine op 17-3-2016 - 15:11
Oh jammer dat de frosting niet wil! Heb je wel sojamelk gebruikt en goed geblend met de staafmixer? Je zou kunnen proberen om er een beetje bindmiddel door kunnen doen zoals johannesbroodpitmeel van de biowinkel of een papje van maizena en water wat je even aan de kook brengt om het dik te laten worden en dan af laat koelen voor je het door de geblende frosting mengt.
Henriette op 10-6-2016 - 17:58
Ik heb de cake gemaakt van glutenvrij pannekoekmix en glutenvrij broodmeel gemaakt ze zijn heel goed gelukt,ook de frosting is gelukt en smaakte lekker fris zoet. Als de frosting klaar is in de koelkast zetten dan word ie dikker
Martine op 10-6-2016 - 19:08
Hoi Henriette, leuk dat je een glutenvrije versie van dit recept gemaakt hebt! Fijn om te horen dat het zo goed gelukt is. Dat ga ik ook eens proberen.
Marijn op 10-7-2016 - 11:39
Hallo, kan ik ook bijvoorbeeld amandelmelk voor de frosting gebruiken ipv sojamelk? Of misschien een andere plantaardige variant?
Martine op 10-7-2016 - 13:22
Nee, dit werkt alleen met sojamelk vanwege de eiwitten en de lecithine die daar in zitten. Je zou het eventueel wel kunnen proberen met aquafaba (het kookvocht uit een blikje kikkererwten of bonen).
Olave Nduwanje op 3-11-2016 - 23:05
Hallo Martine, Ik bak elke week een taart, of cake, of muffins, etc., voor de repetitie van mijn koor (Het 010 Transgenderkoor). 9 van de 10 keren, gebruik ik een van je recepten. Ik ben een beginnende bakker, dus resultaten varieren. Vandaag heb ik dit recept uitgeprobeerd. De frosting is niet helemaal gelukt (of door dat mijn staafmixer het niet goed meer doet, of omdat ik niet de juiste volgorde - olie als laatste - heb opgevolgd). Desalniettemin, het was een mega success. De taart en de (mislukte) frosting waren heerlijk en mijn mede koorleden waren ontzettend blij. Dank je!!!
Martine op 4-11-2016 - 9:23
Hoi Olave, super tof om te horen dat je zoveel van mijn recepten maakt en dat ze goed in de smaak vallen! Volgens mij volg ik ook jouw Facebookpagina Mama Olave's Kitchen, dat ben jij toch? Ik zie vaak lekkere dingen voorbij komen daar.
Greet op 23-12-2016 - 16:33
Hoi Martine! Ik wil deze cake maken voor de familie om met kerst van te smullen bij de koffie. Hij staat nu in de oven en het ruikt heerlijk! Heb je enig idee hoe lang de frosting goed blijft in de koelkast? Dan hoef ik 'm niet op het laatste moment te maken, vind ik altijd een beetje eng - zal je zien dat het niet lukt. ;-) Dank alvast en fijne kerstdagen. Greet
Martine op 23-12-2016 - 16:38
Hoi Greet, leuk dat je deze aan het maken bent! De frosting blijft in een bakje in de koelkast meerdere dagen goed, dus je kunt hem prima van tevoren maken. Smeer hem wel pas vlak van tevoren op de cake, zodat hij er niet te veel intrekt. Eet smakelijk!
Greet op 23-12-2016 - 17:52
Dankjewel voor je snelle antwoord. De cake is prima gelukt, het huis ruikt heerlijk naar kaneel en nootmuskaat nou. Ik heb de frosting net ook gemaakt, meteen gelukt! Ziet er perfect uit en smaakt romig, zuur en zoet tegelijk. Super gewoon! Zelfs mijn niet-vegan altijd-kritische moeilijke-eter man vindt 'm lekker. :D Dank voor weer een zalig en makkelijk recept.
Paulien op 12-5-2017 - 22:20
Mijn oven is een heteluchtoven, moet dus altijd 10% lager. Heb op plm. 160 graden gebakken. Nu na een uur de vork er nog niet schoon uit. Na 1.15uur er uitgehaald. Nog steeds niet 100% droog. Ben benieuwd. Bovenkant is wel mooi bruin.
Martine op 14-5-2017 - 8:41
Hoi Paulien, ik denk dat je oven uit zichzelf niet de juiste temperatuur geeft. Dit is een veelvoorkomend probleem, wat je kunt oplossen door de temperatuur te controleren met een losse oventhermometer. Die kun je bijvoorbeeld bij Blokker kopen. Misschien dat de brownies dan ook beter lukken.
Paulien op 15-5-2017 - 8:33
Hoi Martine, zoals ik al bij de brownies heb gezegd heb ik inderdaad een oventhermometer gebruikt, doe ik altijd, omdat mijn oven sowieso minder heet wordt. Maar omdat het hetelucht is, moet je altijd 10% minder heet bakken dan met een conventionele oven. Misschien heb je nog tips, want had ik dan wel gewoon op 180 graden moeten bakken? Zoals gezegd was de cake na 1h15 nog steeds te klef. De smaak was wel goed. Er ging voor mijn gevoel ook wel heel veel vocht in. Kan ik nog iets aanpassen?
Martine op 21-5-2017 - 14:17
Hoi Paulien, sorry voor de late reactie. Ik was even heel druk met andere dingen. Ik denk dat ik inderdaad zou proberen om echt op 180 te bakken, en niet de temperatuur te verlagen voor hetelucht.
Anne op 3-4-2018 - 16:22
Heb deze gemaakt in een ronde taartvorm (22cm) en er gehakte walnoten overheen gestrooid. Heel goed gelukt, collega's waren super enthousiast :D Ook de makkelijkste en lekkerste frosting die ik tot nu toe ben tegengekomen :)
Martine op 4-4-2018 - 10:20
Fijn dat het zo goed gelukt is Anne!
marleen op 7-6-2018 - 13:04
hoi hoi ik heb de cake gemaakt met hazelnootrijstmelk en dadels.en coccosolie niet de ontgeurde variant. heerlijke smaak,ook mijn mams zei die rotzooi vegan eet ik niet lol.maar ook zei vond hem lekker.ik heb de frosting niet gemaakt vond de cake zo al lekker, bedankt voor het recept.
Martine op 12-6-2018 - 14:21
Fijn dat het zo goed gelukt is Marleen!
Marleen op 10-6-2018 - 23:05
Hallo Martine, waar kan ik koolzaadolie met botersmaak kopen? Ik heb meerdere koolzaadolieen, maar blijkbaar nooit die met botersmaak. Kun je daar ook een foto van posten. En deze cake ga ik snel maken, volgende week verjaardagen!
Martine op 12-6-2018 - 14:04
Hoi Marleen, IKEA verkoopt sinds kort koolzaadolie met botersmaak. In Duitsland is het te koop bij verschillende supermarkten. Of je kunt het online bestellen bij Plantaardigheidjes.eu.
Hesther op 4-8-2018 - 23:43
Ik heb alles in huis, alleen geen citroensap voor de frosting....is dat echt noodzakelijk? Wil hem morgenochtend gaan maken
Martine op 5-8-2018 - 13:53
Hoi Hesther, citroensap draagt bij aan de smaak en het helpt ook bij het indikken van de frosting. Ik weet niet hoe het resultaat zal zijn als je het weglaat.
Rita Bakker op 27-9-2018 - 17:59
Ik heb dit overheerlijke recept gisteren gemaakt voor mijn non-vegan eetgroepje. Mijn springvorm ontplofte toen ik het natte deeg erin had gestort (zat niet goed dicht blijkbaar), maar ik heb het weten te redden en er 12 muffinvormpjes mee gevuld en nog een restje in een cakevorm. Was super lekker!!! En ook dezelfde avond op, wat mijn kinderen erg jammer vonden. Nu hebben ze me (zonder veel moeite overigens) kunnen overhalen om nog eens 12 van die leuke taartjes te bakken, en het huis ruikt weer zalig! Het lijkt wel aromatherapie! ;-) Ik had er gisteren trouwens ook wat sinaasappelrasp en rozijntjes doorheen gedaan, en wat gember, kardemom en spekkoekkruiden en daardoor iets minder kaneel. Gewoon omdat ik daar dol op ben en het me lekker leek, niet omdat ik Martines recept niet vertrouwde hoor! Geweldige website dit!!!
Martine op 1-10-2018 - 11:03
Fijn dat het toch goed gelukt is Rita. Je extra toevoegingen lijken me heel lekker!
Evelien op 11-1-2020 - 20:10
Zo, twee uur geleden gemaakt en al drie stukken op. Erg geslaagd dus. Dank voor het recept!
Martine op 19-1-2020 - 22:01
Fijn dat het goed gelukt is Evelien!

Schrijf een reactie