Seitan

Wat is het?

Seitan lijkt wat textuur betreft bijzonder veel op vlees, maar is gemaakt van tarwegluten. Als je het kant en klaar koopt is het behoorlijk duur, maar je kunt het ook zelf maken door een gekruid deeg van tarwegluten te stomen, bakken of koken in water. Net als TVP, tofu en vegaburgers kun je seitandeeg met kruiden verschillende smaken geven.

Traditioneel wordt glutendeeg gemaakt door gewoon tarwedeeg een hele poos te spoelen onder stromend water tot al het zetmeel eruit is en alleen de gluten overblijven. Gelukkig kun je tegenwoordig speciaal tarwegluten poeder kopen, zodat zelf seitan maken heel makkelijk is.

Waar gebruik je het voor?

Afhankelijke van de bereidingswijze kun je seitan gebruiken als vleesvervanger in roerbakgerechten, stoofschotels, of zelfs gewoon gebakken als een soort biefstukje of shoarma. Je kunt het lekker knapperig bakken, of juist meestoven in een gerecht zodat het heerlijk mals wordt. Je kunt ook worstjes vormen van het seitandeeg, die je vervolgens als broodbeleg of snack kunt eten.

Waar koop je het?

Kant-en-klare seitan vind je bij biowinkels in houdbare potten en in de koeling. Bij Aziatische toko’s is het te koop in de vorm van ‘mock duck’ en andere soorten nepvlees in een blikje met een blauw etiket.

Tarwegluten poeder is te koop bij groothandels voor bakkersbenodigdheden, uitgebreide molenwinkels en op internet, bijvoorbeeld op de-zuidmolen.nl of dehoopklarenbeek.nl. Ook de vegetarische webwinkel Veggiedeli verkoopt gluten, onder de naam Seitan-fix. Door de bezorgkosten is het behoorlijk aan de prijs, maar met één kilo glutenpoeder kan je minstens vier kilo seitan maken, dus het is toch nog flink wat goedkoper dan kant en klare vleesvervangers.

Recepten

Seitan ribs

19 December 2017 - 10:48 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 15 minuten, koken 45 minuten, totaal 60 minuten
Voor: 4-6 porties
Seitan spare ribs, vegan Mmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het […]

Seitanworstjes met zeewier

9 November 2017 - 21:17 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Seitanworstjes met zeewier, vegan Bij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het […]

Seitan ‘kipstukjes’

17 October 2016 - 7:37 door Martine onder Bijgerecht
Kenmerken: , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, koken 45 minuten, totaal 65 minuten
Voor: 600 gram
Seitan kipstukjes, vegan Seitan vind ik echt de ideale vleesvervanger. Het is super goedkoop, heel eiwitrijk, en heerlijk mals en vlezig. De combinatie van tarweglutenpoeder en tofu in dit recept zorgt ervoor dat de seitan een extra malse vezelige textuur krijgt. Je kunt het daardoor makkelijk in kleine stukjes scheuren die heel lekker zijn in roerbakgerechten, stoofpotjes en wraps. Echt een aanrader!

Rare bonen, seitan en een persoonlijk verhaaltje

15 April 2016 - 13:54 door Martine onder Overige
Kenmerken: ,
Proefschrift over vroegmiddeleeuwse begraafplaatsen Op Vegetus zeg ik er niet zo vaak iets over, maar ik heb de afgelopen vier jaar heel hard gewerkt aan een academisch proefschrift. Het is nu bijna af en naarmate het einde dichterbij komt ben ik natuurlijk steeds meer aan het nadenken over wat ik hierna ga doen.

Courgettesalade met seitan en avocado

3 January 2016 - 10:53 door Martine onder Lunch, Salades
Kenmerken: ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 10 minuten, totaal 20 minuten
Voor: 2 personen
Courgettesalade met seitan en avocado, vegan Deze salade met courgette 'noodles' smaakt heerlijk en staat bol van de gezonde ingrediënten. Als je de seitan van tevoren maakt is ie super snel klaar.

Slawraps met olijven-seitan

19 August 2014 - 10:23 door Martine onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , , ,
Voor: 4-6 personen
Slaw-wraps met olijven seitan, vegan Sla-wraps voor de lunch, vult dat wel genoeg? Nou, deze wel! Ze barsten van gezonde eiwitten, vetten en groente.

Wintergroente met seitan en hartige misosaus

20 January 2014 - 13:08 door Martine onder Avondmaaltijd, Sauzen en spreads
Kenmerken: , , ,
Voor: 4 personen
Koolraap met misojus, vegan Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar deze saus is echt ontzettend lekker. Miso is een pasta van gefermenteerde sojabonen met een sterke hartige smaak. Het is een fantastische smaakmaker om snel een eenvoudige maaltijd mee aan te kleden.

Seitan scramble

30 December 2013 - 9:35 door Martine onder Avondmaaltijd, Lunch
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding 10 minuten, koken 15 minuten, totaal 25 minuten
Voor: 2 personen
Seitan scramble, vegan Je wilt seitan eten, maar er is geen tijd om de seitan een uur te stomen of koken? Het kan, met deze seitan scramble die je in een paar minuten gaar bakt in een koekenpan.

Kerst met Isa: seitanrollade en champignonjus

16 December 2013 - 15:15 door Martine onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Voor: 6-8 personen
Seitan rollade, vegan Ook veganisten kunnen rollade eten met kerst. Dit heerlijke recept van Isa Chandra Moskowitz laat al je kerstdromen uitkomen!

Pittige seitan boterhamworst

27 September 2013 - 11:21 door Martine onder Hapjes, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , ,
Voor: 700 gram worst
Seitan boterhamworst, vegan, vegetarisch Deze heerlijk malse worst heeft een lekkere licht gerookte kruidige smaak. Perfect voor budgetvriendelijke sandwiches, maar ook in stoofpotten, salades of als hapje bij de borrel.
Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.