Olie

Plantaardige olie is er in allerlei soorten, zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, rijstolie en kokosolie. Elk van deze soorten heeft net weer andere eigenschappen wat betreft smaak, consistentie en maximale temperatuur waarop het verhit kan worden. Vaak is er voor bepaalde recepten dus een specifiek type olie nodig.

Harde vetten

Bij het maken van koekjes of gebak is voor een goede textuur van het deeg bijvoorbeeld vaak een hard vet nodig. Meestal vragen zulke recepten om margarine, maar sommige pure plantaardige vetten zoals kokosolie, palmvet en cacaoboter zijn ook vast bij kamertemperatuur. Kokoskolie heb je in ongeraffineerde en geraffineerde vorm. De eerste heeft een lichte kokossmaak, maar de tweede smaakt neutraal en is geurloos.

Vloeibare olie

Veel recepten voor cakes en dergelijke gebruiken neutraal smakende vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of sojaolie. Er is nu ook speciale koolzaadolie met een botersmaak. Olie met een sterke eigen smaak, zoals olijfolie, of is voor de meeste baksels minder geschikt.

Olie met een sterke smaak

In saladedressings en warme gerechten is het vaak juist wel lekker om een sterker smakende olie te gebruiken. Behalve olijfolie zijn er allerlei exotische varianten zoals walnootolie, geroosterde sesamolie en truffelolie.

Olie om te bakken

Als je de olie wilt gebruiken om in te bakken is het vooral belangrijk dat de olie tot een hoge termperatuur verhit kan worden zonder te verbranden of te roken. In het algemeen geldt dat koudgeperste extra vergine olie sneller gaat roken dan olie van latere persingen. Ik gebruik zelf het liefste rijstolie, omdat dit bijzonder rookmelder-proof is en heel neutraal smaakt zodat ik het ook voor baksels kan gebruiken.

Recepten

Recepten met: "olie", "olijfolie", "rijstolie", "kokosolie", "sesamolie", "walnootolie", "zonnebloemolie", "cacaoboter", "kokos olie".

Op de markt

Groente van de markt, 5 euro, april 2016In artikelen over budget boodschappen lees je vaak dat je aan het einde van de dag naar de markt moet gaan, omdat dan alles het goedkoopste is. Ik heb gemerkt dat dit van markt tot markt nogal kan verschillen. Op onze kleine markt hier in Zaandam kun je juist het beste 's morgens zo vroeg mogelijk komen.

Soyabella test

Soyabella sojamelk machineDe afgelopen week hadden we een logé in huize Vegetus. Ze heet Bella, maakt hele lekkere verse sojamelk voor ons en staat prachtig te glimmen op het aanrecht. We mochten haar lenen van Tribest, het bedrijf wat de Soyabella importeert naar Nederland. Ik was al langer geïnteresseerd in de Soyabella, dus toen Tribest contact opnam met de vraag of ik het het apparaat wilde uitproberen heb ik meteen ja gezegd!

Pompoenhummus

Ik ben dol op pompoenhummus, maar die bakjes in de winkel vind ik aan de kleine kant, zeker als je ongegeneerd een flinke dot op een bordje wilt scheppen om lekker je groentes in te dippen. Dit is een twee-in-een post, met als extraatje een heerlijk recept voor geroosterde pompoen.

Rare bonen, seitan en een persoonlijk verhaaltje

Proefschrift over vroegmiddeleeuwse begraafplaatsenOp Vegetus zeg ik er niet zo vaak iets over, maar ik heb de afgelopen vier jaar heel hard gewerkt aan een academisch proefschrift. Het is nu bijna af en naarmate het einde dichterbij komt ben ik natuurlijk steeds meer aan het nadenken over wat ik hierna ga doen.

Romige pasta met zongedroogde tomatensaus

Romige pasta met tomatentapenade, veganHet recept voor deze pasta stamt nog uit mijn studententijd. Toen maakte ik het meestal met crème fraîche en tortellini. Ik ben nog steeds op zoek naar snelle lekkere maaltijden, en ik bedacht dat dit recept waarschijnlijk heel makkelijk te veganiseren zou zijn met sojayoghurt in plaats van crème fraîche. Als je het een beetje uitkient kan deze pasta binnen 20 minuten op tafel staan, ideaal na een lange werkdag.

Tomatentapenade

Tomaten tapenade, veganMmm, tomatentapenade! Ik gebruik het graag als broodbeleg, saus voor over de pasta en zelfs saladedressing. Zo gaan die kleine potjes uit de winkel vaak best wel snel leeg, dus ik besloot om het weer eens zelf te maken. Met een pot zongedroogde tomaten op olie uit de winkel gaat dat super snel en makkelijk. […]

Hummus soep

Hummus soep, veganIk houd enorm veel van hummus. Als ik het zelf maak is de verleiding groot om het meteen direct uit de blender zo naar binnen te lepelen. Hoog tijd om eens een soep te maken met de smaak van hummus! Deze soep is lekker snel klaar, dus ideaal als je snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten.

Boerenkooltaart met champignon-kerriesaus

Boerenkooltaart met kerriesaus, veganDeze prachtige hartige taart is een creatie van Davids moeder. Boerenkooltaart klinkt misschien een beetje bijzonder, maar hij is ontzettend lekker. De combinatie van een knapperige korst, smeuïge boerenkool, pittige saus en een fijne beet van de noten in de vulling is echt heerlijk.

Zonnebloemspread met dille

Zonnebloempit kruidenspread, veganAldi verkoopt sinds kort hele lekkere spreads op basis van zonnebloempitten. Ik ben helemaal in de ban van de kruidenspread. De ingrediënten leken vrij simpel en ik had nog een grote zak zonnebloempitjes in de kast staan, dus ik heb maar eens een poging gewaagd om zelf zo'n spread te maken.

Cakemix bakken zonder ei

Vegan boerencake van Koopmans mixAls ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat iemand op social media heeft gevraagd hoe je met cake mix uit de supermarkt vegan cake zonder ei kunt bakken was ik nu hartstikke rijk. Cakemix bestaat gewoon uit bloem, suiker en bakpoeder. Hoet moet toch mogelijk zijn om daar melk en olie aan toe te voegen en dan een heerlijke vegan cake te bakken?