Olie

Plantaardige olie is er in allerlei soorten, zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, rijstolie en kokosolie. Elk van deze soorten heeft net weer andere eigenschappen wat betreft smaak, consistentie en maximale temperatuur waarop het verhit kan worden. Vaak is er voor bepaalde recepten dus een specifiek type olie nodig.

Harde vetten

Bij het maken van koekjes of gebak is voor een goede textuur van het deeg bijvoorbeeld vaak een hard vet nodig. Meestal vragen zulke recepten om margarine, maar sommige pure plantaardige vetten zoals kokosolie, palmvet en cacaoboter zijn ook vast bij kamertemperatuur. Kokoskolie heb je in ongeraffineerde en geraffineerde vorm. De eerste heeft een lichte kokossmaak, maar de tweede smaakt neutraal en is geurloos.

Vloeibare olie

Veel recepten voor cakes en dergelijke gebruiken neutraal smakende vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of sojaolie. Er is nu ook speciale koolzaadolie met een botersmaak. Olie met een sterke eigen smaak, zoals olijfolie, of is voor de meeste baksels minder geschikt.

Olie met een sterke smaak

In saladedressings en warme gerechten is het vaak juist wel lekker om een sterker smakende olie te gebruiken. Behalve olijfolie zijn er allerlei exotische varianten zoals walnootolie, geroosterde sesamolie en truffelolie.

Olie om te bakken

Als je de olie wilt gebruiken om in te bakken is het vooral belangrijk dat de olie tot een hoge termperatuur verhit kan worden zonder te verbranden of te roken. In het algemeen geldt dat koudgeperste extra vergine olie sneller gaat roken dan olie van latere persingen. Ik gebruik zelf het liefste rijstolie, omdat dit bijzonder rookmelder-proof is en heel neutraal smaakt zodat ik het ook voor baksels kan gebruiken.

Recepten