Olie

Plantaardige olie is er in allerlei soorten, zoals zonnebloemolie, olijfolie, sesamolie, rijstolie en kokosolie. Elk van deze soorten heeft net weer andere eigenschappen wat betreft smaak, consistentie en maximale temperatuur waarop het verhit kan worden. Vaak is er voor bepaalde recepten dus een specifiek type olie nodig.

Harde vetten

Bij het maken van koekjes of gebak is voor een goede textuur van het deeg bijvoorbeeld vaak een hard vet nodig. Meestal vragen zulke recepten om margarine, maar sommige pure plantaardige vetten zoals kokosolie, palmvet en cacaoboter zijn ook vast bij kamertemperatuur. Kokoskolie heb je in ongeraffineerde en geraffineerde vorm. De eerste heeft een lichte kokossmaak, maar de tweede smaakt neutraal en is geurloos.

Vloeibare olie

Veel recepten voor cakes en dergelijke gebruiken neutraal smakende vloeibare olie, zoals zonnebloemolie, rijstolie, koolzaadolie of sojaolie. Er is nu ook speciale koolzaadolie met een botersmaak. Olie met een sterke eigen smaak, zoals olijfolie, of is voor de meeste baksels minder geschikt.

Olie met een sterke smaak

In saladedressings en warme gerechten is het vaak juist wel lekker om een sterker smakende olie te gebruiken. Behalve olijfolie zijn er allerlei exotische varianten zoals walnootolie, geroosterde sesamolie en truffelolie.

Olie om te bakken

Als je de olie wilt gebruiken om in te bakken is het vooral belangrijk dat de olie tot een hoge termperatuur verhit kan worden zonder te verbranden of te roken. In het algemeen geldt dat koudgeperste extra vergine olie sneller gaat roken dan olie van latere persingen. Ik gebruik zelf het liefste rijstolie, omdat dit bijzonder rookmelder-proof is en heel neutraal smaakt zodat ik het ook voor baksels kan gebruiken.

Recepten

Recepten met: "olie", "olijfolie", "rijstolie", "kokosolie", "sesamolie", "walnootolie", "zonnebloemolie", "cacaoboter", "kokos olie".

Havermout scones

Havermout scones, veganIk ben lid van de Vegan Cookalong groep op Facebook. Iedere week kiest één groepslid een recept, wat dan door zo veel mogelijk mensen gemaakt wordt. Erg leuk om nieuwe recepten te proberen die je anders misschien niet gemaakt zou hebben, en ook een handige manier om nieuwe kookboeken te leren kennen! Dit recept voor […]

Hartige havermout met spinazie en avocado

Hartige havermout met spinazie, veganHartige havermout?!? Ja, dat bestaat en het is zelfs best wel lekker. Het lijkt qua smaak en textuur een beetje op risotto, maar het is veel sneller klaar omdat havermout niet zo lang hoeft te koken. Eerlijk is eerlijk, het is een beetje hippievoer. David maak ik er niet blij mee, maar zelf houd ik […]

Snelle tempeh manis met satésaus

Tempeh manis met pindasaus en groente, veganMmm, tempeh manis! Ik denk vaak dat Indonesisch koken veel werk is, en dan begin ik er maar niet aan. In dit recept neem ik een paar short cuts zodat je super snel een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Om een vieze pan en een pit op het fornuis te besparen stoom ik de […]

Koreaanse bibimbap

Vegan bibimbapIk was eindelijk weer eens bij Amazing Oriental, en daar vond ik Koreanse chilipasta (gochujang). Een goed moment om eens wat Koreaanse recepten uit te proberen. Bibimbap (rijst met verschillende groente en chilisaus) is een lekker snel gerecht dat in een half uurtje op tafel staat. Je hebt voor dit recept dus Koreaanse gochujang nodig. […]

Palak tofu ‘paneer’

Palak tofu 'paneer', veganMijn kookinspiratie begint weer terug te komen! Het afgelopen jaar heb ik bijna geen kookboeken aangeraakt en ook weinig nieuwe recepten geprobeerd, afgezien van wat hier op de site verscheen. Nu mijn proefschrift zo goed als afgerond is (nog een paar kleine dingetjes…) heb ik eindelijk weer ruimte in mijn hoofd voor wat nieuws. Deze […]

Kikkererwten ‘tofu’

Kikkererwten 'tofu', veganDit goedje wordt ook wel 'Burmese tofu' of kikkererwtentofu genoemd. Het lijkt inderdaad een beetje op tofu qua textuur, maar omdat je tijdens de bereiding al smaakmakers kunt toevoegen kun je het veel makkelijker smaakvol maken dan gewone tofu. Het is natuurlijk sojavrij en glutenvrij, dus handig voor mensen met allergieën en intoleranties.

Vegan kerstborrel 2016!

Kerst 2016, veganAfgelopen zondag hebben we voor het derde jaar op rij weer een fijne kerstproeverij georganiseerd met de plaatselijke werkgroep van de Partij voor de Dieren (zie hier mijn post van een eerdere editie). Het was weer super leuk! Er kwamen ruim 40 mensen, waarvan een flink aantal die nog helemaal niet bekend waren met plantaardig […]

Low budget vegan op VegFest

Presentatie VegFest NLAfgelopen zondag gaf ik een presentatie op VegFestNL over vegan eten met een klein budget. Het was super leuk! De zaal zat bomvol met lieve geïnteresseerde mensen. Voor wie er graag bij had willen zijn, maar niet kon, en voor de deelnemers die alles nog eens rustig willen nalezen (ik had te weinig handouts gemaakt…), […]

Cashewbrie!

Cashewbrie, veganJa, je ziet het goed. Dit is vegan witschimmelkaas! Super romig, met een overweldigende briesmaak en een stevige korst. Hij smelt ook nog eens super goed. Je hebt een beetje lef en een hoop geduld nodig om deze kaas te maken, maar hij is het 100% waard.

Zelfgemaakte falafel

Zelfgemaakte falafel, veganMeestal koop ik falafel kant-en-klaar, maar nadat ik het verse falafeldeeg van Albert Heijn had geprobeerd voor Gewoon Vegan, had ik ineens zin om het ook eens helemaal ‘from scratch’ zelf te maken. Ik heb dat lang geleden wel eens eerder gedaan, maar toen was het niet zo’n succes. Daarom heb ik me dit keer […]