Melk

Engels: non-dairy milk

Koemelk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige melk. Er zijn veel verschillende varianten, maar in Nederland is sojamelk het goedkoopst en ook het makkelijkst te vinden. De meeste supermarkten verkopen wel een paar soorten op de afdeling met houdbare melk, meestal van de merken Alpro of Vivera, soms ook van een huismerk. Voor de soja in Alpro en Vivera melk is geen regenwoud gekapt. Niet iedereen vindt gewone sojamelk even lekker, maar zeker sommige varianten met een smaakje, zoals banaan, chocolade en macchiato smaken erg goed. Aan de melk is vaak vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat het net zo voedzaam is als koemelk.

Andere soorten plantaardige melk zoals rijstmelk, havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn vooral in natuurwinkels te koop, maar steeds meer supermarkten nemen ze ook in het assortiment op. Vooral notenmelk is erg lekker (denk vloeibare hazelnoten!), dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Welke melk moet ik kiezen?

Om te koken gebruiken wij meestal sojamelk omdat dit goedkoop (vergelijkbaar met biologische koemelk) en makkelijk te krijgen is. Je kunt sojamelk op precies dezelfde manier gebruiken als koemelk. In de meeste gerechten merk je niet of nauwelijks verschil in smaak, zeker niet als je kruiden of andere zoete of hartige smaakmakers toevoegt. In hartige gerechten, zoals sauzen en dergelijke, werkt ongezoete sojamelk het beste (let op: de naturel smaken bevatten zoetmiddel en soms vanille, neem dus echt een pak waar ongezoet op staat!). Voor zoetige gerechten, zoals cakes, koekjes, havermoutpap en smoothies kun je best de gezoete naturel sojamelk gebruiken.

Zelf plantaardige melk maken

Je kunt ook zelf plantaardige melk maken door noten, zaden of gekookte granen in de blender te pureren met water en deze vloeistof eventueel nog te zeven door een kaasdoek, schone theedoek of zakdoek. Meestal is zeven niet eens nodig, zolang de kleine overgebleven deeltjes niet zullen opvallen in het eindproduct. Handig voor als je even geen pak melk in huis hebt!

Recepten

Recepten met: "melk", "plantaardige melk", "sojamelk", "amandelmelk", "havermelk", "rijstmelk", "rijstemelk", "ongezoete sojamelk".

Vegan kaassoep met broccoli

Vegan kaassoep met broccoliDeze soep smaakt naar oude kaas! Tenminste, dat denkt mijn smaak die inmiddels al zo’n vijf jaar geen koemelkkaas meer heeft geproefd. Het is in ieder geval een heel lekker hartig en prachtig geel soepje voor een koude winteravond. Het recept is geïnspireerd door de Cheddary Broccoli Soup uit het boek Isa Does It van […]

Masterclass etiketten lezen voor vegans

Etiket vraagteken, vegan?Als je veganist wordt kan het etiketten lezen in het begin best een beetje tegenvallen. Ik beloof je, het went heel snel en je wordt er ook steeds beter in. Bovendien kun je na een paar weken blindelings je lievelingsproducten vinden waarvan je al weet dat ze vegan zijn, zodat je veel minder hoeft te […]

Vegan blauwschimmelkaas van cashewnoten

Vegan blauwschimmelkaasVegan blauwschimmelkaas met echte schimmel, die net zo smaakt als een kaas van koemelk. Het bestaat en met een paar simpele stukken keukengereedschap, een zak noten en een buisje schimmelcultuur kun je het zelf maken. Eerder postte ik al recepten voor een echte vegan brie en een geitenkaas-achtige schimmelkaas. Dit recept is geïnspireerd door de […]

Tofu snel lekker maken, vijf manieren

Geroosterde tofu oven veganIn oude kookboeken (en zelfs in nieuwe) lees je vaak dat je tofu uren- of zelfs dagenlang moet laten marineren om te zorgen dat het wat smaak krijgt. Toen ik net leerde koken heb ik dat geprobeerd en ik was altijd teleurgesteld in het resultaat. De tofu werd nooit echt smaakvol, brandde snel aan en […]

Vegan omeletrolletjes – khandvi

Vegan omeletrolletjes, khandviMmm, vegan ‘ei’ van kikkererwtenmeel! Ik maak al regelmatig de ultieme vegan quiche, snelle quiche), kikkererwten-tofu, fritters en omeletjes van, dus toen ik op de Vegan Richa dit recept zag voor Indiase omeletrolletjes (khandvi) moest ik dat natuurlijk ook proberen. Ik maakte ze voor de jaarlijkse kerstproeverij van de plaatstelijke PvdD, en de gasten smulden […]

Seitan ribs

Seitan spare ribs, veganMmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het […]

Vegan gourmetten en kaasfondue

Kersttafel, vegan gourmettenDavid houdt niet zo van gourmetten, dus daarom doen we het bijna nooit. Ik vind het wel wat hebben, met z’n allen om de tafel kleine hapjes bakken in zo’n mini-pannetje. Wel op voorwaarde dat het helemaal vegan is natuurlijk! In deze post vertel ik je alles wat je nodig hebt voor een succesvol gourmetfeestje, […]

De valse veiligheid van multivitamines

Vegan multivitamines, zin of onzinMensen die multivitamine nemen denken vaak dat dit een soort garantie is dat ze alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen. Dit valt in de praktijk nogal tegen, ook bij multivitamines die ‘speciaal voor veganisten’ gemaakt zijn. Ze bevatten vaak te weinig van de stoffen die je als veganist nodig hebt, en te veel van stoffen die […]

Vegan ‘diepvriespizza’ zelf maken

Zelfgemaakte diepvriespizza, veganIk ben weer part-time aan de slag op de universiteit en daarnaast geef ik ook nog steeds kookworkshops en voedingscoaching! Dat betekent regelmatig lange kantoordagen en laat thuiskomen met lekkere trek en weinig tijd om te koken. David appte dat hij zin had in pizza, dus op de terugweg ben ik snel even een Albert […]

Seitanworstjes met zeewier

Seitanworstjes met zeewier, veganBij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het […]