De valse veiligheid van multivitamines

1 December 2017 onder Voedingsadvies
Kenmerken: 
Vegan multivitamines, zin of onzin

Mensen die multivitamine nemen denken vaak dat dit een soort garantie is dat ze alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen. Dit valt in de praktijk nogal tegen, ook bij multivitamines die 'speciaal voor veganisten' gemaakt zijn. Ze bevatten vaak te weinig van de stoffen die je als veganist nodig hebt, en te veel van stoffen die gevaarlijk kunnen zijn als je overdoseert. Ik raad mensen daarom af om zomaar een multivitamine te nemen.

Als je gezond bent en gevarieerd eet, heb je helemaal geen multivitamines nodig, ook niet als veganist. Zelf neem ik geen multi, maar gerichte supplementen voor de stofjes die niet voldoende in mijn voeding zitten, namelijk vitamine B12, vitamine D en omega 3 DHA. Dit is ook wat ik mijn cliënten voor dieetbegeleiding adviseer. Sommige mensen vinden het desalniettemin fijn om één supplement te hebben waar alles in zit. Daarom review ik in deze post een aantal populaire multi's.

Als je wilt weten of je een goede multi hebt, kijk dan in de eerste plaats naar de percentages van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Als de multi veel meer bevat dan 100% van de ADH is er mogelijk sprake van een gevaarlijke overdosering. Vooral bij vitamine B6 kan dat heel vervelende neurologische klachten veroorzaken (bronnen: 1, 2). De uitzondering op deze regel is vitamine B12. Je lichaam kan dit niet zo efficient opnemen uit een pilletje, dus een goed vegan supplement voor dagelijks gebruik moet tussen de 25 en 100 mcg B12 bevatten, veel meer dan de ADH. Ook voor vitamine D is het mogelijk verstandig om wat meer te nemen dan de Nederlandse ADH. Amerikaanse vegan diëtisten adviseren dagelijks 15 à 25 mcg vitamine D. De meeste multi's bevatten bovendien geen omega 3, dus als je dat wilt suppleren moet je het er alsnog los bij nemen.

Holland & Barrett Vegetarische Multivitaminen & Mineralen

De vegetarische multi van H&B is het meest onzinnige supplement in het rijtje. Er zit veel te weinig B12 in, slechts 2,5 mcg. Ook de dosering voor vitamine D is aan de lage kant, terwijl B6 juist vrij hoog is. Als je deze multi neemt moet je er in ieder geval extra B12 bij slikken. Eindoordeel: ik raad deze multi af omdat er onvoldoende nuttige voedingsstoffen in zitten.

Solgar Vegetarian Multiple

De 'Vegetarian Multiple' van Solgar is een stuk hoger gedoseerd. Er zit voldoende B12 in, al is de hoeveelheid vitamine D aan de krappe kant. Ik schrok echter van hoeveel B6 er in dit supplement zit: ruim 16 mg, bijna 12x meer dan de ADH. Hooggedoseerde vitamine B6 is geassocieerd met heel nare neurologische klachten. De dosering B6 in deze multi zit nog onder de 'veilige' bovengrens, maar vegan voeding bevat uit zichzelf ook al vrij veel B6. Voor de zekerheid zou ik deze multi niet dagelijks nemen. Eindoordeel: ik raad dit supplement af vanwege de hoge dosering B6 die erin zit.

Etos Multi Green Vega

De Multi Green Vega van Etos doet het een stuk beter (bedankt voor de tip Leanne!). Hij heeft voldoende B12 (50 mcg), redelijke hoeveelheid D (10 mcg) en niet te veel B6. Verder zit er een nette dosis calcium en jodium in en hij is ook nog eens heel betaalbaar. Sommige andere vitamines zijn wel wat hoog gedoseerd, maar niet té hoog. Hij heeft geen omega 3, dus dat zou je er nog los bij kunnen nemen. Eindoordeel: dit is wat mij betreft momenteel de beste vegan multi. Extra handig dat hij in een 'normale' winkel te koop is.

VEG 1

VEG 1 is bedacht door de Britse Vegan Society. Er zijn twee smaken, sinaasappel en zwarte bes, die ook voor kinderen lekker zijn. De samenstelling van dit supplement is enige tijd terug wat verbeterd. Deze multi bevat nu krap voldoende B12, namelijk 25 mcg, en een ruime hoeveelheid vitamine D. Ook zit er jodium in, voor mensen die niet zo veel brood en zeewier eten. Er zit geen omega 3 in. Eindoordeel: dit supplement is okay, maar de hoeveelheid B12 is voor volwassenen aan de krappe kant.

VegVit van Vegetology

Ook de samenstelling van VegVit is recent verbeterd. Er zit nu zo'n 50 mcg vitamine B12 in, ruim voldoende. Vitamine D is nog wel aan de krappe kant (5 mg). B6 is omlaag gebracht naar een redelijke hoeveelheid. Er zit ook een ruime dosering jodium in. Ook dit supplement bevat geen omega 3. Eindoordeel: dit is één van de betere vegan multivitamines met voldoende van de meeste belangrijke voedingsstoffen.

Yummygums

Yummygums is een nieuwkomer in de vitaminewereld. Dit supplement heeft de vorm van kleine gummysnoepjes waar kinderen er twee per dag van mogen nemen en volwassenen vier. De hoeveelheid B12 in dit supplement is eigenlijk te laag, maar wanneer je de snoepjes verdeeld over de dag neemt kan je lichaam er net genoeg uit opnemen (lees hier meer over hoe dat zit).

Ik hoor dat de snoepjes erg lekker zijn, fijn voor wie niet graag pillen slikt. Op de lange termijn vraag ik me af of mensen erop uitgekeken raken en dan slordiger worden met het innemen. Ook vind ik het niet zo'n prettig idee om kinderen te leren dat ze 'moeten' snoepen voor hun vitamines. Eindoordeel: deze multi is goed, op voorwaarde dat je de snoepjes dagelijks verspreid over de dag inneemt.

Conclusie

Welke supplementen iemand nodig heeft is heel persoonlijk en hangt onder andere af van hoe de voeding van diegene eruit ziet. Voor de meeste veganisten zijn de belangrijkste stoffen B12, D en omega 3. De meeste multivitamines zijn helaas verrassend slecht gebalanceerd, met onzinnig (en soms zelfs gevaarlijk) hoge of lage doseringen van bepaald voedingsstoffen. Het is daarom vaak beter om gericht losse supplementen te nemen voor de stoffen die je echt nodig hebt. Als je toch graag een multi neemt, heb je in deze post wat handvaten om een goede te kiezen.

125 Reacties

Tessa op 2-12-2017 - 10:11
Interessant! Ik werk bij Holland & Barrett maar koop zelf ook mijn supplementen bij een andere winkel.
Leanne op 2-12-2017 - 12:08
Zou je de vega multi van de Etos ook kunnen reviewen? Interessant artikel!
Martine op 2-12-2017 - 21:22
Dankjewel voor de tip Leanne. Ik heb deze net bekeken en het is een hele goeie. Ik ga het artikel zo uitbreiden met een stukje over deze multi.
Jeannette op 2-12-2017 - 13:25
Wat vind je van de VegFit Multi van de Aandachtswinkel? Ik neem daarnaast de Optie3 Omega 3 van dezelfde webwinkel. https://www.aandachtswinkel.nl/. Alvast bedankt!
Martine op 2-12-2017 - 21:23
Hoi Jeanette, de VegVit die bij Aandachtswinkel verkocht wordt is dezelfde VegVit die ik in dit artikel bespreek. Best een net supplement. Wel goed om inderdaad Opti3 erbij te nemen.
Adriane op 2-12-2017 - 23:53
Hoe wordt de multi dag en nacht van vitakruid beoordeeld?
Martine op 3-12-2017 - 8:33
Hoi Adriane, ik heb even gekeken en dit supplement bevat zeer hoge doseringen B vitamines, waaronder B6. Om die reden zou ik afraden om het dagelijks te nemen. Er zit wel voldoende B12 en D in. Dit supplement is bovendien niet veganistisch. Er zit bijenwas in en waarschijnlijk ook vitamine D uit schapenvolvet.
Anouk op 3-12-2017 - 14:46
Zelf vond ik dit artikel heel handig om meer te weten over vitamine b12.. vooral dat je lichaam methyl b12 beter opneemt.. in veel multivitamines zit een andere vorm. Bovendien schijnt het in sprayvorm nog beter opgenomen te worden.. http://www.onegreenplanet.org/natural-health/the-top-things-to-look-for-when-choosing-a-vitamin-b12-supplement/
Martine op 4-12-2017 - 17:09
Hoi Anouk, vooral mensen met bepaalde opnamestoornissen zijn gebaat bij methyl B12. Voor de meeste 'gewone' vegans is de cyano-vorm prima. Het probleem met alternatieve vormen zoals methylcobalamine is, dat ze minder stabiel zijn dan cyanocobalamine. Daarom moet je van de methyl-vorm veel hogere doseringen nemen dan van de cyano-vorm, ondanks dat methyl in theorie beter opneembaar is. Ik vind het jammer dat het artikel op onegreenplanet dit niet vertelt en mensen zelfs een beetje bang maakt voor cyanocobalamine. Dat is onterecht, want dit is de best onderzochte vorm van B12 en wordt door de meeste mensen prima opgenomen. Vegan diëtisten zoals Jack Norris en Ginny Messina bevelen daarom ook aan om cyano B12 te nemen. Zie bijvoorbeeld de website van Norris: http://veganhealth.org/b12/noncyanob12
Susanne Slenders op 9-1-2018 - 9:06
In verband met pms klachten slik ik 2 weken per maand supplementen van Care for Women. In het ene supplement zit 4 mg B6 en in het andere 2 mg, dus ik neem gedurende die twee weken elke dag 6 mg B6. Is dat teveel? De rest van de maand neem ik vitamine B12 en D en verder niets.
Martine op 10-1-2018 - 17:11
Hoi Susanne, dat ligt eraan hoe gevoelig je bent voor B6. Aangezien je de supplementen niet de hele maand neemt is het risico op een overdosis kleiner, maar let goed op of je geen symptomen zoals tintelende vingers krijgt. Je kunt ook je bloedwaardes laten onderzoeken bij de huisarts. Je kunt je ook afvragen of je echt baat hebt bij deze supplementen. Als je gevarieerd eet krijg je alle vitamines in principe voldoende binnen. Wetenschappelijk onderzoek heeft geen voordelen aangetoond van het slikken van extra vitamines bovenop de wat je normaalgesproken uit voeding haalt.
Sander op 15-1-2018 - 11:18
Dag Martine, Wij wonen aan de grens en ik koop deze altijd: https://www.dm.de/das-gesunde-plus-vegetarier-und-veganer-depot-tabletten-p4010355123152.html Zou je die ook kunnen beoordelen? Dank je, Sander
Martine op 15-1-2018 - 16:07
Hoi Sander, ik heb even gekeken en de hoeveelheid B12 in jou multi is aan de lage kant. Afhankelijk van hoeveel verrijkte producten je gebruikt zou ik er nog een losse hooggedoseerde B12 bij slikken.
Sander op 15-1-2018 - 18:52
Geweldig, Martine, dank je wel. We gaan eens kijken wat we gaan doen. Misschien is die van de Etos een beter alternatief... Fijn dat je hebt kunnen kijken.
Saskia op 4-2-2018 - 19:49
Dag Martine, Heb je ook al eens de multi van Plantina onderzocht?
Martine op 5-2-2018 - 11:11
Hoi Saskia, ik heb even gekeken en deze multi bevat véél te veel B6. Ik zou echt sterk afraden om die te nemen.
Saskia op 9-2-2018 - 13:02
Dank je Martine, ik ga voortaan (als veganist) dan maar voor losse B12, D en omega 3. Wat is nou jouw mening over de hoeveelheid vit. D?
Martine op 12-2-2018 - 11:20
Hoi Saskia, ik zou dagelijks tussen de 10 en 25 mcg nemen, dat is wat vegan diëtisten in de VS adviseren. De Nederlandse richtlijn is dagelijks 10 mcg.
Christina op 27-3-2018 - 22:11
Hi Martine, Ik slikte b12 van vitaminstore en dat ging prima. Daarbij ook vitamine D3 druppels van Solgar en omega 3 van Testa. Daarna switch naar b12 van Solgar maar ik blijk daar niet goed tegen te kunnen, de cyanocobalamine. Puistjes! Nu slik ik multi vrouw van Essential Organics en Omega3 van Testa en geen extra D3 dus meer omdat het al in de multi zit. Zijn dit goede supplementen voor iemand die geen of nauwelijks vlees eet en zware menstruaties heeft? Of is terug naar losse supplementen slimmer?
Martine op 2-4-2018 - 13:30
Hoi Christina, ik heb de multi vrouw van Essential Organics even opgezocht en die bevat onvoldoende B12. Dat zou je er in ieder geval dus nog los bij moeten slikken. De aanbevolen dosering voor alternatieve vormen van B12 is dagelijks 1000 à 1500 mcg, omdat dit minder stabiel is dan cyanocobalamine. Als je gevoelig bent voor ijzertekort is het verstandig om dat te suppleren. Dat kan zowel met een multi als met een los supplement zoals Floradix siroop.
Linda op 13-4-2018 - 20:57
Hoi ik heb de multi van Etos gekocht en zie dat de adh van B6 200% is, is dat niet te veel?
Martine op 16-4-2018 - 10:35
Hoi Linda, 200% van de ADH is gelukkig niet zo heel veel. Pas vanaf meerdere honderden procenten van de ADH is er een kans dat B6 gezondheidsklachten gaat geven.
Simone op 14-4-2018 - 10:45
Wat Linda schrijft, dat zag ik zojuist ook toen ik bij Etos stond. Daarom heb ik er vooralsnog vanaf gezien en kijk ik nog even verder rond voor een andere.
Martine op 16-4-2018 - 10:42
Hoi Simone, vergeleken met hoeveel B6 er in sommige andere multivitamines zit, valt die van Etos reuze mee. Zoals ik al tegen Linda zei, is het onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid B6 in de multi van Etos problemen zal geven. Als je je hier zorgen over maakt, kun je ervoor kiezen om de meest noodzakelijke vitamines (voor veganisten B12 en D) los te slikken. Als je gewoon gevarieerd eet heb je geen multivitamine nodig.
Christina op 15-4-2018 - 13:21
Dank je Martine!
Angele op 18-4-2018 - 21:45
Ik zie dat er een nieuwe multi is van vitaminhealth. Het is de Vegan Multi. Zou je hier een oordeel over kunnen geven?
Martine op 19-4-2018 - 10:27
Hoi Angele, ik heb even gekeken. De Vegan Multi van Vitaminhealth heeft voldoende B12 en jodium. Vitamine D en sommige andere stoffen zijn aan de hoge kant, maar dat kan waarschijnlijk niet echt kwaad. Er zit gelukkig niet veel te veel B6 in. IJzer is wel vrij hoog. Dat zou wat spijsverteringsklachten kunnen geven, maar als je daar geen last van hebt is dit een acceptabel supplement.
Annet op 29-4-2018 - 20:41
Hoi Martine , Waar koop jij jou omega 3 DHA en hoeveel heb je nodig? Hg Annet
Martine op 11-5-2018 - 16:28
Ik heb zelf Opti3 van Vegetology. Dit is bij verschillende (web)winkels te koop. Veganistische diëtisten raden veganisten aan om twee of drie keer per week 200 à 300 mg DHA te nemen.
yi op 11-6-2018 - 17:13
beste waar vind je de ingredienten lijst van de ETOS multi green vega supplementen? heb me suf gezocht, maar vind het nergens bedankt
Martine op 12-6-2018 - 14:02
Hoi Yi, ik heb die gewoon in de winkel bekeken. Hij staat volgens mij inderdaad niet online.
Inia op 29-6-2018 - 14:12
Hoi Martine, Deze multi verschijnt nu bij de Vitaminstore: https://www.vitaminstore.nl/health/voedingssupplement/multi/algemeen/vitaminhealth-vegan-multi-plantaardige-multivitamine-voor-veganisten Eigenlijk begrijp ik de hoge dosering vitA niet zo en ik mis omega3. Wat vind jij?
Martine op 2-7-2018 - 9:09
Hoi Inia, Multivitamines zijn vaak niet goed samengesteld (daarom heb ik ook dit artikel geschreven.) Ze bevatten meestal geen omega 3. De hoeveelheid vitamine A in deze multi is 100% van de ADH. Dat is een redelijk normale dosering voor een multi. Angele (zie boven) vroeg ook al naar deze multivitamine. Kijk ook even naar mijn antwoord aan haar.
Bob op 30-7-2018 - 23:41
Beste Martine, ik zie dat je de vegan Multi van Vitaminhealth al hebt bekeken. Hier heb ik nog een specifieke vraag over. De B12 is 10000% daar schrok ik wel van maar ik begrijp dat het geen kwaad kan. De aanbevolen dagdosering is 2 capsules kan ik er als vegetarier (niet vegan) niet beter 1 perdag of om de dag een nemen om overdosering te voorkomen. Én ik lees nergens iets over de verschillen in vitamine behoefte tussen man en vrouw, dat verschilt toch? Ik nam hiervoor de Plantina Multi mischien kan je daar ook eens naar kijken.
Martine op 31-7-2018 - 16:58
Hoi Bob, voor vegetariërs hangt het er vanaf hoeveel dierlijke producten (melk, kaas, ei etc.) ze nog eten, of het nodig is om B12 te suppleren. Er zijn geen nadelige bijwerkingen bekend van een overschot aan B12, dus hoe dan ook kan het geen kwaad B12 om te suppleren, ook als je nog net wel voldoende binnenkrijgt uit je voeding. B12 supplementen zijn dus een veilige manier om zeker te weten dat je genoeg B12 binnenkrijgt, ook voor vegetariërs. Het klopt dat B12 supplementen meestal hooggedoseerd zijn, omdat B12 uit pilletjes niet zo efficiënt wordt opgenomen door het lichaam. De Plantina Multi ziet er ook okay uit, maar deze is extreem duur vergeleken met andere multivitamines.
Ineke op 1-8-2018 - 10:56
Hallo Martine, zou je kunnen bekijken wat je van deze multi vindt? https://www.derooderoos.nl/CatalogProductDetail?product=6904 Elke dag junior van Vitals
Martine op 1-8-2018 - 11:44
Hoi Ineke, deze multivitamine bevat veel te weinig B12. Dat zou je er dus nog los bij moeten slikken. Verder is ie okay, maar heeft niet veel toegevoegde waarde voor iemand die al gezond gevarieerd eet.
Monique op 5-9-2018 - 8:53
Het valt mij op dat er in de multi vitamine van Etos veel hulpstoffen worden vermeld. Zijn deze echt noodzakelijk en hoeveel kwaad kunnen ze?
Martine op 5-9-2018 - 11:37
Hoi Monique, alle hulpstoffen in dit soort supplementen zijn uitgebreid getest op veiligheid door de Europese Unie. Ze zijn wellicht niet strikt noodzakelijk, maar ze zijn in ieder geval niet schadelijk. Je krijgt er ook maar een heel klein beetje van binnen met deze pilletjes.
Audrey op 1-10-2018 - 17:47
Hoi, ik zag bij de ingrediënten van VegVit multivitamine dat ze zowel 10mg zink er in hebben zitten als ook pompoen pitten extract. Dit laatste zit ook vol met zink. Dan zit er toch meer dan het maximale (nl 10 mg) dosering in de tablet? Klopt mijn redenatie? Zelf heb ik tinnitus en te veel aan zink kan de tinnitus weer verergeren. Terwijl onder de maximale dosering het ook weer kan helpen. Het luistert dus nauw. Graag hoor ik van je. :-)
Martine op 3-10-2018 - 13:43
Hoi Audrey, de ADH voor zink voor volwassen vrouwen is 7 mg en voor mannen 11 mg. De dosering van de VegVit zit daar dus tussenin. Het pompoenpitextract bevat waarschijnlijk inderdaad nog wat extra zink, maar ik verwacht heel weinig, omdat het maar een heel kleine hoeveelheid is. De veilige bovengrens voor zink ligt volgens het Voedingscentrum op 25 mg. Daar komt het VegVit supplement dus niet in de buurt. Als teveel zink voor jou persoonlijk een risico is, zou je een ander supplement kunnen kiezen, maar voor de algemene bevolking levert de dosering in het VegVit supplement denk ik geen gevaar op.
Audrey op 11-10-2018 - 19:02
Hoi Martine, dank je voor de informatie. :)
Kim Offermanns op 17-10-2018 - 18:32
Hoi Martine, Na jouw duidelijke artikel over multivitamines heb ik vandaag bij Etos de multi green vega gekocht. Ik neem ook Magnesium malaat poeder met vitamine B6 van Vitakruid. Er zit 150 mg magnesium in en 1,2 mg vitamine B6.Kan ik deze blijven nemen? Of is de dosering in combinatie met de multi green vega dan te hoog? Bedankt voor al je heldere informatie. Erg fijn voor een beginnend veganist. Groetjes Kim.
Martine op 18-10-2018 - 8:59
Hoi Kim, die kun je allebei wel blijven nemen denk ik. Overleg bij twijfel met je huisarts en laat eventueel je bloedwaardes een keer nameten.
Tom B op 31-10-2018 - 14:51
Onwijs bedankt voor het artikel! Recentelijk ben ik overgestapt naar een vegetarisch dieet en dit artikel (en de rest van de website) is naast informatief ook heel toegankelijk. Nu wil ik op aanraden van dit artikel de Etos Multi Green Vega gaan slikken als 'dagelijkse multi', en wil hiernaast nog een Omega 3 capsule gaan nemen. Zijn alle Omega 3 tabletten vrijwel gelijk, of zit er nog verschil in? Ik zoek naar een betaalbare en makkelijk verkrijgbare optie, is bijvoorbeeld die van Etos of Kruidvat prima?
Martine op 31-10-2018 - 17:23
Hoi Tom, super fijn om te horen! Veganistische omega 3 capsules (met algenolie in plaats van visolie, en zonder gelatine) zijn helaas nog wat moeilijk verkrijgbaar. In stenen winkels is het meestal ook behoorlijk prijzig. Ik bestel het daarom zelf altijd online, van Opti3 of Testa. Geen verschil in kwaliteit, maar wel in de prijs.
Ine op 8-11-2018 - 9:22
Hallo Martine! Wat een top artikel, zo handig! Ik zou op jouw aanraden ook de multi van Etos willen gebruiken, in combi met Omega 3. Je spreekt van Testa en Opti3. Op welke sites bestel je dezen? Ik zie een prijsverschil, maar zijn ze ook per tablet evenwaardig? Of moet je van 1 van de twee bv 2 tabletten slikken (wat deze dan weer duurder maakt natuurlijk)? Bedankt alvast!!
Martine op 8-11-2018 - 17:11
Hoi Ine, Testa en Opti3 zijn inderdaad ongeveer gelijk. Je kunt van beide één capsule nemen. Ik bestel Opti3 online bij Vegetology. Andere webwinkels hebben ze ook, maar daar is de prijs ietsje hoger.
Ine op 8-11-2018 - 9:25
Ik zie trouwens net dat in de Opti3 ook vit D zit. Wordt die dosering dan niet te hoog in combo met die van Etos?
Martine op 8-11-2018 - 17:12
Bij vitamine D is het niet snel een probleem als je er wat meer van neemt. De D in de multi van Etos is niet super hoog, dus je kunt deze prima combineren met Opti3.
Ine op 8-11-2018 - 20:18
Super bedankt voor je antwoordje Martine! Nu heb ik toch wel niet weer een vraag :) Ik zie dat de waardes per capsule toch wel beduidend hoger zijn bij Opti3. (testa = 250mg DHA + 125mg EPA Omega-3 vetzuren per capsule, Opti3 = 500mg DHA + 300mg EPA Omega-3 vetzuren per capsule). Hoe komt het dat je besluit dat ze gelijkwaardig zijn? Ik bestel alvast al de vitamines van Etos!
Martine op 12-11-2018 - 9:52
Hoi Ine, sorry voor de verlate reactie. De hoeveelheden die je noemt van Opti3 zijn voor TWEE capsules. Bij één capsule zijn de hoeveelheden van Testa en Opti3 dus ongeveer gelijk, zeker wat DHA betreft. Eén capsule per dag (of per twee dagen) is genoeg. Ik weet niet waarom ze bij Opti3 de hoeveelheden voor twee capsules geven, dat maakt het inderdaad verwarrend.
Kiki op 30-11-2018 - 20:22
Hoi Martine, Waarom bestaat er eigenlijk nog geen correcte multi? Met in ieder geval de juiste dosering vitamine C, D, B6, B12, DHA/EPA, calcium en jodium? Ik ben al twee avonden aan het zoeken op internet... Lijkt me een gat in de markt! 😉 En hoe zit het met aminozuren?
Martine op 30-11-2018 - 22:40
Hoi Kiki, dat is een goede vraag... Ik denk omdat het lastig is om alle stofjes daadwerkelijk in de juiste verhoudingen erin te stoppen. Dan krijg je hele grote pillen. Aminozuren hoef je gelukkig niet te suppleren. Als je gevarieerd en voldoende eet met peulvruchten (inclusief sojaproducten) en granen, krijg je min of meer vanzelf voldoende van alle essentiële aminozuren binnen.
Kiki op 1-12-2018 - 12:00
Ik heb in order geval avast opti3 en vegvit besteld. Ik gebruikte eerst juvel 5 (huid, haar&figuur: https://www.juvel-5.nl/huid-haar-figuur/), maar daar blijkt teveel vitamine B6 in te zitten en het is zeker niet compleet en erg duur. Ik ben benieuwd naar jouw mening over aminozuren supplementen voor vegetariërs en veganisten.
Kiki op 1-12-2018 - 12:05
oh, ik kreeg jouw reactie pas te zien, toen ik mijn tweede plaatste. Dankjewel voor je reactie! Mijn probleem is dat ik niet veel eet en redelijk veel beweeg. Ik moet dus echt oppassen dat ik genoeg voedingsstoffen binnen krijg. Ik had ook gelezen, dat je als je ouder wordt, zelf minder aminozuren aanmaakt...? Ik ben 56 jaar.
Martine op 1-12-2018 - 22:46
Hoi Kiki, als je voldoende calorieën eet om op gewicht te blijven, met gevarieerde gezonde voeding met peulvruchten en granen, dan krijgt je in principe voldoende eiwit en aminozuren binnen. De eiwitbehoefte van oudere mensen is waarschijnlijk inderdaad wat verhoogd, maar dat zou normaal gesproken geen problemen op moeten leveren. Als je hierover twijfelt zou je een keer een consult bij mij kunnen doen, dan reken ik je voeding na zodat ik tips kan geven hoe je je voeding waar nodig gezonder en volwaardiger kunt maken.
Evert op 3-1-2019 - 20:46
Beste Martine, als man van net 55+ en sinds 3 weken veganistisch (daarvoor al lang grotendeels vegetarisch), ben ik maar eens in de vitamines gedoken. Ik slik sinds 2 weken de Etos Multi Man 50+, maar zie dat daar maar 8 mcg B12 in zit. Dat lijkt me weinig. Etos zelf adviseert 28 mcg op hun site. Wat denk je: losse B12 bij slikken? Of maar geen Multi meer en B12 en D los? En dan nog omega 3 er bij? Ik fiets veel, eet erg gevarieerd, met vleesvervangers met toegevoegde B12, noten, soja etc.
Martine op 4-1-2019 - 10:38
Hoi Evert, als je gewoon gevarieerd eet heb je in principe geen multivitamine nodig. Het is wel verstandig om B12 bij te slikken als je vegan eet, omdat je vrij veel verrijkte vervangers moet eten om daar alle benodigde B12 uit te halen. Vegan diëtisten adviseren dagelijks 100-250 mcg B12, of twee keer per week 1000 mcg, omdat B12 uit supplementen niet zo efficiënt wordt opgenomen als uit voeding die je verspreid over de dag eet. Vitamine D los suppleren is ook een goed idee, omdat de zon in Nederland weinig kracht heeft, zeker in de winter. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan ook eens op de Veganisme Wiki. Hier staan uitgebreide artikelen over verschillende voedingsstoffen waar ik ook aan heb meegewerkt.
Marrit op 8-1-2019 - 1:28
Hallo Martine, Wat vind je van deze Vegetarian Multi van Orthica? https://www.orthica.nl/vegetarian-multi
Martine op 8-1-2019 - 13:32
Die zit er okay uit. Voldoende B12, D, jodium en calcium. Niet enorm veel B6 (wel meer dan de ADH). De hoeveelheid ijzer is ook behoorlijk hoog, sommige mensen krijgen daar last van hun darmen van.
Marrit op 8-1-2019 - 15:36
Bedankt voor je snelle reactie!
Marleen op 6-2-2019 - 9:20
Hoi Martine, dankjewel voor dit artikel! Ik slikte altijd Solgar, maar misschien dat ik nu toch ga overstappen ... Moet zeggen dat ik me er wel erg fit door voelde. Nu is me dit alternatief aanbevolen (Vegan multi van Vitaminstore): https://www.vitaminstore.nl/health/voedingssupplement/multi/algemeen-multivitaminen/vegan-multi-2. Zou je daar iets over kunnen zeggen?
Martine op 7-2-2019 - 11:03
Hoi Marleen, de multi van Vitaminstore ziet er okay uit. De doseringen van de meeste vitamines zijn goed. Er zit wel heel veel vitamine D in voor dagelijks gebruik (4 keer zo veel als de normale aanbevolen dosering). Als je bloedwaardes voor vitamine D al goed zijn, heb je zo'n hoge dosering in ieder geval niet nodig, maar ik weet niet of je er nadelige bijwerkingen van zou kunnen krijgen om zo veel te nemen.
Martine op 13-2-2019 - 13:51
Hoi Ik neem al jaren methylcobalamine van Solgar, maar zag nu dat deze van de Vitaminstore veel goedkoper zijn voor dezelfde dosering . Zouden deze even werkzaam zijn? Deze van Solgar werken perfect (bij bloedanalyse was B12 veel te hoog zelfs, dus neem ik eentje om de dag)
Anouk op 16-3-2019 - 12:33
Hallo! Bedankt voor deze revieuw! Ik heb zelf die van de Etos en daar staat dat je ze elke dag moet nemen, is dit aan te daden of een paar keer per week? Gr
Martine op 17-3-2019 - 9:42
Hoi Anouk, de Green vega multi van Etos is inderdaad voor dagelijks gebruik.
Cindy op 16-3-2019 - 12:58
Hallo, Ik had een vraagje over deze vitaminen: wat vind jij ervan? https://www.dm.de/das-gesunde-plus-omega-3-leinoel-1000-kapseln-p4010355022448.html Alvast bedankt!
Martine op 17-3-2019 - 9:46
Hoi Cindy, deze lijnzaadolie met toegevoegde vitamines is helaas niet zo nuttig in mijn optiek. Er zijn te weinig vitamine B12 in en te veel B6. Lijnzaadolie is een bron van omega 3 vetten, maar bevat alleen de ALA vorm, wat ook in verschillende gewone voedingsmiddelen zit. Als je omega 3 wilt suppleren kun je beter een algenolie supplement met DHA nemen.
Caitlin op 19-3-2019 - 13:35
Hoi Martine, Alvast bedankt voor dit artikel en je reacties, echt heel behulpzaam! Ik heb een paar vraagjes! Ik slik nu vegan omega 3 van body&fit shop (2 per dag), wat is jouw mening hierover? Link: https://www.bodyenfitshop.nl/vegan-omega-3/?channable=e24223.NTAyMzI&variation=240%3D2176&gclid=Cj0KCQjwpsLkBRDpARIsAKoYI8y2ds564Fx8854ObSf8tBDGI3QF1_nJn-8DdNslhwSnA4ljmeVDqFMaAjkiEALw_wcB#240=2176 Ook slik ik vitamine B12 en D van de albert heijn maar wil graag overstappen naar de vega multi van de etos en dan de vit B12 en vit D achterwege laten, is dat oke? En ik slik een aparte magnesium capsule van lucovitaal. Magnesium wil ik blijven bijslikken omdat ik merk dat ik hier erg baat bij heb ivm sport. Heb jij nog aanraders voor magnesium supplementen? Ik heb ook gehoord van magnesium olie ipv oraal toedienen. En er zijn veel magnesium vormen, welke kan ik het best nemen? Groetjes Caitlin
Martine op 20-3-2019 - 21:50
Hoi Caitlin, de omega 3 van B&F is prima. Dagelijks 1 capsule is wel genoeg, of om de dag 2. Als je de vegan multi van Etos neemt hoef je inderdaad niet per se ook nog losse B12 en D te nemen, zeker als je ook nog wat verrijkte producten zoals plantaardige melk gebruikt. Magnesium krijgen de meeste vegans ruim voldoende binnen uit hun voeding, dus tenzij je specifieke gezondheidsklachten hebt, hoef je dit niet te suppleren. Als je wel gezondheidsklachten hebt, overleg dan met je huisarts wat je het beste kunt doen.
Caitlin op 25-3-2019 - 12:21
Bedankt voor je antwoord! Ik ga er mee aan de slag :)
Louise op 29-5-2019 - 7:24
Hoi Martine, Ik eet zelf veganistisch en geef borstvoeding aan een kindje van 5 maanden. Ik slik zelf VSM mam en neem daarbij Opti 3. Deze kunnen in combinatie met borstvoeding maar de VSM is niet speciaal voor veganisten of vegetariërs. Voor mijn dochter van 4 geef ik extra opti3 om de dag en 5 druppels b12 van vitamine bottle. Zij eet zo goed als veganistisch. Wat zou je vooral voor kinderen aanraden? Bedankt
Martine op 29-5-2019 - 16:23

Hoi Louise, ik heb net even de VSM mam en de vitamin bottle opgezocht, en de dosering B12 in beide supplementen is helaas te laag voor veganisten. Ik zou op zoek gaan naar een B12 supplement met een hogere dosering, zoals deze spray van Kruidvat. https://www.kruidvat.nl/kruidvat-vitamine-b12-spray/p/4748423

Hier kun je meer lezen over de juiste doseringen B12 voor verschillende leeftijden: https://veganwiki.nl/a/Vitamine_B12#Dosering . Als je behoefte hebt aan een gedetailleerd advies, is het misschien fijn om een consult te doen bij mij, of bij een vegan diëtist. Dit kun je vaak vergoed krijgen van je zorgverzekeraar.

Louise op 30-5-2019 - 9:22
Bedankt voor je snelle reactie!
Suus op 1-6-2019 - 6:45
Hoi Martine. Ik heb me rotgezocht naar de “perfecte” multi. Mijn zoon en ik slikte 2 jaar geleden ook een multi en toen kregen we inderdaad een verhoogde b6 (laat regelmatig testen) advies van de huisarts was toen onmiddelijk stoppen met de multi. We slikken nu b12, D, omega 3 en nog een aantal dingen en ik merk dat het teveel wordt. Ik heb zojuist de vegetarian (ze zijn vegan) multi van Orthica besteld. Die leek me goed. Zou jij willen kijken? Ik zie dat er chlorella in zit, er staat alleen niet bij of dat een bron van omega 3 is. Die moet er wel in namelijk. (Of alsnog bijgeslikt). Groetjes Suus
Martine op 1-6-2019 - 19:12
Hoi Suus, de multi van Orthica ziet er okay uit. Voldoende B12, D, jodium en calcium. Niet enorm veel B6, maar toch wel flink meer dan de ADH. De hoeveelheid ijzer is ook behoorlijk hoog, sommige mensen krijgen daar last van hun darmen van. Er zit geen nuttige hoeveelheid Omega 3 in, dus die zou je alsnog los erbij moeten nemen.
Noa op 15-6-2019 - 1:32
Hallo Martine, Wat vind je van de multivitamine van Flinndal? Ik neem zelf die van 50+ vrouw. Ben benieuwd of alles daar voldoende inzit volgens jou. Gr. Noa
Martine op 17-6-2019 - 9:52
Hoi Noa, ik heb de 50+ vrouw van Flinndal even opgezocht en deze bevat maar heel weinig B12. Als je (grotendeels) plantaardig eet, zou je dat er dus sowieso extra bij moeten slikken. Liefst, dagelijks 100 mcg of twee keer per week 1000 mcg. Deze multi bevat ook geen omega 3. Verder is de samenstelling van okay. Er zit niet gevaarlijk veel van bepaalde stoffen in.
Nadia op 9-8-2019 - 9:54
Ik neem nu al een tijdje vegvit multi, mede dankzij dit artikel. Nu ik nog eens naar de hoeveelheden kijk zie ik dat de b12 maar 50mcg per dag is. Dat staat hierboven in het artikel als ruim voldoende, echter is de ADH 100-250 mcg. Ik zie dat dit hier in de comments ook steeds gezegd wordt, maar in het artikel staat dus nog steeds dat 50 mcg genoeg is. Zou dat niet aangepast moeten worden?
Martine op 9-8-2019 - 14:09
Hoi Nadia, er is veel discussie over hoeveel B12 genoeg is. Sommige diëtisten zijn van mening dan een supplement van 25 mcg genoeg is, anderen bevelen 250 mcg aan. Er zijn (vrijwel) geen multivitamines met 100-250 mcg B12. De Vegvit is daarom met 50 mcg één van de betere keuzes. Als je daarnaast ook nog B12 binnenkrijgt uit verrijkte zuivel- en vleesvervangers, kan dat voldoende zijn. Maar eigenlijk is het beter om gewoon een los B12 supplement van 100-250 mcg te nemen, in plaats van, of in aanvulling op de multi. Daarom heet dit artikel ook de valse veiligheid van multivitamines.
Anna op 7-9-2019 - 20:21
Hoi Martine, zou je eens naar de Vegan Multivitamin & Mineral Supplement van Deva willen kijken? Er zit veel B12 in (100mcg) en een mix kruiden/plant toevoegingen (levert wellicht wat omega 3 op?), maar ook 12.5mg B6 (is dat teveel?) en ze gebruiken D2 ipv D3. Hoor graag hoe jij deze samenstelling beoordeelt. Dank je wel!
Martine op 8-9-2019 - 21:51
Hoi Anna, 12,5 mg B6 is inderdaad vrij veel. Deze multi zou ik daarom liever niet dagelijks nemen. Er zit (vrijwel) geen omega 3 in. De hoeveelheid B12 is wel goed. D is aan de lage kant, maar wel okay.
LM op 19-9-2019 - 15:42
Echt een goed artikel! Een vraag: rood vlees zou ongezond zijn vanwege het aanwezige heemijzer, maar wat voor soort ijzer bevatten supplementen eigenlijk meestal? Ik kom er niet wijs uit of bijvoorbeeld ijzer(II)fumaraat (Etos), Iron Amino Acid Chelate (Vegetology) en Iron Aminoate Complex (Animal Parade) heemijzer of non-heemijzer zijn... Of kunnen vegan tabletten per definitie geen heemijzer bevatten, omdat alleen dierlijke producten dat bevatten? Ik kan mij zo voorstellen dat heemijzer ook synthetisch kan worden gemaakt. Trouwens, mocht je er de gelegenheid toe hebben, een vergelijking over multi's voor (kleine) kinderen zou erg handig zijn. Ik denk dat veel ouders geneigd zijn een multi aan hun kinderen te geven, zeker als het lastige eters zijn en je leest dat het RIVM bij sommige kinderen enkele tekorten constateerde.
Martine op 23-9-2019 - 10:00
Hoi LM, vegan supplementen bevatten vooralsnog altijd non-heemijzer. Vegan heemijzer is nog maar net uitgevonden, en wordt voorlopig alleen gebruikt in de Impossible Burger, nog niet in supplementen. Ik zal eens overwegen om ook een review van kindermulti's te doen. Dankjewel voor de tip!
LM op 24-9-2019 - 17:44
Goed om te weten, erg bedankt!
Annet op 25-10-2019 - 22:31
Beste Martine, ik heb het advies gekregen om B6 aan te vullen en aangezien ik sinds een maand veganistisch eet wil ik dit graag aanvullen met een B complex. Wat vind je van de samenstelling van de Actief Vitamine B complex van Bonusan? Of zou je toch voor een multi gaan? Lange tijd hoge dosering vit D aangevuld en ben van plan omega 3 apart te nemen. Alvast bedankt.
Martine op 13-12-2019 - 18:01
Hoi Annet, Voor veganisten is het vooral belangrijk om B12 aan te vullen. B6 is juist een van de vitamines waar je snel te veel van binnenkrijgt, dus die je beter niet kunt suppleren. Ik heb even gekeken en de Actief B complex Bonusan bevat vrij veel B6. Ik zou daarom afraden om deze dagelijks te nemen. De hoeveelheid B12 is bovendien aan de lage kant voor de vorm van B12 die erin zit. Als het cyanocobalamine was, zou dit genoeg zijn, maar adenosyl- en methylcobalamine zijn minder stabiel, waardoor vegan diëtisten adviseren om hier dagelijks 1000 mcg van te nemen.
Angelique op 26-10-2019 - 21:22
Beste Martine, welke multivitamine is aan te raden voor een kleuter van vijf? Ik zie door de bomen het welbekende bos niet meer eerlijk gezegd..... ;-) Hartelijke groet en bedankt vast, Angelique
Martine op 13-12-2019 - 18:05
Hoi Angelique, sorry voor het late antwoord. Je kunt je kleuter bijvoorbeeld Veg1 multivitamine geven. Die hebben een lekkere fruitsmaak. Kinderen tot 12 jaar kunnen dagelijks een half tabletje nemen. De hoeveelheid B12 hierin is voor vegan kinderen echter aan de lage kant, dus als je kindje geheel of grotendeels plantaardig eet, zou je er nog extra losse B12 bij kunnen geven. Dagelijks 100 mcg of twee keer per week 500 mcg. https://www.veganisme.org/voeding/voedingsstoffen/vitamine-b12/
Cora op 24-11-2019 - 0:12
Hallo. Ik gebruik sinds kort een multi balans van Van der Pigge in Haarlem. Kun je hier ook iets over zeggen? Ben trouwens ook op zoek naar een calcium van 500mg ivm botontkalking. Gebruik nu solgar maar vind de tabletten erg groot. Heb je daar ook zicht op?
Martine op 13-12-2019 - 17:11
Hoi Cora, ik heb even gekeken en de Multi balans van Van der Pigge bevat vrij veel B6. Ik zou daarom afraden om deze dagelijks te nemen. De hoeveelheid B12 is bovendien aan de lage kant voor de vorm van B12 die erin zit. Als het cyanocobalamine was, zou dit genoeg zijn, maar adenosyl- en methylcobalamine zijn minder stabiel, waardoor vegan diëtisten adviseren om hier dagelijks 1000 mcg van te nemen. Calcium supplementen zijn helaas altijd vrij groot, omdat calcium een stof is waar we relatief veel van nodig hebben.
Frans op 17-2-2020 - 22:16
Volgens de klantenservice van de Etos is de Multi Green Vega uit het assortiment. Als alternatief raden ze de Orthica aan.
Martine op 18-2-2020 - 9:09
Hoi Frans, dat is jammer! Ik zou als alternatief eerder Veg1 van de Vegan Society aanraden.
Mama op 7-4-2020 - 21:54
Goededag, Welke biologische vitamine(gummy liefst) met niet teveel suiker(en niet van Monsanto, zoals Solgar)is het beste aan te raden voor kinderen die niet veel vitamines via voeding binnen krijgen? Yummygums bevat overigens erg veel suikers.
Martine op 8-4-2020 - 13:43
Hoi Mama, VegVit is een goede complete multi met weinig suiker. Deze is echter niet zo makkelijk in te nemen voor kinderen, dus die zou je dan fijn moeten maken en bijvoorbeeld in een hapje met geprakte banaan geven o.i.d. Een andere optie is Veg1. Dez is wat minder compleet, maar bevat wel de belangrijkste voedingsstoffen voor vegans en de tabletjes hebben een lekkere fruitsmaak. Veg1 bevat wel suiker, maar met 1 tabletje per dag valt de hoeveelheid suiker die kinderen hiermee binnenkrijgen erg mee.
Enno van der Velxe op 8-4-2020 - 11:10
Hoi Martine, dank voor je uitstekende overzicht. Als vegetariër heb ik steeds de Vega Tabletten van de Etos geslikt, maar die bestaan dus niet meer. Verder slik ik ik sinds enige tijd, op jouw advies, er ook Vit D en Omega 3 bij (allebei van Vegetology). En eigenlijk zou dan B12 er bij voldoende zijn, is een Multivitamin niet nodig. Maar alle B12 supplementen die ik zie bevatten 1000mcg B12, veel meer dan wat volgens jou nodig is. Dus mijn vraag is: weet jij waar ik tabletten kan kopen met 50mcg B12? Alvast bedankt, Enno
Enno van der Velde op 8-4-2020 - 11:19
Hoi Martine, ik lees hierboven dat er eigenlijk 100-250 mcg per dag, of 1x 1000 mcg per week wordt aangeraden. Ik zou zelf de voorkeur geven aan een dagelijkse inname, dus weet je welke ik dan kan nemen (100-250 mcg)?
Martine op 8-4-2020 - 13:48
Hoi Enno, vegan diëtisten bevelen inderdaad aan om dagelijks 100 mcg B12 te nemen óf twee keer per week 1000 mcg. Als je dagelijks B12 wilt nemen kun je bijvoorbeeld de 100 mcg tabletten van Holland&Barrett gebruiken. Zie ook mijn artikeltje over B12 op deze site voor meer uitleg en informatie.
Enno van der Velde op 9-4-2020 - 0:21
Hoi Martine, dank voor je snelle antwoord en je adviezen. Ik heb inmiddels ook gelezen (op veganwiki) dat je als 65+ -er het beste 500-1000mcg B12 kunt nemen dagelijks. Ik heb gezien dat er hier een G&w gezonheidswinkel is die B12 verkoopt van Solar, dus daar ga ik kijken. Dank voor alle informatie!
Martine op 9-4-2020 - 13:59
Graag gedaan Enno. Het klopt inderdaad dat de aanbeveling voor 65+ -ers hoger is.
Joyce op 28-4-2020 - 11:23
Goedemorgen, wat is de ervaring/advies rondom total health (multitablet) van Body en Fit? Iemand kennis/ervaring? Ik slik deze al jaren maar geen idee of deze nog passend is volgens de laatste ontwikkelingen. Ik hoor het graag, dank alvast!
Martine op 24-8-2020 - 11:48
Hoi Joyce, sorry voor de zeer late reactie. Ik heb even gekeken en de Total Health multi bevat te weinig B12 voor mensen die plantaardig eten. Verder zie ik dat er visolie in zit, dus dit supplement is niet vegan.
Marian op 3-5-2020 - 19:37
Dag Martine,afgelopen week is bij Etos weer de Vega multi green vitaminen in het assortiment terug. Ik gebruikte ze ook dus meteen maar gekocht. Wat mij opviel was dat de Vit E is verlaagd. Van 100% naar 67% DRI. De rest is nog wel hetzelfde. Gelukkig had ik mijn laatste doosje bewaard om na te checken. Alvast bedankt voor je antwoord! Met vriendelijke groet, Marian.
Martine op 24-8-2020 - 11:53
Hoi Marian, Fijn dat de Etos multi weer terug is! Vitamine E zit ook in plantaardige olie en producten zoals pindakaas, dus hier heb je niet snel tekort aan. Klopt het dat er ook geen vitamine D en jodium meer in zit? Dat maakt het wel een minder goede optie voor een vegan multivitamine.
Sven op 3-6-2020 - 15:29
Beste Martine, Ik heb gisteren een multivitamine van New Care gekocht. Nu twijfel ik sterk of de dosering van de aanwezige vitaminen goed is. Ik word er niet veel wijzer van... Mvg, Sven Wiersma
Martine op 24-8-2020 - 14:29
Hoi Sven, de New Care multi ziet er chique uit, maar voor veganisten bevat deze niet de optimale hoeveelheid voedingsstoffen. De B12 die erin zit is een alternatieve vorm (niet cyanocobalamine), waardoor de dosering veel hoger zou moeten zijn, zie het B12 artikel voor meer informatie. De hoeveelheid B6 daarentegen is aan de hoge kant.
Magda op 8-7-2020 - 14:03
Beste Martine, Ik heb Multi balans van van der Pigge gekocht wat kan jij hier over zeggen is dat voldoende als je geen vlees eet
Martine op 24-8-2020 - 16:01
Hoi Magda, over de multi van Van der Pigge zou ik eigenlijk hetzelfde willen zeggen als over die van New Care hierboven. Ziet er veelbelovend uit, maar voor veganisten bevat deze niet de optimale hoeveelheid voedingsstoffen. De B12 die erin zit is een alternatieve vorm (niet cyanocobalamine), waardoor de dosering veel hoger zou moeten zijn, zie het B12 artikel voor meer informatie. En de hoeveelheid B6 die erin zit is echt aan de hoge kant. Ik zou deze daarom niet dagelijks nemen.
Andrey op 10-8-2020 - 2:27
Beste Martine, Ik gebruik nu een tijdje de volgende combinatie: 1x per dag VegVit van Vegetology 2x per week "Algenolie met vitamine D3" van Arctic Blue Is dit een veilige dosis/combinatie (en krijg ik hiermee voldoende B12, D, IJzer en Omega-3 binnen)?
Martine op 24-8-2020 - 17:47
Hoi Andrey, dat is een prima combinatie. Een multivitamine is geen vervanging voor gezonde voeding, maar in combinatie met een gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende voedingsstoffen binnen en ook geen overdosis.
Rob op 27-8-2020 - 9:41
Hoi Martine; ik ben 55 en sport 3 a 4 keer in de week( kracht en cardio). Ik neem al magnesiumcitraat. Eet weinig rund- en varkensvlees; wel vlees van kip. Wat vind je van de multi van powersupplements; https://www.powersupplements.nl/natural-multi en Centrum men 50plus; https://www.centrumvitamine.nl/product/centrum-men-50 Aan te raden of niet? Of beter alleen magnesium, vit. b12, vit. D?
Martine op 8-9-2020 - 10:54
Hoi Rob, om je een persoonlijk advies te kunnen geven zou ik je volledige voedingspatroon moeten analyseren. Als je dat wilt, neem dan even contact op via de mail op contact@vegetus.nl. De multivitamines waar je naar linkt zijn okay, maar voegen niet veel toe aan een gevarieerd gezond eetpatroon.
Door op 25-9-2020 - 12:49
Hoi Martine, Bedankt voor het stuk over de multivitamine... Ik heb 2 dochters (wel beide "volwassen" die nu 1 jaar Vegan eten (daarvoor vegetarisch) en ik heb een aantal maanden geleden op advies van iemand de "Vegan Multiple van Solgar" in huis gehaald. Maar ik begrijp uit jouw stuk dat ik beter over kan stappen naar die van Etos en dan de Omega 3 erbij laten slikken. Nu hoorde ik de de Happypear ook een multivitamine heeft gefabriceerd en verkoopt, kun je daar eens naar kijken of die compleet is? (het makkelijkste is als alles in 1 pil zit ;) Groetjes Door Ps; er staat op het potje van de Solgar dat er 8mg B6 in zit (nog hoog, maar géén 16mg, zouden ze het verlaagd hebben?
Lilian de Ruiter op 29-9-2020 - 10:22
Hoi, Wat vind je van deze: https://www.levenzonderafval.com/a-55463103/multivitaminen/multivitaminen-vegums-navul-120-stuks/#description En deze als aanvulling erbij: https://www.levenzonderafval.com/a-60720416/multivitaminen/omega-3-vegums-navul-120-stuks/#description Ben benieuwd! Hartelijke groet, Lilian
Susan op 24-10-2020 - 10:46
Beste Martine, Hoe zit dat dan met Orthica https://www.orthica.nl/vegetarian-multi Ik ben veganist.
Debby op 27-11-2020 - 14:01
Hoi marine, ik slik de elke dag capsules van vitakruid, daarbij omega 3 forte van Bonusan, magnesium van vitakruid en aswaganda. Ik ben vooral benieuwd naar de elke dag van vitakruid en de omega van Bonusan. Hartelijke groet,debby
Isa op 7-6-2021 - 9:50
Heeft iemand ervaring met de multi vitamine van https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi ?
Soren op 8-6-2021 - 8:57
Heeft iemand ervaring met de multi vitamine van https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi Ik lees hierboven dat anderen ook online kopen bij deze winkel, heeft iemand deze weleens geprobeerd?
Thamara op 19-8-2021 - 17:16
Hoi! Al een aantal jaar geleden begonnen met de betaalbare en toegankelijke Multi Green van de Etos als toevoeging op mijn voedingspatroon. Nu zag ik dat ze de verpakking vernieuwd hebben en heb ik mijn oude doosje er even naast gehouden. De vitamine D is veranderd van D2 (ergocalciferol) naar D3 (cholecalciferol). Misschien handig om te weten, ik weet zelf niet of het veel uit maakt.
Inez op 30-8-2021 - 7:11
Zojuist lees ik de laatste reactie van Thamara over de wijziging van de multivitaminetablet van Etos. D3 is toch dierlijk??? Dat zou echt van de zotte zijn omdat ie juist geschikt moet zijn voor vegans.
Martine op 1-9-2021 - 14:03
Hoi Inez, sinds een aantal jaar bestaat er ook vegan vitamine D3, gemaakt uit korstmos.
Froukje op 14-9-2021 - 22:20
Hallo, zijn de hoeveelheden vitaminen van Care alles in 1 multi van AlbertHeijn ook voldoende?
Torsten op 21-9-2021 - 9:39
Ben benieuwd wat jullie van de Fairleaf Vegan Multivitamine vinden?
Wombosi op 27-11-2022 - 12:03
De Etos Multi Green Vega is al een tijd niet meer verkrijgbaar of zelfs uit het assortiment. Weet iemand een goed alternatief?

Schrijf een reactie