Vegan omeletrolletjes – khandvi

door onder Hapjes
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 15 rolletjes
Vegan omeletrolletjes, khandvi

Mmm, vegan 'ei' van kikkererwtenmeel! Ik maak al regelmatig de ultieme vegan quiche, snelle quiche), kikkererwten-tofu, fritters en omeletjes van, dus toen ik op de Vegan Richa dit recept zag voor Indiase omeletrolletjes (khandvi) moest ik dat natuurlijk ook proberen. Ik maakte ze voor de jaarlijkse kerstproeverij van de plaatstelijke PvdD, en de gasten smulden ervan. Je kunt dit bijvoorbeeld serveren als voorgerecht, als hapje bij de borrel, of als onderdeel van een buffet.

Net als bij sommige andere recepten met kikkererwtenmeel moet je voor deze rolletjes een dun beslag maken, dat je vervolgens kookt in een pannetje tot het een dikke saus wordt. De hete saus smeer je dan vlug uit tot een dunne plak op een glad oppervlak, zoals een glazen snijplank of een stuk alufolie. De uitgesmeerde plak laat je het kort afkoelen en opstijven. Vervolgens snijd je hem in reepjes die je oprolt.

Eventueel kun je voor het oprollen nog wat vulling erover strooien, zoals verse kruiden of fijngesneden geroerbakte groente. Ook kun je de rolletjes nog afmaken door er kruidenolie of nog meer verse kruiden over strooien, maar dat is niet per se nodig. Ik wil ook eens proberen om dit recept om te werken naar tamagoyaki, Japanse rolletjes van dunne omelet.

Als je dit recept wilt verdubbelen, kook het beslag dan in twee porties. Met één portie kun je namelijk een hele plaat volsmeren en dan moet je even wachten tot het afgekoeld is voor je verder kunt met de tweede portie. Als het gekookte beslag eenmaal afkoelt kun je het niet meer goed uitsmeren, dus voor de tweede portie moet je het vers koken.

Ingrediënten

  • 1/4 kop kikkererwtenmeel
  • een flinke snuf asafoetida (optioneel)
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 mespunt cayennepeper (optioneel)
  • 1/4 theelepel kurkumapoeder
  • 1/4 theelepel zout of kala namak
  • 1 theelepel plantaardige olie
  • 2 eetlepels ongezoete of naturel sojayoghurt
  • 1/2 (120 ml) kop water

Bereiding

Doe het kikkererwtenmeel in een kom met alle ingrediënten t/m de sojayoghurt. Meng er geleidelijk het water door, zodat je eerst een dik beslag krijgt waar je alle klontjes eruit kunt roeren. Als het beslag mooi glad is kun je de rest van het water erbij doen. Een snellere manier om het beslag te mengen is met een blender of staafmixer.

Zet een kleine sauspan om middelhoog vuur en kook al roerend het beslag een minuut of 3 tot het een dikke gladde massa vormt. Nu moet je het gekookte beslag uitsmeren. Zorg dat je een schoon, glad werkoppervlak (bijv. glazen snijplank of alufolie) hebt en werk snel. Schep met een spatel al het gekookte beslag op je werkoppervlak en druk het een beetje plat. Smeer het nu met vlugge, lange slagen uit tot een dunne laag van 1-2 millimeter. Het beslag koelt nu heel snel af, wordt stijf en gaat dan aan je spatel kleven. Zorg dus dat je het goed uitsmeert voor dit gebeurt en laat het dan verder met rust.

Laat het uitgesmeerde beslag nog 5 à 10 minuten afkoelen. Als je de rolletjes wilt vullen met verse kruiden of geroerbakte groente kun je die er nu over verdelen. Snijd het afgekoelde beslag in smalle repen en rol die voorzichtig op. Leg de rolletjes op een bordje en garneer ze eventueel met extra kruiden en/of specerijenolie (Indiaas: tadka). In de koelkast blijven ze twee-drie dagen goed. Serveer warm of op kamertemperatuur.

4 Reacties

Anne Persoon op 28-12-2017 - 16:25

Asafoetida wat ix dat ? Voor de specifieke ei smaak Kala Namak ! Leuk recept idee!

Martine op 29-12-2017 - 9:14

Asafoetida (ook wel: hing of duivelsdrek) is een Indiase specerij die een beetje naar knoflook smaakt. Het zout kun je inderdaad vervangen door kala namak.

Anna van Houten op 14-1-2018 - 18:46

Heb geprobeerd de Khandvi te maken en eigenlijk ging alles goed, alleen werd het uitgesmeerde beslag niet stevig genoeg om op te rollen (zag er mooi glad uit)! Wat ging er mis?

Martine op 15-1-2018 - 10:10

Hoi Anna, misschien dat je het beslag niet lang genoeg hebt gekookt? Op mijn fornuis wordt het heel snel gaar, maar je kunt eens proberen of het bij jouw steviger wordt als je het een paar minuutjes langer kookt.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.