Vegan kaassoep met broccoli

door onder Soepen
Kenmerken: , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 4-6 personen
Vegan kaassoep met broccoli

Deze soep smaakt naar oude kaas! Tenminste, dat denkt mijn smaak die inmiddels al zo'n vijf jaar geen koemelkkaas meer heeft geproefd. Het is in ieder geval een heel lekker hartig en prachtig geel soepje voor een koude winteravond. Het recept is geïnspireerd door de Cheddary Broccoli Soup uit het boek Isa Does It van Isa Chandra Moskowitz. Dit is één van mijn favoriete kookboeken. Echt een aanrader als je een goed vegan basiskookboek zoekt.

De kazige smaak van deze soep krijg je door de combinatie van ongeroosterde cashewnoten, miso, edelgist en citroensap. Deze ingrediënten kun je kopen bij een biowinkel. Ik heb ze altijd in huis, want ik gebruik ze ook in heel veel andere vegan kaas recepten. Als je geen sterke blender hebt is het slim om de cashewnoten even voor te koken of te weken, zodat ze wat zachter zijn. De soep is verder snel klaar, dus je kunt dit prima voor een doordeweekse maaltijd maken.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 stronk broccoli, in stukjes (stammetje schillen en meekoken)
  • 1 kleine winterwortel, in stukjes
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 750 ml water
  • 1 tuinkruiden bouillonblokje
  • 100 g ongeroosterde cashewnoten, eventueel 10 minuutjes voorgekookt of 2-4 uur geweekt
  • 250 ml water
  • 2 eetlepels shiro miso
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels citroensap
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Bereiding

    Verhit een pan op middelhoog vuur en fruit de ui in de olie tot hij glazig wordt. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Doe de broccoli, wortels, kurkuma, 750 ml water en bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken, tot de wortels zacht zijn.

    Maak ondertussen de cashewkaassaus door de geweekte cashewnoten met een blender of staafmixer te pureren met 250 ml water, de miso en edelgist. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren.

    Als de groenten gaar zijn voeg je de cashewsaus toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Het is lekker als er nog kleine stukjes broccoli en wortel zichtbaar zijn, maak de soep dus niet helemaal glad. Laat de soep nu nog 10 minuten zachtjes pruttelen zodat hij wat verder indikt. Voeg tot slot de citroensap en peper toe.

    Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat meer peper, zout en citroensap toe. Verdeel de soep over 4 kommen en garneer eventueel met wat paprikapoeder, kruiden, blokjes tomaat, of andere mooi gekleurde ingrediënten. Serveer met geroosterd brood.

    7 Reacties

    Marianne Helmich op 9-3-2018 - 20:19

    Bij de omschrijving van de bereiding is vergeten te vermelden wanneer het water moet worden toegevoegd. Ik neem aan 750 ml voor de bouillon en 250 ml voor de cashewkaassaus.

    Martine op 9-3-2018 - 20:36

    Hoi Marianne, dat klopt! Ik zal het recept zo even aanpassen. Dankjewel.

    Kim op 10-3-2018 - 19:38

    Vanavond gemaakt, erg lekker Martine! Gaat in het digitale receptenboek. Ik heb bruine miso gebruikt, dat had ik nog liggen en ging ook prima.

    Monique op 11-3-2018 - 8:34

    Dit is een van mijn favorieten uit Isa Does It. Als ik tegen mijn kinderen zeg dat we iets eten 'uit Isa', dan is de maaltijd bij voorkeur al goedgekeurd!

    Monique op 11-3-2018 - 8:35

    Dat moest natuurlijk 'bij voorBAAT al goedgekeurd' zijn :-)

    Marianne op 16-3-2018 - 13:26

    Ik heb de soep gisteren gemaakt en ik vond hem erg lekker. Dank voor je recept.

    Monique op 6-4-2018 - 8:32

    Jummie! Ziet er heerlijk uit! :)

    Schrijf een reactie

    Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.