Seitan ribs

door onder Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 4-6 porties
Seitan spare ribs, vegan

Mmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het niet hebt of te veel gedoe vindt. De versie op de foto is nog zonder jackfruit, dus dat ziet er ook al heerlijk uit.

De feestdagen komen eraan en in plaats van Wellington of andere chique dingen, zou je ook lekker vegan spare ribs kunnen eten. Frisse salade erbij, frietjes of geroosterde wortelgroente, gegrilde groente, tomatensalsa, goed uitgebakken champignons, dipsausjes. Smullen!

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = 1 flinke koffiemok

Voor de ribs

  • 1 blikje green jackfruit in brine (optioneel)
  • 3 eetlepels barbecue saus (optioneel)
  • 1 kop tarwegluten
  • 2 eetlepels edelgist
  • 2 eetlepels tapiocazetmeel of maizena (optioneel, voor een lossere textuur)
  • 2 theelepels gerookte (zoete) paprika poeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 3/4 kop water
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel liquid smoke (optioneel)

Voor de marinade (vervang evt. de marinade door een paar eetlepels barbecue saus)

  • 50 ml ketjap
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepel bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel vegan Worchestershiresaus
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

Als je jackfruit gebruikt moet je die eerst versnipperen en mengen met de barbecuesaus. Als je geen jackfruit gebruikt kun je deze stappen overslaan en de barbecuesaus weglaten. Open het blikje van de jackfruit en giet het vocht af. Versnipper de stukjes jackfruit met je vingers. Haal de ronde zaadjes eruit. Harde stukjes kun je in smalle reepjes snijden met een mes. Spoel de versnipperde jackfruit af onder de kraan en knijp vervolgens het overtollige vocht eruit. Meng de uitgeknepen jackfruit met de barbecuesaus en zet het even apart.

Nu gaan we de seitan maken. Breng water aan de kook in je stoompan of verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de tarwegluten met de edelgist en kruiden. Doe het water, de olie, sojasaus, mosterd, liquid smoke en de jackfruit erbij. Roer alles door elkaar met een lepel en kneed het deeg kort met de hand.

Verdeel het deeg in twee of drie stukken. Vorm van elk stuk deeg een platte rechthoek en verpak het in aluminumfolie. Laat 30 minuten stomen in je stoompan of bakken in de oven.

Haal de gare seitan uit de verpakking en snijd het alvast oppervlakkig in, zodat je het later makkelijk in reepjes kunt scheuren. Doe de seitan in een bakje met de marinade en laat het een paar uur tot een hele dag marineren (niet per se nodig, maar het wordt er wel lekkerder van).

Verwarm de oven voor op 200 graden of verhit een grillpan op middelhoog vuur met een beetje olie. Bak de seitan 20 minuten in de oven, of enkele minuten in de grillpan. Draai hem halverwege een keer om en smeer er eventueel overgebleven marinade op. Let op dat het niet aanbrandt.

Serveer met een lekker dipsausje, frietjes of geroosterde aardappels en een frisse smeuïge salade, bijvoorbeeld coleslaw.

10 Reacties

Maria op 19-12-2017 - 14:36

Bedankt voor het leuke recept. Hoe komt het dat je bij dit recept het deeg niet kneed op de manier zoals bij https://vegetus.nl/seitan-kipstukjes/?

Martine op 19-12-2017 - 14:42

Hoi Maria, je zou dit recept ook op die manier kunnen kneden. Dan krijgt het een wat dichtere textuur. Met de huidige bereidingswijze is het was losser en kruimerliger. Er zit echter geen tofu in zoals bij de kipstukjes, dus de textuur zal sowieso niet hetzelfde zijn.

Katharine in Brussels op 26-12-2017 - 8:37

Wow, looks delicious, and a wheat gluten and jackfruit combo is really novel. Cool beans!

Martine op 27-12-2017 - 11:24

Thanks Katharine!

Akke op 20-1-2018 - 16:15

Hoi, het ruikt super heerlijk maar ik krijg de seitan niet van de folie zonder de korst er af te trekken. Afkoelen helpt vast.Ik heb er licht olie opgedaan. Wat ging er mis? Groeten, Akke

Martine op 22-1-2018 - 14:55

Hoi Akke, dat is gek, dat heb ik zelf nog nooit gehad. Ik zou de seitan inderdaad even af laten koelen in het folie, zodat het een beetje losstoomt.

Hilde op 1-4-2018 - 20:01

Hee Martine, Lijkt mij een heerlijk recept. Maar ik heb een vraagje. Gebruik je de zoete ketjap in het seitan recept? Of kan het ook met gewone sojasaus? Als zoetmiddel zou ik diksap kunnen gebruiken... ?

Martine op 2-4-2018 - 11:40

Hoi Hilde, ik gebruik inderdaad zoete ketjap hiervoor, omdat zoet één van de belangrijke smaakmakers is voor spareribs. Met gewone sojasaus wordt dit recept te zout en niet zoet genoeg. Als je geen ketjap wilt gebruiken kun je het proberen met de helft van de sojasaus en een alternatief zoetmiddel.

Suze op 5-9-2018 - 10:19

Ik ga me er vanavond aan wagen :). Maar er staat 1 kop tarwegluten, nou heb ik nogal de neiging om enorme koppen thee te drinken, dus wat is de "kop"omgerekend in gewicht? Iets van 200 gram ofzo?

Martine op 5-9-2018 - 11:40

Hoi Suze, een kop tarwegluten is ongeveer 140 gram. Je kunt ook even het volume van je koppen nameten. Het zou ongeveer 240 ml moeten zijn. Dat heb ik voor de duidelijkheid nu ook even toegevoegd boven de ingrediëntenlijst.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.