Melk

Engels: non-dairy milk

Koemelk is gemakkelijk te vervangen door plantaardige melk. Er zijn veel verschillende varianten, maar in Nederland is sojamelk het goedkoopst en ook het makkelijkst te vinden. De meeste supermarkten verkopen wel een paar soorten op de afdeling met houdbare melk, meestal van de merken Alpro of Vivera, soms ook van een huismerk. Voor de soja in Alpro en Vivera melk is geen regenwoud gekapt. Niet iedereen vindt gewone sojamelk even lekker, maar zeker sommige varianten met een smaakje, zoals banaan, chocolade en macchiato smaken erg goed. Aan de melk is vaak vitamine B12 en calcium toegevoegd, zodat het net zo voedzaam is als koemelk.

Andere soorten plantaardige melk zoals rijstmelk, havermelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn vooral in natuurwinkels te koop, maar steeds meer supermarkten nemen ze ook in het assortiment op. Vooral notenmelk is erg lekker (denk vloeibare hazelnoten!), dus zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Welke melk moet ik kiezen?

Om te koken gebruiken wij meestal sojamelk omdat dit goedkoop (vergelijkbaar met biologische koemelk) en makkelijk te krijgen is. Je kunt sojamelk op precies dezelfde manier gebruiken als koemelk. In de meeste gerechten merk je niet of nauwelijks verschil in smaak, zeker niet als je kruiden of andere zoete of hartige smaakmakers toevoegt. In hartige gerechten, zoals sauzen en dergelijke, werkt ongezoete sojamelk het beste (let op: de naturel smaken bevatten zoetmiddel en soms vanille, neem dus echt een pak waar ongezoet op staat!). Voor zoetige gerechten, zoals cakes, koekjes, havermoutpap en smoothies kun je best de gezoete naturel sojamelk gebruiken.

Zelf plantaardige melk maken

Je kunt ook zelf plantaardige melk maken door noten, zaden of gekookte granen in de blender te pureren met water en deze vloeistof eventueel nog te zeven door een kaasdoek, schone theedoek of zakdoek. Meestal is zeven niet eens nodig, zolang de kleine overgebleven deeltjes niet zullen opvallen in het eindproduct. Handig voor als je even geen pak melk in huis hebt!

Recepten