Liquid smoke

Nederlands: vloeibare rook

Wat is het?

Liquid smoke is een geconcentreerd rook-aroma. Rook van een houtvuur wordt door buis naar een condensator geleid, waar de rook condenseert tot een vloeistof. Deze wordt verdund met water en in flesjes gestopt. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar die met verschillende soorten hout zijn gemaakt.

Waar gebruik je het voor?

Met vloeibare rook kun je je gerechten een subtiele (of minder subtiele) rooksmaak te geven. Het wordt vaak gebruikt in vleesvervangers zoals vegetarische worst of bacon, maar je kunt er ook stoofpotten en dergelijke mee op smaak brengen. Als je geen liquid smoke hebt kun je het vaak vervangen door gerookte paprikapoeder of rookzout.

Waar is het te koop?

Vloeibare rook is verkrijgbaar bij winkels die gespecialiseerd zijn in Amerikaanse producten, bijvoorbeeld Eichholz op de Leidse straat in Amsterdam. Je kunt het ook op internet bestellen. Voer even ‘liquid smoke kopen’ in op Google en je vind allerlei opties. Het schijnt dat de iets duurdere varianten lekkerder smaken dan de goedkope. Je hebt meestal niet meer dan een theelepeltje nodig per recept, dus een flesje gaat heel lang mee.

Recepten

Recepten met: "liquid smoke", "vloeibare rook".

Sesam-wortelmuffins, glutenvrij

Sesam-wortelmuffins, glutenvrij, veganistisch, zonder melk, zonder ei Door alle tahin en sesamzaadjes die erin zitten, zijn deze muffins kleine calciumkampioenen. Ze zijn ook nog eens erg lekker. Ideaal voor een snel ontbijtje of een gezond tussendoortje dus!

Indiase ‘omeletten’ van kikkererwtenmeel

Pudla, kikkererwtenmeel, veganistisch

Deze dikke Indiase pannenkoekjes van kikkererwtenmeel met fijngehakte groentes lijken qua uiterlijk een beetje op een omelet, maar de smaak en textuur houden het midden tussen een groentenburger en een hartige pannenkoek. Heel lekker, makkelijk te maken, voedzaam en gezond!

Ribollita

Ribolitta tomatensoep, veganistisch

Deze stevige Italiaanse maaltijdsoep is een voltreffer voor grote gezelschappen. Iedereen wil het recept van je hebben, ook de vleeseters! Ribollita betekent twee keer koken, dus dit recept maak je van te voren en hoef je op het moment suprême alleen maar op te warmen.

Mexicaans ‘draadjesvlees’ met ogenbonen

Jackfruit 'draadjesvlees' met ogenbonen, veganistisch

Schrik niet, dit draadjesvlees is geheel plantaardig! Het is gemaakt van jackfruit, een Zuid-Amerikaanse vrucht. Eet de malse gekruide jackfruit in een wrap, taco of pitabroodje, of gewoon met gekookte rijst en maak er een lekker frisse salade bij.

Curry met bloemkool en peren uit de oven

Bloemkoolcurry met peer uit de oven, veganistisch

Deze curry maak je niet in een pan, maar in een schaal in de oven. Handig als je er niet te veel naar om wilt hoeven kijken of het fornuis voor iets anders wilt gebruiken. De zoete smaak van de warme peren combineert fantastisch met de hartige smaak van de kokosmelk en specerijen.

De simpelste pannenkoeken

Pannenkoeken, veganistisch, zonder melk, zonder ei

De ingrediënten voor deze super eenvoudige veganistische pannenkoeken vind je in elk land en in elke keuken. Handig als je bij je oma pannenkoeken wilt bakken, of op de camping, eigenlijk overal waar je misschien geen eivervangers en plantaardige melk hebt.

Romige venkeltaart

Venkeltaart met notenroomvulling, veganistisch

Ik had in een ouderwetse hartige taart met lekker veel romige KAAS. Gelukkig weet ik ondertussen heel goed hoe ik dat moet oplossen zonder er koeien of andere dieren voor lastig te vallen.

Linzendal met wintergroente

Linzendal met pastinaak, koolrabi en wortel, veganistisch

Hollandse wintergroente en Indiase kruiden combineren verrassend genoeg heel goed met elkaar. De smaken van pastinaak, wortel en koolraap komen in deze curry heerlijk tot hun recht.