Sesam-wortelmuffins, glutenvrij

5 April 2013 onder Cake en gebak, Ontbijt
Kenmerken: ,
Voor: 12 muffins
Sesam-wortelmuffins, glutenvrij, veganistisch, zonder melk, zonder ei

Ik had zin om weer eens wat te bakken voor zelfgemaakte ontbijtjes en gezondere tussendoortjes, en dit recept voor glutenvrije muffins met tahin en wortel van Veggies on the counter sprak me erg aan. Ook David, die tahin normaal gesproken er bitter vindt, keurde de muffins goed.

Door alle tahin en sesamzaadjes die erin zitten, zijn deze muffins kleine calciumkampioenen. Eén muffin (van de 12) bevat 105 mg calcium. Afhankelijk van je leeftijdscategorie is dat meer dan 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Drink er een lekker glaasje verrijkte plantenmelk bij en je bent weer goed op weg om je quotum voor die dag te halen. Erg handig, want calcium is toch wel iets waar je extra op moet letten als je veganistisch eet.

Ik vind het heel leuk om te experimenteren met verschillende meelsoorten, dus ik had toevallig nog boekweitmeel en rijstebloem in de kast staan. Je kunt deze meelsoorten kopen bij biowinkels en molenaars, al haal ik rijstebloem zelf meestal bij de toko. De muffins zijn in principe glutenvrij, maar als je erg gevoelig bent voor gluten is het belangrijk om glutenvrij gecertificeerd meel te kopen, omdat er anders toch sporen van gluten in kunnen zitten.

Je kunt de muffins denk ik ook wel met tarwebloem of tarwemeel maken, maar dan moet de hoeveelheid vocht in het recept misschien een beetje worden aangepast. Ik zal dat binnenkort een keertje uitproberen. Als iemand me voor is hoor natuurlijk graag wat de resultaten zijn.

Als je geen zin hebt om losse muffins te maken kun je het beslag ook in een cakevorm bakken. De baktijd is dan wel langer, waarschijnlijk 40-50 minuten. Test met een prikker of mes of de binnenkant van de cake gaar is voor je hem uit de oven haalt

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 kop (140 g) boekweit meel
  • 1 kop (120 g) rijstebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad (of 1 theelepel no-egg)
  • 1/3 kop water
  • 1 kop plantaardige melk
  • 3/4 kop oersuiker of rietsuiker
  • 1/2 kop (135 g) tahin
  • 1 kop (110 g) geraspte wortel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 12 muffinvormjes in met margarine of olie. Meng in een grote kom het boekweitmeel en rijstbloem, bakpoeder, zout, kaneel en de sesamzaadjes. Meng in een andere kom het gemalen lijnzaad, water, melk, tahin en suiker tot een gladde caramel-achtige massa.

Voeg het natte mengsel toe aan het droge en roer met een garde of vork tot al het meel is opgenomen. Een paar klontjes zijn niet erg. Meng nu ook de geraspte wortel door het beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Zet de muffins in het midden van de oven en bak ze ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en haal ze dan uit de vormpjes. Op kamertemperatuur blijven ze enkele dagen goed, in de vriezer meerdere maanden.

6 Reacties

rozita van buel op 12-5-2013 - 7:55
hallo ik heb de sesam-wortelmuffins proberen te bakken met havermeel inplaats van de boekweit vanwege allergie voor boekweit verder mocht ik alles dus!!!! aan de gang maar het is helemaal niet gerezen en ook niet gaar geworden de buitenkant wel rook ook heerlijk maar niet te eten heb je een idee wat er fout is gegaan ik heb wel ketan-rijstmeel gebruikt omdat dat aangeraden wordt voor bakken ben benieuwd groet van rozita.
Martine op 13-5-2013 - 10:21

Hoi Rozita,

Leuk dat je ons recept geprobeerd hebt. Verschillende soorten glutenvrij meel hebben vaak ook heel verschillende eigenschappen. Als je dus een ander soort meel gebruikt dan in het recept staat, is het altijd spannend of het daarmee goed werkt. Ik ben zelf nog een echte beginner wat glutenvrij bakken betreft, en ik vind het dus moeilijk om te bepalen wat er bij jou mis is gegaan. Ik heb me net weer even verdiept in de eigenschappen van het meel. Onder andere deze site vind ik daarvoor erg nuttig: http://xgfx.org/the-big-cupboard/xgfx-pantry/.

Ik denk dat het bij jou mis is gegaan omdat je ketan/kleefrijstmeel/sweet rice flour hebt gebruikt in plaats van gewoon rijstmeel. Kleefrijstmeel is inderdaad handig om mee te bakken, maar de meeste recepten gebruiken het slechts in kleine hoeveelheden, in combinatie met andere soorten meel. Het is namelijk een nogal zetmeelrijk product, dat zoals de naam al zegt een kleverig resultaat kan geven. Misschien dat het daardoor lijkt alsof je muffins niet goed gaar zijn geworden. Probeer het dus nog eens met gewoon rijstmeel.

Ik zou zeggen dat je boekweitmeel inderdaad wel met havermeel zou moeten kunnen vervangen. Als het toch niet werkt zou je ook nog sorghum, teff of zelfs kikkererwtenmeel kunnen proberen in plaats van boekweitmeel. Als je baksels niet rijzen is het ook de moeite waard om te checken of je bakpoeder niet over de datum is, en bij twijfel nieuwe te halen. Heel veel succes! Laat een berichtje achter als je nog meer vragen hebt. Ik hoor ook graag wat je ervaringen zijn.

leontien op 26-1-2014 - 21:44
zou je hier ook iets anders kunnen toevoegen in plaats van de suiker. Die mag ik namelijk niet
Martine op 27-1-2014 - 11:05
Hoi Leontien, In het originele recept wordt agave siroop gebruikt als zoetmiddel, ook 3/4 kop. Mag je dat wel? Je kunt de suiker denk ik ook wel vervangen door hetzelfde volume fijngeprakte banaan met een paar druppels stevia voor wat extra zoetkracht. Succes!
Martine op 6-2-2020 - 13:40
Hallo Martine, met 300 gram half-om-half witte bloem en volkoren meel, 250ml water/plantaardige melk en een handje rozijnen worden ze ook erg lekker!
Martine op 9-2-2020 - 10:11
Hoi naamgenoot, fijn dat de muffins goed gelukt zijn!

Schrijf een reactie