Romige venkeltaart

door onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , ,
Voor: 2-4 personen
Venkeltaart met notenroomvulling, veganistisch

Ik had van de week zin in een ouderwetse hartige taart met lekker veel romige KAAS. Gelukkig weet ik ondertussen heel goed hoe ik dat moet oplossen zonder er koeien of andere dieren voor lastig te vallen. Er lagen nog een paar venkelknollen in de koelkast en die lenen zich natuurlijk prima voor hartige taarten.

Ik heb de vulling van de taart wat extra smaak gegeven door er verkruimelde blokjes vegan blauwschimmelkaas van Sheese door te mengen. Je kunt deze eventueel vervangen door je eigen favoriete vegankaas of een andere smaakmaker zoals fijngehakte walnoten, zongedroogde tomaatjes of olijven.

Als hoofdgerecht is deze taart genoeg voor 2 grote of 3 gemiddelde eters. Je kunt hem ook als bijgerecht serveren met bijvoorbeeld een salade of soep, dan heb je aan dit recept zeker genoeg voor 4 mensen. Lekker voor het kerstdiner!

Ingrediënten

  • 2 kleine venkelknollen, in reepjes
  • 2 uien, in reepjes
  • 2/3 kop ongeroosterde cashewnoten en/of blanke amandelen, enkele uren voorgeweekt en afgegoten
  • 1 kop water
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eetlepels edelgist vlokken
  • 2 eetlepels witte wijnazijn of citroensap
  • 1 1/2 eetlepel tapiocameel of maizena
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel versgemalen peper
  • 50 gram blokjes stevige veganistische kaas of een andere lekker hartige toevoeging (zie boven)
  • 5 blaadjes vegan diepvries bladerdeeg of deeg voor hartige taart, ontdooit

Bereiding

Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan en bak de reepjes venkel en ui een minuut of 10 tot ze gaar zijn en goudbruin beginnen te worden. Schep ze regelmatig even om, zodat ze niet aanbranden. Zet het groentemengsel apart en laat het een beetje afkoelen.

Doe ondertussen alle ingrediënten voor de notenroom (cashewnoten t/m peper) in de mengkom van je foodprocessor, staafmixer of blender en pureer alles tot een gladde massa. Afhankelijk van de kracht van je apparaat kan dit enkele minuten duren. Meng de notenroom en de blokjes kaas en/of andere toevoegingen door de gebakken venkel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een lage ronde bakvorm (of een springvorm) van 25 cm met het diepvriesdeeg. Vul de deegbodem met het venkel-room mengsel en spreid het gelijkmatig uit met een grote lepel. Zet de bakvorm in de oven en bak de taart 30 minuten tot de korst en bovenkant goudbruin zijn. Laat de taart voor het serveren liefst een minuut of 10 afkoelen en opstijven.

Variatie

  • Venkel-champignontaart: vervang één venkelknol door 250 gram in schijfjes gesneden champignons.
  • 6 Reacties

    Suzanne op 11-2-2013 - 0:36

    Ik heb 'm vanavond gelijk maar geprobeerd, deze taart. Maar dan met knolselderij en zelfgemaakt taartbodemdeeg. Errug lekker, ga 'm beslist nog eens maken met venkel.

    Martine op 11-2-2013 - 11:09

    Goed idee om knolselderij te gebruiken in plaats van venkel, lijkt me heel lekker!

    Miriam op 11-2-2013 - 15:47

    Ziet er heerlijk uit, maar ik zou het met venkel doen. Ieder zijn smaak zeker?

    Suzanne op 13-2-2013 - 10:59

    We hadden geen venkel in huis maar wel knolselderij. Vandaar :-)

    Inez op 26-9-2015 - 11:03

    Erg goed deze taart. Het notenmengsel is natuurlijk vloeibaar dus ik was positief verrast over hoe mooi "gestold" de taart was. Ik maakte de taart met prei. Vond ik goed passen. De overige hartige taarten vielen overigens ook in de smaak (linzen /kikkererwtenmeel / tofu)

    Martine op 29-9-2015 - 10:16

    Fijn dat het goed gelukt is! Met prei lijkt me ook heerlijk. Dankjewel voor de feedback.

    Schrijf een reactie

    Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.