Curry met bloemkool en peren uit de oven

door onder Avondmaaltijd, Bijgerecht
Kenmerken: , , , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 3-4 personen
Bloemkoolcurry met peer uit de oven, veganistisch

Deze curry maak je niet in een pan, maar in een schaal in de oven. Super simpel en handig als je er niet te veel naar om wilt hoeven kijken of het fornuis voor iets anders wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat je gasten te eten krijgt. Het recept is gebaseerd op een gerecht uit het boek The Complete Guide To Vegan Food Substitutions van Celine Steen en Joni Marie Newman.

De bloemkool wordt door het bakken in de oven licht geroosterd en krijgt daardoor een lekker smeuïge textuur zonder dat hij te zacht wordt. De zoete smaak van de warme peren combineert fantastisch met de hartige smaak van de kokosmelk en specerijen.

Serveer de curry met rijst of kruidige couscous. Als je de kikkererwten weglaat is dit gerecht geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Serveer het dan bijvoorbeeld met deze Tandoori tofu, die je tegelijkertijd in de oven kunt bakken.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel garam massala
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel gemberpoeder of geraspte gember
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 200 ml kokosmelk (klein kartonnen pakje, of een half blik)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 2 peren, geschild, ontpit en in parten gesneden
  • 1 1/2 kop (1 blik) gekookte kikkererwten (optioneel)
  • 1/2 kop geroosterde cashewnoten of amandelen (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de olie, specerijen, knoflook en kokosmelk tot een saus. Doe de saus, ui, bloemkool, peren en eventueel de kikkerwten in een grote brede ovenschaal en schep een paar keer om zodat alle groente bedekt zijn met een laagje saus. Het lijkt misschien alsof de saus te droog is, maar de bloemkool laat tijdens het bakken veel vocht los, dus het is niet nodig om extra water toe te voegen.

Laat de curry 40 minuten garen in de oven, tot de bloemkool beetgaar is. Schep groente halverwege de baktijd een keer om. Zet de oven nu uit, maar houdt de deur dicht en laat de curry er nog 20 minuten in staan om na te garen. Serveer de curry in diepe borden en strooi er wat geroosterde cashewnoten of amandelen over.

8 Reacties

Suzanne op 3-3-2013 - 22:50

Hebben we vanavond gegeten. Errug lekker en inderdaad gemakkelijk te maken. Eten we beslist nog vaker!

Martine op 4-3-2013 - 9:11

Fijn dat het bij jullie ook goed in de smaak valt. Leuk om te horen!

fay en arnoud op 11-4-2013 - 18:53

Zooooo lekker! Zooooo LEKKER!!! Bedankt hoor, we gaan zeker nog meer recepten proberen!!!! Smullen

Martine op 11-4-2013 - 20:06

Bedankt voor de toffe reactie! Fijn dat het recept zo goed bevallen is. We hebben nog veel meer lekkere recepten, dus jullie kunnen hopelijk nog even vooruit :-)

nele op 25-4-2013 - 20:29

heel lekker ook bij ons. ik was vooral zo aangenaam verrast ook door de geroosterde noten erbij ( zelf geroosterd in de oven). Héérlijk!

Martine op 26-4-2013 - 10:50

Leuk om te horen! Met nootjes (en natuurlijk zaden zoals pompoenpitten en sesamzaadjes) kun je inderdaad je maaltijd heel lekker afmaken.

Marianne op 20-6-2016 - 20:47

Ik heb dit van de week voor het eerst gemaakt, en ben aangenaam verrast: Heel lekker! de foto is een beetje bleek uitgevallen, in het echt ziet het er wat kleurrijker uit. Dit recept ga ik nog heel vaak maken.

Martine op 20-6-2016 - 20:51

Leuk dat je dit gemaakt hebt Marinanne! Dit is inderdaad niet de beste foto.

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.