Linzendal met wintergroente

door onder Avondmaaltijd
Kenmerken: , , , , , ,
Bereidingstijd: voorbereiding , koken , totaal
Voor: 3-4 personen
Linzendal met pastinaak, koolrabi en wortel, veganistisch

De sneeuwklokjes in onze bloembakken bloeien al, maar de winter is nog niet voorbij en er zijn ook nog lekker veel wintergroentes te koop. Deze week zaten er weer pastinaken in ons groentenpakket. Ik ben dol op pastinaak, maar vanwege de sterke en vrij typische smaak vind ik het soms lastig om te bedenken wat ik ermee kan maken.

In het boek Appetite for Reduction van Isa Moskowitz vond ik dit recept voor Indiase linzencurry (ofwel dal), met pastinaak, wortel en koolraap. Ik vroeg me af hoe dat zou smaken, Hollandse wintergroente in een Indiase curry, maar het blijkt een heerlijke combinatie te zijn. Zeker de smaak van de pastinaak komt in dit recept heel goed tot zijn recht.

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gemberpoeder of verse geraspte gember
  • 3 theelepels milde (Indiase) kerriepoeder
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/4 theelepel gemalen kardemom
  • 1/4 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 3/4 theelepel zout
  • 1 liter water
  • 180 g rode linzen
  • 1/3 koolraap of 1 flinke koolrabi, in reepjes
  • 2 flinke winterpenen, in halve schijfjes of kwarten
  • 2 grote pastinaken, in halve schijfjes of kwarten

Bereiding

Verhit een scheutje olie een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. Doe de knoflook en specerijen erbij en bak ze kort mee. Voeg het water, de linzen en groente toe en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten pruttelen tot de groente gaar zijn en de linzen uit elkaar beginnen te vallen.

Roer de curry af en toe om te voorkomen dat de linzen aanbranden. Voeg eventueel wat extra water toe als de dal te droog wordt, maar niet te veel, want de groentes laten tegen het einde van de kooktijd nog veel vocht los en dan krijg je soep in plaats van een dikke romige curry.

Laat de curry als hij gaar is nog 5 à 10 minuten afkoelen en op smaak komen. Wij aten er heerlijk vers zelfgebakken naanbrood (recept uit Vegan Eats World) bij, maar je kunt er ook papadums, wraps, rijst, aardappelen of afbak-pitabroodjes bij serveren.

4 Reacties

Simone op 14-11-2015 - 20:34

Ik heb deze overheerlijke dal vandaag voor het eerst gemaakt (wel met iets minder water en minder zout). Ga het zeker vaker maken, het is echt een aanrader! Vijf sterren ;) Succes met jullie geweldige site!

Martine op 16-11-2015 - 8:17

Fijn dat het lekker was Simone! Dankjewel voor de feedback.

Sylvana op 18-1-2016 - 19:48

Mmmmmm. Lekker pittig. Wat een goede combinatie van kruiden en zoete groenten.

Martine op 18-1-2016 - 21:49

Fijn dat het lekker was Sylvana!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.