Liquid smoke

Nederlands: vloeibare rook

Wat is het?

Liquid smoke is een geconcentreerd rook-aroma. Rook van een houtvuur wordt door buis naar een condensator geleid, waar de rook condenseert tot een vloeistof. Deze wordt verdund met water en in flesjes gestopt. Er zijn allerlei varianten verkrijgbaar die met verschillende soorten hout zijn gemaakt.

Waar gebruik je het voor?

Met vloeibare rook kun je je gerechten een subtiele (of minder subtiele) rooksmaak te geven. Het wordt vaak gebruikt in vleesvervangers zoals vegetarische worst of bacon, maar je kunt er ook stoofpotten en dergelijke mee op smaak brengen. Als je geen liquid smoke hebt kun je het vaak vervangen door gerookte paprikapoeder of rookzout.

Waar is het te koop?

Vloeibare rook is verkrijgbaar bij winkels die gespecialiseerd zijn in Amerikaanse producten, bijvoorbeeld Eichholz op de Leidse straat in Amsterdam. Je kunt het ook op internet bestellen. Voer even ‘liquid smoke kopen’ in op Google en je vind allerlei opties. Het schijnt dat de iets duurdere varianten lekkerder smaken dan de goedkope. Je hebt meestal niet meer dan een theelepeltje nodig per recept, dus een flesje gaat heel lang mee.

Recepten

Pittige seitan boterhamworst

27 September 2013 - 11:21 door Martine onder Hapjes, Lunch, Ontbijt
Kenmerken: , , ,
Voor: 700 gram worst
Seitan boterhamworst, vegan, vegetarisch Deze heerlijk malse worst heeft een lekkere licht gerookte kruidige smaak. Perfect voor budgetvriendelijke sandwiches, maar ook in stoofpotten, salades of als hapje bij de borrel.