Ribollita

door onder Avondmaaltijd, Soepen
Kenmerken: , , , , ,
Voor: Maaltijdsoep 6-8 personen
Ribolitta tomatensoep, veganistisch

Deze stevige Italiaanse maaltijdsoep is een voltreffer voor grote gezelschappen. Iedereen wil het recept van je hebben, ook de vleeseters! Ribollita betekent twee keer gekookt, wat wil zeggen dat je deze soep van te voren maakt en en op het moment suprême alleen maar hoeft op te warmen. Hij is ook heel geschikt om in het weekend te maken voor maaltijden tijdens de week, als je geen tijd hebt om te koken. Met dit recept maak je een grote pan vol soep, zeker genoeg voor 6-8 maaltijden/eters.

Dit is een typisch een 'slow food' recept, de soep moet eerst een uur zachtjes pruttelen en dan liefst een paar uur of een hele nacht rusten. Maak hem als dat mogelijk is minstens 4 uur van te voren zodat hij genoeg tijd heeft om op smaak te komen. Door de langzame bereiding krijgen de smaken van de verschillende groentes en andere ingrediënten optimaal de kans om met elkaar te mengen. Ondanks dat de ingrediënten heel eenvoudig zijn krijgt de soep zo toch een hele rijke smaak. Als je de groente goed fijn snijdt vragen zelfs notoire wortel-, selderij- en koolhaters om een tweede portie.

Ingrediënten

1 kop = 240 ml = een flinke koffiemok

  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 koppen selderijknol of bleekselderij, in blokjes
  • 2 koppen wortelen, in stukjes
  • 2 koppen witte kool, in repen (andere koolsoorten zijn ook lekker, bijvoorbeed boerenkool of savooiekool)
  • 2 blikken ontvelde tomaten
  • 3 koppen (2 blikken) gekookte witte bonen
  • 1 blikje tomatenpuree (optioneel)
  • 4 koppen water
  • 5 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 3 à 4 theelepels bouillonpoeder
  • 1/2 theelepel versgemalen peper
  • 3 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)
  • 2 à 3 oude boterhammen, stukken knäckebröd of een ander broodproduct. Zowel volkoren als wit werkt prima.

Bereiding

Verhit olie in een grote, diepe (soep)pan en fruit de ui glazig. Voeg de andere groente toe en roerbak ze even mee. Doe de ontvelde tomaten erbij en prak ze een beetje fijn met je lepel. Voeg de bonen, water, knoflook, tijm, bouillonpoeder en peper toe en breng het geheel aan de kook.

Draai het vuur laag en laat de soep ongeveer een uur zachtjes pruttelen, tot de groentes gaar zijn. Roer af en toe door en kijk of de soep niet aanbrandt. Proef de soep en breng hem eventueel op smaak met wat extra zout en peper. Meng de gistvlokken en het oude brood erdoor. Haal de soep van het vuur laat hem een paar uur tot een hele nacht rusten om op smaak te komen.

Als de eters er zijn zet je de soep weer op met matig vuur. Roer hem goed door zodat het brood uit elkaar valt en de soep een lekker dikke gebonden textuur geeft. Het is niet erg als het brood niet helemaal oplost en er wat stukjes heel blijven. Breng de soep al roerend aan de kook en haal hem dan van het vuur. Het is een grote pan vol, dus het kan wel even duren voordat hij warm is, maar weersta de verleiding om het vuur hoog te zetten, want dan brandt hij snel aan. Serveer de ribollita zo of geef er roggebrood of stokbrood met vegan kruidenboter of andere smeersels bij.

6 Reacties

Marga op 5-4-2013 - 4:58

Deze wil ik komende week op het menu zetten en dan maak ik hem zondag alvast. Marga

Martine op 5-4-2013 - 8:38

Leuk, Marga :-) Eet smakelijk!

Jos op 11-5-2013 - 8:04

Ga vandaag maken (11 mei) smaakt ie morgenavond heerlijk!

Martine op 11-5-2013 - 9:33

Leuk!

Mara op 14-1-2018 - 19:44

Afgelopen weekend heb ik deze soep gemaakt voor op de verjaardag van mijn dochter. Iedereen vond de soep erg lekker. Bedankt voor het delen van je recepten!

Martine op 15-1-2018 - 10:12

Fijn dat het zo goed gelukt is Mara!

Schrijf een reactie

Vegetus gebruikt cookies om de website te optimaliseren. Lees onze Privacyverklaring voor meer informatie.