Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.
Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.
Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.
Waar gebruik je het voor?
Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.
Waar kun je het kopen?
Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediënten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.
In artikelen over budget boodschappen lees je vaak dat je aan het einde van de dag naar de markt moet gaan, omdat dan alles het goedkoopste is. Ik heb gemerkt dat dit van markt tot markt nogal kan verschillen. Op onze kleine markt hier in Zaandam kun je juist het beste 's morgens zo vroeg mogelijk komen.
De afgelopen week hadden we een logé in huize Vegetus. Ze heet Bella, maakt hele lekkere verse sojamelk voor ons en staat prachtig te glimmen op het aanrecht. We mochten haar lenen van Tribest, het bedrijf wat de Soyabella importeert naar Nederland. Ik was al langer geïnteresseerd in de Soyabella, dus toen Tribest contact opnam met de vraag of ik het het apparaat wilde uitproberen heb ik meteen ja gezegd!
Ik ben dol op pompoenhummus, maar die bakjes in de winkel vind ik aan de kleine kant, zeker als je ongegeneerd een flinke dot op een bordje wilt scheppen om lekker je groentes in te dippen. Dit is een twee-in-een post, met als extraatje een heerlijk recept voor geroosterde pompoen.
Op Vegetus zeg ik er niet zo vaak iets over, maar ik heb de afgelopen vier jaar heel hard gewerkt aan een academisch proefschrift. Het is nu bijna af en naarmate het einde dichterbij komt ben ik natuurlijk steeds meer aan het nadenken over wat ik hierna ga doen.
Het recept voor deze pasta stamt nog uit mijn studententijd. Toen maakte ik het meestal met crème fraîche en tortellini. Ik ben nog steeds op zoek naar snelle lekkere maaltijden, en ik bedacht dat dit recept waarschijnlijk heel makkelijk te veganiseren zou zijn met sojayoghurt in plaats van crème fraîche. Als je het een beetje uitkient kan deze pasta binnen 20 minuten op tafel staan, ideaal na een lange werkdag.
Mmm, tomatentapenade! Ik gebruik het graag als broodbeleg, saus voor over de pasta en zelfs saladedressing. Zo gaan die kleine potjes uit de winkel vaak best wel snel leeg, dus ik besloot om het weer eens zelf te maken. Met een pot zongedroogde tomaten op olie uit de winkel gaat dat super snel en makkelijk. […]
Ik houd enorm veel van hummus. Als ik het zelf maak is de verleiding groot om het meteen direct uit de blender zo naar binnen te lepelen. Hoog tijd om eens een soep te maken met de smaak van hummus! Deze soep is lekker snel klaar, dus ideaal als je snel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten.
Deze prachtige hartige taart is een creatie van Davids moeder. Boerenkooltaart klinkt misschien een beetje bijzonder, maar hij is ontzettend lekker. De combinatie van een knapperige korst, smeuïge boerenkool, pittige saus en een fijne beet van de noten in de vulling is echt heerlijk.
Aldi verkoopt sinds kort hele lekkere spreads op basis van zonnebloempitten. Ik ben helemaal in de ban van de kruidenspread. De ingrediënten leken vrij simpel en ik had nog een grote zak zonnebloempitjes in de kast staan, dus ik heb maar eens een poging gewaagd om zelf zo'n spread te maken.
Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat iemand op social media heeft gevraagd hoe je met cake mix uit de supermarkt vegan cake zonder ei kunt bakken was ik nu hartstikke rijk. Cakemix bestaat gewoon uit bloem, suiker en bakpoeder. Hoet moet toch mogelijk zijn om daar melk en olie aan toe te voegen en dan een heerlijke vegan cake te bakken?