Kokosmeel

Engels: coconut flour

Wat is het?

Kokosmeel (ook wel: kokosvezels) is ontvet kokos-vruchtvlees. Eigenlijk is het een restproduct van de productie van kokosmelk. Het kokosvlees wordt eerst gepureerd met water en daarna gezeefd om mooie romige kokosmelk zonder vezels te krijgen. De ontvette vezels blijven achter in de zeef en worden gedroogd en verkocht als kokosmeel.

Ik vind kokosmeel vaak nogal duur voor een ‘afvalproduct’, maar dat zal wel komen omdat het momenteel een echte dieethype is. Het is ook wel handig spul: glutenvrij, koolhydraatarm, rijk aan vezels en je kunt er goed mee bakken.

Als je zuinig ingesteld bent zou je zelf kokosmelk kunnen maken van kokosrasp en water en vervolgens de overgebleven pulp drogen in een voedseldroger of in je oven op een lage stand om zelf kokosmeel te maken.

Waar gebruik je het voor?

Ik moet er nog een beetje mee experimenteren, maar kokosmeel is heel geschikt voor allerlei glutenvrije en koolhydraatarme baksels. Je kunt het ook gebruiken in ‘gewone’ baksels. Vervang maximaal 1/4 van het tarwemeel in een recept door kokosmeel voor baksels met een heerlijke zachte kokossmaak.

Waar kun je het kopen?

Kokosmeel is op steeds meer plaatsen te koop. In de meeste natuurwinkels staat het bij de bak-ingrediƫnten of bij de kokosolie en andere kokosproducten. Sommige gewone drogisterijen verkopen het tegenwoordig ook.

Recepten