Johannesbroodpitmeel

Engels: locust bean gum

Wat is het?

Johannesbroodpitmeel is een soort gom die gemaakt wordt van de pitten van de Johannesbroodboom (van de peulen van deze boom wordt de chocolade vervanger carobe gemaakt).

Waar gebruik je het voor?

Het pitmeel is een heel krachtig verdikkingsmiddel dat ook werkt als het niet verhit wordt. Als je het aanlengt met water vormt het een dikke massa die een beetje op rauw ei lijkt. Omdat je er per keer maar heel weinig van nodig hebt is dit meel heel geschikt als verdikkingsmiddel en eivervanger in koolhydraatarme recepten.

Omdat het een plantaardige gom is, kun je het ook gebruiken als vervanger voor de xanthaangom en guarpitgom die je in sommige recepten tegenkomt en die in Nederland wat moeilijker te krijgen zijn. Het lijkt alsof Johannesbroodpitmeel wat minder krachtig is dan de andere goms, dus neem het dubbele van de hoeveelheid die gevraagd wordt in het recept.

Waar kun je het kopen?

Johannesbroodpitmeel is te koop bij biowinkels en drogisterijen (het wordt ook gebruikt om babyvoeding mee in te dikken zodat de baby het makkelijker binnenhoudt). Het bindmiddel Vegabin van Tartex bestaat ook grotendeels uit Johannesbroodpitmeel.

Recepten

Recepten met: "Johannesbroodpitmeel", "Tartex Vegabin", "Johannesbroodpitmeel/Tartex Vegabin".

Vegan kaassoep met broccoli

Vegan kaassoep met broccoliDeze soep smaakt naar oude kaas! Tenminste, dat denkt mijn smaak die inmiddels al zo’n vijf jaar geen koemelkkaas meer heeft geproefd. Het is in ieder geval een heel lekker hartig en prachtig geel soepje voor een koude winteravond. Het recept is geïnspireerd door de Cheddary Broccoli Soup uit het boek Isa Does It van […]

Masterclass etiketten lezen voor vegans

Etiket vraagteken, vegan?Als je veganist wordt kan het etiketten lezen in het begin best een beetje tegenvallen. Ik beloof je, het went heel snel en je wordt er ook steeds beter in. Bovendien kun je na een paar weken blindelings je lievelingsproducten vinden waarvan je al weet dat ze vegan zijn, zodat je veel minder hoeft te […]

Vegan blauwschimmelkaas van cashewnoten

Vegan blauwschimmelkaasVegan blauwschimmelkaas met echte schimmel, die net zo smaakt als een kaas van koemelk. Het bestaat en met een paar simpele stukken keukengereedschap, een zak noten en een buisje schimmelcultuur kun je het zelf maken. Eerder postte ik al recepten voor een echte vegan brie en een geitenkaas-achtige schimmelkaas. Dit recept is geïnspireerd door de […]

Tofu snel lekker maken, vijf manieren

Geroosterde tofu oven veganIn oude kookboeken (en zelfs in nieuwe) lees je vaak dat je tofu uren- of zelfs dagenlang moet laten marineren om te zorgen dat het wat smaak krijgt. Toen ik net leerde koken heb ik dat geprobeerd en ik was altijd teleurgesteld in het resultaat. De tofu werd nooit echt smaakvol, brandde snel aan en […]

Vegan omeletrolletjes – khandvi

Vegan omeletrolletjes, khandviMmm, vegan ‘ei’ van kikkererwtenmeel! Ik maak al regelmatig de ultieme vegan quiche, snelle quiche), kikkererwten-tofu, fritters en omeletjes van, dus toen ik op de Vegan Richa dit recept zag voor Indiase omeletrolletjes (khandvi) moest ik dat natuurlijk ook proberen. Ik maakte ze voor de jaarlijkse kerstproeverij van de plaatstelijke PvdD, en de gasten smulden […]

Seitan ribs

Seitan spare ribs, veganMmm, seitan! Eiwitrijk, goedkoop en veelzijdig. Ik maak er worstjes, kipstukjes en nu dus ook spareribs van. Ik zag verschillende recepten die jackfruit in de seitan verwerkten voor een extra vlezige textuur, dus dat heb ik ook maar eens geprobeerd. Het is een leuk extraatje, maar je kunt de jackfruit ook weglaten als je het […]

Vegan gourmetten en kaasfondue

Kersttafel, vegan gourmettenDavid houdt niet zo van gourmetten, dus daarom doen we het bijna nooit. Ik vind het wel wat hebben, met z’n allen om de tafel kleine hapjes bakken in zo’n mini-pannetje. Wel op voorwaarde dat het helemaal vegan is natuurlijk! In deze post vertel ik je alles wat je nodig hebt voor een succesvol gourmetfeestje, […]

De valse veiligheid van multivitamines

Vegan multivitamines, zin of onzinMensen die multivitamine nemen denken vaak dat dit een soort garantie is dat ze alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnenkrijgen. Dit valt in de praktijk nogal tegen, ook bij multivitamines die ‘speciaal voor veganisten’ gemaakt zijn. Ze bevatten vaak te weinig van de stoffen die je als veganist nodig hebt, en te veel van stoffen die […]

Vegan ‘diepvriespizza’ zelf maken

Zelfgemaakte diepvriespizza, veganIk ben weer part-time aan de slag op de universiteit en daarnaast geef ik ook nog steeds kookworkshops en voedingscoaching! Dat betekent regelmatig lange kantoordagen en laat thuiskomen met lekkere trek en weinig tijd om te koken. David appte dat hij zin had in pizza, dus op de terugweg ben ik snel even een Albert […]

Seitanworstjes met zeewier

Seitanworstjes met zeewier, veganBij de nieuwe Dutch Weedburger Joint in Amsterdam kun je behalve weedburgers ook heerlijke hotdogs eten. De worstjes zijn gemaakt van seitan, en zoals je verwacht bij de Weedburger, zit er ook zeewier in verwerkt. Het zeewier voegt een fijne hartige noot toe, zonder dat de worstjes er vissig van gaan smaken. Ik vond het […]