Johannesbroodpitmeel

Engels: locust bean gum

Wat is het?

Johannesbroodpitmeel is een soort gom die gemaakt wordt van de pitten van de Johannesbroodboom (van de peulen van deze boom wordt de chocolade vervanger carobe gemaakt).

Waar gebruik je het voor?

Het pitmeel is een heel krachtig verdikkingsmiddel dat ook werkt als het niet verhit wordt. Als je het aanlengt met water vormt het een dikke massa die een beetje op rauw ei lijkt. Omdat je er per keer maar heel weinig van nodig hebt is dit meel heel geschikt als verdikkingsmiddel en eivervanger in koolhydraatarme recepten.

Omdat het een plantaardige gom is, kun je het ook gebruiken als vervanger voor de xanthaangom en guarpitgom die je in sommige recepten tegenkomt en die in Nederland wat moeilijker te krijgen zijn. Het lijkt alsof Johannesbroodpitmeel wat minder krachtig is dan de andere goms, dus neem het dubbele van de hoeveelheid die gevraagd wordt in het recept.

Waar kun je het kopen?

Johannesbroodpitmeel is te koop bij biowinkels en drogisterijen (het wordt ook gebruikt om babyvoeding mee in te dikken zodat de baby het makkelijker binnenhoudt). Het bindmiddel Vegabin van Tartex bestaat ook grotendeels uit Johannesbroodpitmeel.

Recepten

Recepten met: "Johannesbroodpitmeel", "Tartex Vegabin", "Johannesbroodpitmeel/Tartex Vegabin".

Vegan kimchi (de makkelijke versie)

zelfgemaakte kimchi recept, veganKant-en-klare kimchi kan best wel prijzig zijn, en bovendien zit er vaak vissaus in. Genoeg redenen om deze Koreaanse smaakbom lekker zelf te maken! Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk, zeker met mijn vereenvoudigde (maar nog steeds super lekkere) recept. Kimchi is een Koreaanse gefermenteerde pickle. Er zijn allerlei varianten van, met o.a. radijs en […]

Gebakken Camembert, vegan style

Gebakken Camembert in bladerdeeg veganPre-vegan was Camembert of Brie uit de oven één van mijn absolute lievelingsgerechten. Ik had dit heel lang niet meer gegeten, maar nu er steeds meer vegan Camemberts in de winkels komen, heb ik toch maar weer eens een poging gewaagd. En met succes! Deze vegan versie doet absoluut niet onder voor die met koemelk. […]

Turkse gefermenteerde zuurwaren (tursu)

Turkse pickles tursuTwee jaar geleden kregen we van de Turkse buurvrouw van mijn schoonmoeder een grote pot vol gefermenteerde pickles (tursu). Ze kweekt de groente zelf op haar balkonnetje en maakt ze op traditionele wijze in. David en ik vonden dit zo lekker, dat ik het inmiddels zelf ook regelmatig tursu maak. Het is gelukkig helemaal niet […]

Thaise tofu curry

Thaise tofu curry veganDeze Thaise curry is een nieuwe favoriet hier in huis. Een echte smaakbom en verrassend makkelijk te maken met een potje Thaise currypasta. Het recept is geïnspireerd door een curry uit ‘The Vegan Instant Pot Cookbook’ van Nisha Vora. Een super fijn boekje met heel veel lekkere recepten die je zowel met als zonder Instant […]

Vegan voor horeca en catering

Vegan horeca workshopSteeds meer horeca-ondernemers en chefs zetten plantaardige gerechten op hun menu. Ook tijdens de coronacrisis zet deze trend stevig door, omdat restaurants en cateraars manieren zoeken om zich te onderscheiden en meer klanten te trekken. Eerder dit jaar verzorgde ik in samenwerking met ProVeg verschillende trainingen voor de keukenteams van facilitair dienstverlener ISS die de […]

Zuurkool zelf maken, drie smaken

Zelfgemaakte zuurkool, rodekool, kerrie, wortel, venkel, karwijNu we veel thuis zijn vanwege corona doe ik het ene fermentatie-project na het andere. Zuurdesem, vegan kaas, kimchi en nu dus zuurkool! Zelf zuurkool maken is verrassend makkelijk en het is een fijne laagdrempelige manier om kennis te maken met fermentatie. Het kan bijna niet misgaan en je hebt geen speciale ingrediënten of gereedschap […]

Eiwitrijke vegan sportmuffins

Vegan proteïnemuffins eiwitrijk sport Silverback‘Hoe kom je als veganist aan je eiwitten?’ Die vraag heeft iedere vegan waarschijnlijk wel eens te horen gekregen, en het antwoord lijkt vanzelfsprekend. Want bijna ieder plantaardig voedingsmiddel, van broccoli tot kidneybonen, bevat een kleine of grote hoeveelheid eiwit. Maar als je bijvoorbeeld intensief sport of moet herstellen van een medische ingreep, is je […]

Duitse vegan currywurst

Vegan currywurst bratwurstDeze vegan currywurst brengt me in gedachten naar Berlijn. Op bijna ieder plein, station en winkelcentrum vind je daar currywurst snackbars. De laatste keer dat ik er was in 2019, boden heel veel van die tentjes ook een vegan optie aan! Super leuk, en zeker nu tijdens de lockdown zou ik er heel graag weer […]

Vegan basis weekmenu

Vegan weekmenuDeze maand hebben heel veel mensen vegan gegeten in het kader van de Nationale Veganchallenge, VeggieChallenge en Veganuary. Super tof! Als je net begint met plantaardig eten, is het vaak een beetje zoeken hoe je zonder teveel moeite lekkere maaltijden maakt en alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor cliënten die daarmee worstelen maak ik vaak een […]

Banaan-mandarijnenjam

Banaan-mandarijnenjam receptMijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag bij de fruitkraam op de markt, dus aan het eind van de week hadden we nog wat bananen en mandarijntjes over die eigenlijk wel op moesten. De jamvoorraad begon ook te slinken en ik had nog een pakje geleisuiker in de kast staan, dus zo werd […]