Johannesbroodpitmeel

Engels: locust bean gum

Wat is het?

Johannesbroodpitmeel is een soort gom die gemaakt wordt van de pitten van de Johannesbroodboom (van de peulen van deze boom wordt de chocolade vervanger carobe gemaakt).

Waar gebruik je het voor?

Het pitmeel is een heel krachtig verdikkingsmiddel dat ook werkt als het niet verhit wordt. Als je het aanlengt met water vormt het een dikke massa die een beetje op rauw ei lijkt. Omdat je er per keer maar heel weinig van nodig hebt is dit meel heel geschikt als verdikkingsmiddel en eivervanger in koolhydraatarme recepten.

Omdat het een plantaardige gom is, kun je het ook gebruiken als vervanger voor de xanthaangom en guarpitgom die je in sommige recepten tegenkomt en die in Nederland wat moeilijker te krijgen zijn. Het lijkt alsof Johannesbroodpitmeel wat minder krachtig is dan de andere goms, dus neem het dubbele van de hoeveelheid die gevraagd wordt in het recept.

Waar kun je het kopen?

Johannesbroodpitmeel is te koop bij biowinkels en drogisterijen (het wordt ook gebruikt om babyvoeding mee in te dikken zodat de baby het makkelijker binnenhoudt). Het bindmiddel Vegabin van Tartex bestaat ook grotendeels uit Johannesbroodpitmeel.

Recepten

Wortelcake met romige citroenfrosting

26 August 2014 - 10:26 door Martine onder Cake en gebak
Kenmerken: , , , ,
Voor: 20 grote of 30 kleine stukjes
Wortelcake met citroenfrosting, vegan, zonder melk, zonder ei Dit is een ideaal recept als je ergens moet trakteren. Het is makkelijk te maken, makkelijk mee te nemen en je kunt de grootte van de stukjes aanpassen aan het aantal mensen (maximaal 30) dat een stukje lekkers wil.