Johannesbroodpitmeel is een soort gom die gemaakt wordt van de pitten van de Johannesbroodboom (van de peulen van deze boom wordt de chocolade vervanger carobe gemaakt).
Waar gebruik je het voor?
Het pitmeel is een heel krachtig verdikkingsmiddel dat ook werkt als het niet verhit wordt. Als je het aanlengt met water vormt het een dikke massa die een beetje op rauw ei lijkt. Omdat je er per keer maar heel weinig van nodig hebt is dit meel heel geschikt als verdikkingsmiddel en eivervanger in koolhydraatarme recepten.
Omdat het een plantaardige gom is, kun je het ook gebruiken als vervanger voor de xanthaangom en guarpitgom die je in sommige recepten tegenkomt en die in Nederland wat moeilijker te krijgen zijn. Het lijkt alsof Johannesbroodpitmeel wat minder krachtig is dan de andere goms, dus neem het dubbele van de hoeveelheid die gevraagd wordt in het recept.
Waar kun je het kopen?
Johannesbroodpitmeel is te koop bij biowinkels en drogisterijen (het wordt ook gebruikt om babyvoeding mee in te dikken zodat de baby het makkelijker binnenhoudt). Het bindmiddel Vegabin van Tartex bestaat ook grotendeels uit Johannesbroodpitmeel.
Dit notenkaasje lijkt qua smaak een beetje op Brie of Camenbert. De textuur is ietsje steviger dan die van de gemiddelde Franse kaas, maar wel lekker romig. Wij eten deze kaas graag op een toastje of als onderdeel van een kaasplankje.
Deze fijne pastaschotel is bijna een éénpansgerecht, alleen de kaassaus heeft een apart steelpannetje nodig. Een lekkere, snelle én gezonde avondmaaltijd.
Dit plantaardige alternatief voor gevulde eieren is qua uiterlijk en textuur bijna niet van echt te onderscheiden. Het recept is niet moeilijk (makkelijker dan gevulde kippeneieren vind ik), maar je moet wel even agar en zwart zout in huis halen.
Zelfs als er buiten sneeuw ligt eten David en ik nog graag af en toe een salade, zoals deze stevig vullende Marrokaans getinte salade met wintergroentes.
Deze knoflookkaas op basis van amandelen wordt gebakken in de oven en is daardoor lekker stevig met een mooi bruin korstje en een witte binnenkant. Eet hem los, op een toastje of in een salade.
Zachte aubergines met smakelijke tofuvulling, spinazie, olijven en tomatensaus. Deze heerlijke ovenschotel ziet er feestelijk uit en je kunt hem makkelijk van te voren maken.
Handige sauspoedermix die je aan kunt maken met water, net als een pakje uit de supermarkt. Lekker makkelijk en ideaal als je snel even een sausje bij je maaltijd wilt maken.